jacko Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Witam mama problem z kapturnicą sarracenia flava, którą kupiłem w leroyu. puściła fyllodium na którym są brązowe plamki. Drugi kaptur zaczął usychać. Powiedzcie co mam zrobić. Słyszałem że powinienem wymienić ziemię , ziemi kupiłem u carnisany, czekam na przesyłkę. Jak sądzicie co powinienem zrobić? Pozdrawiam Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Bez fotki wiele nie powiemy. Tylko prosiłbym o wyraźną, w dobrej rozdzielczości - nie 400x300. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Była zimowana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Owszem, zdjęcie sporo powie, nawet to, czego nie powiesz. Natomiast o tej porze roku, trudno jest się martwic o kapturnicę. To co je może zabić, to grzyb, ale wówczas są zielone, stoją w wodzie i więdną. Żadnych plamek w międzyczasie nie dostają. Wystaw ją na słońce, tyle ile to możliwe, daj jej wody. Cokolwiek by jej nie dolegało, w tej chwili to i tak najlepsze lekarstwo. A jednym liściem akurat bym się nie przejmował. Będzie miała jeszcze kolejne, a ich wygląd będzie zależał głównie od ilości zapewnionego słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 hej oto zdjęcia. Fotki prezentują również zniekształcone liście kapturnicy . Czym mogłoby to być spowodowane? Proszę o odpowiedź Pozdro jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Wygląda jakby miała za mokro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Wygląda jakby miała za mokro. Ja bym powiedział ze jest dokładnie odwrotnie. Za sucho. Liście wyglądają na przesuszone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 No właśnie jakmają za mokro to wyglądają jakby usychałyi wtedy ludzie je jeszcze bardziej nawadniają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Póki Jacko nie powie nam jak o nia dba no to możemy zgadywać czy jest przesuszona czy przelana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 roslinka stoi przez cały czas w wodzie. poziom wody to ok 2-3cm. woda deszczówka, południowo-wschodnie okno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) ponadto na jednym z liści pojawiły sięmałe brązowe plamki. Może powinienem wymienić podłoże... Wygląda jakby została zaatakowana przez pleśń co ma zrobić? Proszę o odpowiedź Pozdro jacko Edytowane 1 Czerwca 2014 przez jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi