Skocz do zawartości

filtr przepływowo-osadowy "na szybko"

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, korzystając z pięknego słonka popołudniowego i czytając o mega dobroczynnych właściwościach deszczówki dla roślin postanowiłem zrobić filtr...

U mnie deszczówka spływa z rynny do wiadra plastikowego 20L, wody używa głównie moja luba do podlewania roślin na balkonie i w domu... wg niej rosną szybciej a wiec tak.... Deszczówka nadaje się również do naszych wspaniałych owadożerów (jest podobno o wiele lepsza niż woda przegotowana-odstana) ale jest jeden problem mianowicie woda w wiadrze zawiera mnóstwo przeróżnych "śmieci" drobin kurzu itp...

Do przefiltrowania tego nada się oczywiście filtr :)

No więc tak, potrzebne będą:

- butelka po wodzie 1,5L

-nóż by uciąć nadmiar butelki (polecam nóż do tektury rozgrzać nad palnikiem łatwiej idzie cięcie)

- żwirek akwarystyczny (oczywiście dobrze wypłukany) ja miałem akurat podłoże do uprawy roślin wodnych

-waciki kosmetyczne 100%bawełny

-wata akwarystyczna

-wąski gwóźdź by przepalić dziurki w nakrętce

Kolejno układamy tak warstwy (patrząc od nakrętki ku górze)

1. do "dzióbka" upychamy watę akwarystyczną

2. waciki kosmetyczne-dużo

3. żwirek akwarystyczny

4. wata akwarystyczna

5. waciki kosmetyczne -dużo

6. żwirek akwarystyczny bądź piasek płukany drobny( ja akurat nie miałem więc użyłem żwirku)

A i oczywiście nakrętkę dziurkujemy, tu też możemy wyciąć z wacików 2szt "okręgi"i włożyć je do nakrętki

woda prosto z wiadra

PA160019.th.jpgPA160018.th.jpgPA160018.th.jpgPA160006.th.jpg

woda po przefiltrowaniu

PA160017.th.jpgPA160016.th.jpgPA160014.th.jpgPA160011.th.jpg

filtr

PA160022.th.jpgPA160023.th.jpgPA160025.th.jpgPA160026.th.jpg

ciutkę mało estetyczne, bo robione "na szybko"

A tu film jak szybko filtruje wodę:)

Sami widzicie jak ładnie filtruje okej

Pozdrawiam i mam nadzieję, że temat się przyda nowicjuszom :)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Może ci to sprawia frajdę jak filtruje się woda :D Lecz dla mnie jest to zbędne i zabierające czas. Też mam deszczówkę ''pozbieraną'' w różne naczynia i podlewam taką jaką jest. Nie mówię,że pomysł jest głupi bądź zły,ale czy warto tracić czas?

Jedyna filtrowana woda jaką mam to ta co jest w piwnicy od podsiąków jak się Wisła podniesie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wiesz jak kto woli, ja nie zmuszam do destylacji...

:)

Poza tym paprochy w podstawce brzydko wyglądają a glony larwy itp gactwa też lubią w deszczówce pływać

Co do czasu to ten akurat filtr szybko działa, bo nie ma mchu i piasku wiec woda w mgnieniu oka przepływa

Zawsze można postawić tak jak ja na zdjęciu baniak 5l oraz filtr gdy pada deszcz i przez noc się cały napełni

chcecie wrzucę filmik jak filtruje na szybko ( bez wkładu w nakrętce)..... Dobra film w 1 poście.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi