Skocz do zawartości

Muchołówkowa misa

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Musiały minąć aż dwa miesiące, żeby rośliny przestały wyglądać jak trzy ćwierci od śmierci i dało się je pokazać ludziom ;)

Podsumowując zimowanie, przeżyło mi właściwie wszystko! Padły dwie rosiczki okrągłolistne, prawdopodobnie przez to, że zakorzeniły się w torfowcu, który regularnie wysychał. Zostały mi trzy (w tym jedna, której w ogóle nie kojarzę z zeszłego roku), które mają się wybornie. Prawdopodobnie straciłam jedną z siewek muchołówek, ale coś tam ma jeszcze zielonego, więc zostawiłam ją w spokoju, a nuż odbije. Nie licząc tej jednej, zostało mi ich sześć.

post-6132-1430054033_thumb.jpg

post-6132-1430054058_thumb.jpg

post-6132-1430054074_thumb.jpg

Ponad miesiąc temu do misy dodałam mikro-sadzonkę 'Bohemian garnet'a, bez większej nadziei, że się przyjmie (misa cały czas na zewnątrz, a więc cieplarnianych warunków to ona nie miała :P), a jednak, coś tam się zieleni:

post-6132-1430054159_thumb.jpg

Reszta roślin wyraźnie otrząsnęła się po przydługiej zimie.

"Red-green" z Obi:

post-6132-1430054287_thumb.jpg

"All red":

post-6132-1430054298_thumb.jpg

Klon-niespodzianka (chyba bierze jakieś dopalacze, kiedy nie patrzę):

post-6132-1430054341_thumb.jpg

Oraz rzut oka na całość:

post-6132-1430054392_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Kilka nowych fotek :)

Strzelające w niebo S. flava var. ornata

post-6132-1431375205_thumb.jpg

D. rotundifolia

post-6132-1431375214_thumb.jpg

Nowy nabytek: Muchołówka "Black Star"

post-6132-1431375227_thumb.jpg

Nie taki znowu duży "Low giant"

post-6132-1431375242_thumb.jpg

Zagajnik "All red"

post-6132-1431375254_thumb.jpg

post-6132-1431375272_thumb.jpg

Ponadto u kilku roślin wypatrzyłam pąki kwiatowe, które zostawię w spokoju i pozwolę roślinkom zakwitnąć - zamierzam dokonać zapyleń między roślinami.

Odnośnik do odpowiedzi

Maluchy się budzą powoli, no właśnie.... powoli, moje również tak jakoś powolutku chyba przez te temp. noca ok 7/8st :)

Ioreth;

Tez mam siewki s.flava ver ornata:) skubane rosną w oczach co mnie bardzo cieszy ;p

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Maluchy się budzą powoli, no właśnie.... powoli, moje również tak jakoś powolutku chyba przez te temp. noca ok 7/8st :)

Moje są już zdecydowanie obudzone, wypuszczają piękne, choć dość drobne pułapki bez żadnych niepokojących zmian.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm skoro muchołówki mogą zimować na balkonie całą zimę to i ja sprawię sobie taką miseczkę. :)

Przejrzałem kilka razy Twój wątek i cieszy oczko. Buziaki!

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

No to smutny koniec pieśni - zeszły rok był po prostu tragiczny. Podczas kwitnienia spółdzielnia postanowiła przeprowadzić remont wadliwie skonstruowanych balkonów. Przez bite dwa miesiące rośliny marniały w mieszkaniu (wszystko rozkute, . Potem fala upałów, a następnie - kocie "pomysły" na kopanie tuneli w donicy. A teraz zima i fala mrozów w okolicy Sylwestra wykończyła wszystko, co żyło w donicy, CHYBA poza flavą. Właśnie wyskubałam z torfu garść martwych "bulw".

Smutno mi jak diabli.

Odnośnik do odpowiedzi

No to smutny koniec pieśni - zeszły rok był po prostu tragiczny. Podczas kwitnienia spółdzielnia postanowiła przeprowadzić remont wadliwie skonstruowanych balkonów. Przez bite dwa miesiące rośliny marniały w mieszkaniu (wszystko rozkute, . Potem fala upałów, a następnie - kocie "pomysły" na kopanie tuneli w donicy. A teraz zima i fala mrozów w okolicy Sylwestra wykończyła wszystko, co żyło w donicy, CHYBA poza flavą. Właśnie wyskubałam z torfu garść martwych "bulw".

Smutno mi jak diabli.

Przykro czytać, współczuję strat, ale obawiam się że w tym smutku nie jesteś sama :(

U mnie muchołówkowa skrzynka po części wzorowana na Twoim projekcie, również przez Sylwestrowo-Noworoczne -16' wygląda mało ciekawie.

Ostatecznie zobaczy się na wiosnę czy coś przetrwało?

Natomiast kapturnice w kastrze mają się bardzo dobrze ;)

Oczywiście wszystko zabezpieczone styropianem i agrowłókniną... byle do Wiosny.

Odnośnik do odpowiedzi