Crespo Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Witam! Mam pewne pytanie bo zastanawia mnie czy jest to przypadłość mojej rośliny czy po prostu urok tego kultywaru. Za każdym razem gdy roślina wypuszcza nowego liścia, w przeciągu 10-14 dni po tym zaczynają lekko gnić boki liści ... dodaje lekko, ponieważ zanim cała pułapka stanie się czarna mija miesiąc, nawet ponad ... dzieje się to bardzo bardzo powoli, stąd nie jest to jakiś problem co jedynie moja ciekawość. Dodam tylko że roślina ma zapewnione odpowiednie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Hej. Z kultywarem nie ma to nic wspólnego. Zmniejsz nieco ilość wody. Jeśli nie jest bardzo słonecznie, zostaw roślinę bez wody w spodku na dzień lub dwa. Swoją drogą obiecująca roślina. Chętnie zobaczę aktualne zdjęcia w lipcu lub sierpniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź. No właśnie tak robię, że upalne dni tylko woda jest nonstop, a w takie deszczowe jak ostatnio to po wypiciu jeden-dwa dni wolnego No cóż może taki jej urok, mam dwa lata i od początku takie coś zaobserwowałem, a cały czas rośnie jak szalona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Dziwna sprawa. Długo rośnie w tym podłożu? Zaczyna wyrastać mech, więc być może zbyt długo. To torf ze żwirkiem, tak? Spróbowałbym przesadzenia na Twoim miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) Właśnie o to chodzi, że przesadzana było w tym roku w lutym. Torf oczywiście ze żwirkiem w odpowiednich proporcjach, a mech pojawił się stąd, że trochę go przeniosłem z innej rośliny i powoli się rozrasta. Sam zastanawiam się co jest na rzeczy, stoi na południowym parapecie wraz z innymi roślinami ... mam jak narazie 5 gatunków muchołówek i tylko u niej ten problem występuje, a wszystkie były tak samo przesadzane, są tak samo podlewane. Najbardziej dziwi mnie fakt, że pojawia się to na liściach dość szybko od czasu gdy wyrośnie nowa pułapka, ale gnije bardzo powoli. Liść widoczny na zdjęciu na samej górze, ma już (żeby nie skłamać) powyżej 2 miesięcy. Przez chwilę rozważałem myśl dotyczącą może jakiejś innej przyczyny (typu szkodnik ? - może głupie rozumowanie, ale jak nie bardzo jest się do czego doczepić to szuka się rozwiązania gdzie się da), lecz to też raczej odpada, bo roślina ma się dobrze ... nawet bardzo, bo rośnie jak szalona, a oprócz tego wszystkie muchołówki stojące w pobliżu też by miały jakieś oznaki. Edytowane 30 Maja 2014 przez Crespo69 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Patrzyłeś od spodu liści? Nie ma żadnych zmian? Może jakiś grzyb,mącznik etc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 Dzisiaj z ciekawości obciąłem jeden najbardziej czarniejący liść - bez zmian. Chociaż zauważyłem teraz że kilka nowych liści ma już 2 tygodnie i nie widzę zmian. Może tak że roślina po zimowaniu była osłabiona czy coś ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Września 2014 Autor Share Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Co do tematu i problemu rośliny ... rozwiązał się sam Swoją drogą obiecująca roślina. Chętnie zobaczę aktualne zdjęcia w lipcu lub sierpniu. No to jestem ponownie w tym temacie, poniżej zdjęcie rośliny z końca sierpnia. Edytowane 13 Września 2014 przez Crespo69 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi