MorganCrane Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Witam! bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślinki. Chciałby też zapytać bardziej doświadczonych, czy roślina ze zdjęcia nie wymaga rozsadzenia? Mnie się wydaje że troche tam za ciasno... Czy mogę w jakiś nieinwazyjny sposób oczyścić liście? Roślina kupiona w markecie, więc wziąłem z dobrodziejstwem inwentarza...Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Drosera aliciae przesadź je do osobnych doniczek i poczekaj aż się zaaklimatyzują, listki po ok 2-3 tyg od przesadzenia odżyją jeśli zapewnisz im dużo słonka ale nie stawiaj na bezpośrednie słońce zalecałbym półcień lub słonko filtrowane przez firankę (parapet wschodni lub zachodni) aha i pamiętaj przesadzaj do torfu kwaśnego 3,4-4,5pH bez dodatku nawozów(sprawdź w składzie czy nie ma nawozów) Edytowane 28 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MorganCrane Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Przesadziłem od razu po zakupie ( kwaśny torf 3,5-4,5 firmy Athena bodajże, pomieszałem trochę z keramzytem ). W związku z tym rodzi się jeszcze jedno pytanie: czy po przesadzeniu mogę od razu ponownie przesadzić-rozdzielić do kilku doniczek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 czy po przesadzeniu mogę od razu ponownie przesadzić-rozdzielić do kilku doniczek? Tak, jak zaczniesz przesadzanie to od razu do osobnych doniczek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MorganCrane Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 To jeszcze jedna roślina z prośbą o identyfikację? Jaka to kapturnica? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 może to być Hybryda S. leucophylla lub S. leucophylla x flava albo rubra:) ciężko rozpoznać jak dla mnie niech wypowiedzą się hodowcy kapturnic;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 czy po przesadzeniu mogę od razu ponownie przesadzić-rozdzielić do kilku doniczek? Nie. Biorąc pod uwagę stan roślin, kolejne grzebanie przy korzeniach w krótkim odstępie czasu sporo je może kosztować. Jeśli chcesz je rozsadzić, to na Twoim miejscu zaczekałbym z tym przynajmniej do momentu, aż rośliny dojdą do siebie i będą wyglądać jak rosiczki, a nie wypłosze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Do identyfikacji roślin są stosowne tematy, podzielone na rodzaje. Proszę tam umieszczać. Temat zamykam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi