Skocz do zawartości

prośba o pomoc w identyfikacji

MorganCrane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślinki. Chciałby też zapytać bardziej doświadczonych, czy roślina ze zdjęcia nie wymaga rozsadzenia? Mnie się wydaje że troche tam za ciasno...

post-6726-1401266182_thumb.jpg

Czy mogę w jakiś nieinwazyjny sposób oczyścić liście? Roślina kupiona w markecie, więc wziąłem z dobrodziejstwem inwentarza...Z góry dziękuję za pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera aliciae ^_^

przesadź je do osobnych doniczek i poczekaj aż się zaaklimatyzują, listki po ok 2-3 tyg od przesadzenia odżyją jeśli zapewnisz im dużo słonka ale nie stawiaj na bezpośrednie słońce zalecałbym półcień lub słonko filtrowane przez firankę (parapet wschodni lub zachodni)

aha i pamiętaj przesadzaj do torfu kwaśnego 3,4-4,5pH bez dodatku nawozów(sprawdź w składzie czy nie ma nawozów)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Przesadziłem od razu po zakupie ( kwaśny torf 3,5-4,5 firmy Athena bodajże, pomieszałem trochę z keramzytem ). W związku z tym rodzi się jeszcze jedno pytanie: czy po przesadzeniu mogę od razu ponownie przesadzić-rozdzielić do kilku doniczek?

Odnośnik do odpowiedzi

czy po przesadzeniu mogę od razu ponownie przesadzić-rozdzielić do kilku doniczek?

Nie. Biorąc pod uwagę stan roślin, kolejne grzebanie przy korzeniach w krótkim odstępie czasu sporo je może kosztować. Jeśli chcesz je rozsadzić, to na Twoim miejscu zaczekałbym z tym przynajmniej do momentu, aż rośliny dojdą do siebie i będą wyglądać jak rosiczki, a nie wypłosze.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.