Skocz do zawartości

Muchołówkowa misa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Sierpniowa aktualizacja stanu misy.

Mimo obaw wszystkie rośliny przeżyły wakacje - nawet siewki! W misie zaczęło robić się dość tłoczno, choć przy sadzeniu niespełna trzy miesiące temu zadbałam, by roślinki mały wokół siebie dużo miejsca, a przecież te największe wydawały się już tak dorodne, że przecież nie mogą być już dużo większe, prawda...? Cóż, błąd :D

Zdjęcie po lewej - 31 maja, zdjęcie po prawej - 14 sierpnia.

post-6132-1408027171_thumb.jpg

Muchołówki z Obi przestały już wyglądać jak rozdeptane pająki, powiedziałabym wręcz, że prezentują się całkiem dorodnie :)

post-6132-1408027293_thumb.jpg

Przypomnę, że tak wyglądały jeszcze dwa miesiące temu:

10390541_10204306020396227_1356428884848177624_n.jpg

Zaś siewki radzą sobie raz gorzej...

post-6132-1408027326_thumb.jpg

...raz lepiej. Ze wskazaniem, na szczęście, na to drugie.

post-6132-1408027362_thumb.jpg

Poza tym znalazłam kilka kolejnych siewek rosiczek okrągłolistnych, zaś zasadzone pędy kwiatowe, choć uschły u góry, trzymają się twardo i coraz bardziej nastawiam się, że już wkrótce z torfu wyjrzą młode roślinki.

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicę widać gołym okiem. Misa prezentuje się super, a jak jeszcze dojdą mchy i rosiczki... :)

A co z zimowaniem misy? Siewki D. rotundifolia zdążą już na tyle urosnąć, by przeżyły w misie zimę?

Odnośnik do odpowiedzi

A co z zimowaniem misy? Siewki D. rotundifolia zdążą już na tyle urosnąć, by przeżyły w misie zimę?

Zimowanie zamierzam przeprowadzić na balkonie - donica zostanie okryta worem słomy i przykryta gałęziami świerku w przypadku braku śniegu i dużych mrozów. Czy rotundifolie przeżyją - szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia. Największa siewka ma około centymetra średnicy, młodsze - są maleńkie, maksymalnie półcentymetrowe i częściowo ukryte w torfowcu. Cóż, można powiedzieć - lajf iz brutal and full of zasadzkas. Jeżeli nie przeżyją - trudno, jak dadzą radę - fajnie ;) Jedyne dwie rośliny, które chcę ewakuować przed zimą, to dwóch gości na gapę - D. capensis 'albino' i druga rosiczka, na razie niezidentyfikowana, ale ponad wszelką wątpliwość nie rodzima.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Wrześniowa aktualizacja, yay!

Tak naprawdę to za wiele się nie zmieniło. Zaliczyłam jedynie wpadkę z wyjazdem na weekend, który okazał się wyjątkowo ciepły i niestety straciłam dwie siewki muchołówek - jedną, która i tak ledwo dychała, drugą niestety z tych dorodnych. Ale cóż, mam nauczkę, by zawsze przed wyjazdem potężnie nawodnić badyle.

Oto jedna z ocalałych siewek, w tle dla skali fragment dorosłej rośliny oraz jedna z rosiczek okrągłolistnych.

post-6132-1411225918_thumb.jpg

Ponad dwóch miesięcy potrzebował jeden z pędów kwiatowych, by wypuścić mini-listek, ale w końcu się udało. Cierpliwość popłaca :) Drugi nadal jest zielony i mocno tkwi w ziemi, myślę więc, że niedługo i on się postara.

post-6132-1411225756_thumb.jpg

W końcu zebrałam się też w sobie i usunęłam z misy D. capensis i nadal niezidentyfikowaną rosiczkę, która rosła razem z 'Low Giantem' (który notabene nadal wzrostem nie grzeszy).

Oto tradycyjny rzut oka na całokształt :)

post-6132-1411226198_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Co z misą na zimę ?

Misa zostaje tam, gdzie była - czyli na balkonie. Planuję wsadzić ją w wór słomy i obłożyć gałęziami świerka, uprzednio obsypawszy wszystko suchym torfowcem. Liczę na umiarkowanie mroźną zimę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Miesiąc przed końcem kalendarzowej zimy czuć już wiosnę w powietrzu, a wg. prognoz temperatury nie powinny już spadać znacznie poniżej 0. Zrobiłam dziś porządek w misie, usuwając większość martwych liści (na niektórych zauważyłam pleśń) i zrobiłam przegląd tego, co ocalało. Na ten moment i moje chamskie oko, wydaje mi się, że nie poniosłam w czasie mijającej zimy żadnych większych, a w każdym razie zauważalnych strat. Zlokalizowałam większość siewek, a także obydwa zasadzone pędy kwiatowe - obydwa są suche, ale u podstawy można zauważyć drobne listki. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie, to ten rok zapowiada się szalenie interesująco!

post-6132-1424859501_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_5291_414.JPG

Świetnie to wygląda, moje gratulacje. Bardzo gęste, zwarte, przyziemne rozety. Widać, że światła mają odpowiednią ilość. Czekam na zdjęcia z nadchodzącego sezonu.

Przepraszam za archeologię, ale nie zauważyłem tego wcześniej. (:

Odnośnik do odpowiedzi

"Oto jedna z ocalałych siewek, w tle dla skali fragment dorosłej rośliny oraz jedna z rosiczek okrągłolistnych."

Jestem pod wielkim wrażeniem owego zdjęcia! Mini świat :D

Także sama siewka prezentuję się wspaniale, ile liści!

Magiczne ujęcie ^^

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi