Radek:) Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Witam, w poprzednim sezonie i teraz moja flava wypuszcza liście z zawiniętym/wygiętym ujściem dzbanków, jak na fotce. Macie jakieś pomysły jaka może być tego przyczyna? Stoi na południowym balkonie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Wiosną czasami zdarzają się taki anomalie. Obserwuj roślinę. Jeśli kolejne pułapki będą tak wyglądać, daj znać. Sprawdzałeś, czy nie ma mszyc, ew. innych szkodników? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 Żadnych szkodników nie zaobserwowałem, z tego co pamiętam na jesień też takie wypuszczała. Zobaczymy jakie kolejne wypuści, będę informował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Ciekawy przypadek... podobnie miała moja s.stivensi zaczęły jej się zniekształcać listki bo jej nie zimowałem, zrobiłem zimowanko i później już wyrastały bardzo ładne kaptury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Ja zauważyłem tylko że zniekształcenia są regularne, więc to raczej nie wina robaków, chyba, że to robaki inżyniery :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 A może ta twoja sztuka "tak ma" , może jakieś zniekształcenie genetyczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 No też nad tym myślałem, ale kiedyś wypuszczała normalne liście, to trochę dziwne. Nowe z tego co kojarzę (bo dłuższy czas jestem poza domem) nadal są zawinięte, może trochę mniej, ale są :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 hm... może wrażliwa jest na warunki. warunki co chwile jej zmieniasz czy jest na stałym miejscu? przesadzałeś 2 lata temu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Co rok chyba przesadzałem na wiosnę, stoi w jednym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Może ph torfu jej wadzi..Ciężko powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Tak, na pewno kwaśne pH im wadzi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Oj nie o rodzaj torfu mi chodzi tylko o samo pH. np ja używam torfu obecnie o ph 3,4-3,8ph a wcześniej miałem 3,4-4,5pH i te rośliny, które przesadziłem do tego o mniejszym pH zaczynają marnieć. Edytowane 2 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi