Skocz do zawartości

czym karmić rosiczki...pytania, obserwacje , porady

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, wiem wiem mnóstwo było na ten temat ale tematy pozamykane, odnawiam temacik ponieważ mnie interesuje jak zapewne większość nowych czym zaawansowani hodowcy owadożerów karmią młode i duże rosiczki i jaki to przynosi efekt :D

No wiec tak: mam pokarm, którym karmię również rybki:

PA150004.th.jpg PA150005.th.jpg

1. mogę tym dokarmiać rosiczki przylądkowe i muchołówki?

2. sprawdził ktoś jaki efekt po nim jest?

3. szybciej rosną?

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pokarm granulowany średnio nadaje się do dokarmiania aczkolwiek nie jest zły. Lepsze są płatki, bo są miękkie i nie trzeba rozcierać a po położeniu na liść nic po nich zazwyczaj nie zostaje czyli wiadomo białeczko.

Druga sprawa że muchołówka można, właściwie nie- muchołówkę należy dokarmiać tylko żywym pokarmem ze względna na sposób przechwytywania potencjalnej ofiary. Inne owadożery jak capensis można takim czymś karmić, ale jak pisałem płatki lepsze (szukać wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego)

W odpowiedzi na trzecie pytanie procentowo na pewno tak, ale czy jest to wyraźnie zauważalne? To zależy od gatunku i stadium\ wieku rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... daje do myślenia ok pokarm białkowy płatkowy też mam ale te płatki się kruszą i pęsetą się ich nie da nakładać... czym polecacie nakładać( może patyczkiem do uszu wilgotnym)?

Co do muchołówek to muchy musza się ruszać czy można taka dziabnięta nieruchomą świeżą zapodać?

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
A więc mogę dokarmiać swoje dzbaneczniki? :D Czyli ten sam pokarm co dla Rosiczek?

Myślę,że tak ale może coś większego jak kawałeczek mięska :D nie bez powodu dzbaneczniki mają tak duże dzbany.

A swoją drogą ciekawe czy jest tak z dzbankami jak w przypadku muchołówek, że im więcej je się karmi tym mniej wypuszczają "paszczy"

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi