Skocz do zawartości

brązowe plamki

jacko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mama problem z kapturnicą sarracenia flava, którą kupiłem w leroyu. puściła fyllodium na którym są brązowe plamki. Drugi kaptur zaczął usychać. Powiedzcie co mam zrobić. Słyszałem że powinienem wymienić ziemię , ziemi kupiłem u carnisany, czekam na przesyłkę.

Jak sądzicie co powinienem zrobić?

Pozdrawiam

Jacek

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, zdjęcie sporo powie, nawet to, czego nie powiesz. Natomiast o tej porze roku, trudno jest się martwic o kapturnicę. To co je może zabić, to grzyb, ale wówczas są zielone, stoją w wodzie i więdną. Żadnych plamek w międzyczasie nie dostają. Wystaw ją na słońce, tyle ile to możliwe, daj jej wody. Cokolwiek by jej nie dolegało, w tej chwili to i tak najlepsze lekarstwo. A jednym liściem akurat bym się nie przejmował. Będzie miała jeszcze kolejne, a ich wygląd będzie zależał głównie od ilości zapewnionego słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

hej oto zdjęcia. Fotki prezentują również zniekształcone liście kapturnicy . Czym mogłoby to być spowodowane?

Proszę o odpowiedź

Pozdro

jacko

post-5568-1401566157_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

ponadto na jednym z liści pojawiły sięmałe brązowe plamki. Może powinienem wymienić podłoże... Wygląda jakby została zaatakowana przez pleśń co ma zrobić?

Proszę o odpowiedź

Pozdro

jacko

post-5568-1401628637_thumb.jpg

Edytowane przez jacko
Odnośnik do odpowiedzi