Jowita Napisano 21 Lutego 2015 Share Napisano 21 Lutego 2015 Myself z okazji przekroczenia setki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 21 Lutego 2015 Share Napisano 21 Lutego 2015 Żeby cefalotus mocniej uchylił dzbanek to można mu nalać do środka wody destylowanej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Aktualizacja: Dla przypomnienia zdjęcie pigmejkowej doniczki z końca grudnia: Aktualny skład: D. australis, D. 'Badgerupii', D. barbigera, D. callistos, D. 'Dork's Pink', D. echinoblastus, D. eneabba "red", D. gibsonii, D. lasiantha, D. pulchella, D. pulchella x nitidula, D. pygmaea, D. scorpioides, D. spilos, D. roseana Ta łysa górka z mchem miała być "wysepką pomarańczowych kwiatów", a jest raczej "wysepką śmierci". Prawie nic na niej nie chce przeżyć, a co dopiero kwitnąć. Rosły tam barbigery, ostała się tylko jedna, więc pozostaje mi mieć nadzieję, że jakoś przetrwa. Ze względu na korzenie jej nie przesadzę... D. australis D. x badgerupii - malizna 8mm, a już wypuszcza pęd kwiatowy D. barbigera D. callistos - z gemmae, Carnisanowe padły D. 'Dork's Pink' D. eneabba "red" D. lasiantha D. roseana D. spilos Rosiczkowo-tłustoszowa kompozycja przeszła kolejną modyfikację: Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Apdejt: Dziś bez pigmejek. Rośliny z balkonu: Doniczka muchołówkowa. Rośnie tam też D. obovata, która przekształciła się w pęd kwiatowy. Właściwie nie ma liści, jest sam zielony badyl. Doniczka muchołówkowo-filiformisowa. Największa muchołówka to B52, dookoła rosną Big Mouth. Filiformis i filiformis x intermedia mają się tam dobrze, są całe w rosie Tym bardziej mnie to cieszy, bo to moje drugie podejście do D. filiformis. Pierwsza również rosła na balkonie, nawet nie było takich upałów, a bardzo szybko padła Kaptury z Kauflandu, P. vulgaris var. bicolor i D. rotundifolia. Gdzieś w podłożu zakopany cefalek, którego w styczniu spisałam na straty. No i w mieszkaniu. Helka z proliferką Inna proliferka Doniczka capensisowa ewoluowała. Ostatnio rosły tam 1 capensis typowy i 1 albino + małe siewki. Capensisy zostały ścięte i odbiły od korzeni, teraz w ich miejscu jest mały gąszcz. Dodatkowo zostały posadzone odmiany "all red" i "narrow leaf", N. Hookeriana, muchołówki Big Mouth i D. oblanceolata. Wysiałam nasiona D. capensis 'Wide Leaf' i D. aliciae, jak na razie pojawiła się jedna siewka. Edytowane 24 Lipca 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Na deserek nieowadożerne - ceropegie. Ceropegia woodii Ceropegia simoneae "green form" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 W jakich warunkach uprawiasz C. simonae bo ja ze swoją już drugi rok walcze a wyglada marnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Nie ma żadnych specjalnych warunków, ot rośnie sobie na półce metr od okna, w lekkim półcieniu. Posadzona jest w ziemi ze sporą ilością grubszego piasku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Podoba się mi, twoje sadzenie różnych owadożernych w jednej doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 To ze względu na oszczędność miejsca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Motywacja nieistotna, liczy się efekt końcowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 D. obovata, która przekształciła się w pęd kwiatowy. Właściwie nie ma liści, jest sam zielony badyl. Nigdy nie miałem tej rosiczki u siebie, obserwowałem ją tylko na torfowiskach w Borach Tucholskich, ale z tego, co pamiętam, kwitnie zwykle później niż u Ciebie. Być może kwestia temperatur. To, że pozwoliłaś jej zakwitnąć nie było chyba dobrym ruchem. Tym bardziej, że ta rosiczka jest bezpłodna. Wpakowała sporo mocy w kwitnienie i nie jestem pewien jej losu, jeśli nie ma teraz czym przeprowadzać fotosyntezy. Co innego, gdyby to był wrzesień, ale o tej porze roku nie ma pewnie zgromadzonej dużej ilości energii, tym bardziej, że lato takie średnie mamy. Trzymam kciuki i daj, proszę, znać czy coś ładnego wypuściła czy co jest grane. Za to muchołówkom jest dobrze, widać to. I świetnie wyglądają przez to, że rosną taką różnorodną ekipą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Kompozycje multikulti mają zdecydowanie swój niepowtarzalny urok. Zaskakuje jak dobrze rosną rosiczki z tłustoszami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Dziękuję za miłe komentarze Obovatka już wygląda przyzwoicie, czego nie można powiedzieć o rotundifolii i coccicaulis clon 2. Rozetkowe rosiczki beznadziejnie zniosły (no, właściwie nie zniosły) kwitnienie podczas upałów. Stan D. filiformis i filiformis x intermedia przez ten czas wcale się nie pogorszył, już produkują nasionka. Obovatka wśród mucholców: Doniczka pigmejkowa v.2, z nowymi pigmejkami Niektóre były źle podpisane, ale chyba już udało mi się je rozpoznać: 1. D. pygmaea (podpisana jako pygmaea i sargentii) 2. D. microscapa 3. D. helodes 4. D. manni B +microscapa? (ta druga jeszcze nie przypomina osobnych rosiczek tylko zieloną bryłę) 5. D. oreopodion 6. I tu nie wiem, bo teoretycznie powinnam jeszcze dostać sargentii, podpisana była jako callistos, a bardziej przypomina helodes lub dużą oreopodion. Ktoś coś? 7. D. callistos (podpisana jako helodes) Poza tym niezmiernie mnie raduje, że sporo rosiczek kwitnie: D. binata var. multifida f. extrema (foto jak na razie brak), D. communis (lub spatulata), D. sp. South Africa (poprzedni pęd niechcący przypaliłam lampą), D. madagascariensis D. filiformis "red" (obok regia oraz Moja Wspaniała Regia z 7 stożkami wzrostu) W doniczce capensisowej też widziałam jakiś pęd, ale już się ukrył wśród gąszczu świeżych liści. Ten kłębek to tylko 1 albino i 1 typical, każda z kilkoma-kilkunastoma stożkami wzrostu. Oczywiście P. moctezumae również wypuścił kwiatka, także nastawiam się na kolejny zbiór nasion Żeby tak jeszcze regia zakiwtła... Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Raczej dolina pigmejkowa ^^ Razem w grupie super to wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 11 Listopada 2015 Autor Share Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Apdejt: Pigmejkowa doniczka ładnie zarosła. Doszedł P. sp. El Mirador. Miałam dodać do niej więcej miniaturowych tłustoszy, ale transakcja nie doszła do skutku. Może kiedyś wypełnię te luki między poszczególnymi gatunkami, jak znajdę jakąś korzystną ofertę... Dzbaneczniki, ze względu na łączącą je chorowitość, trafiły do jednej doniczki. Stoją sobie w terrarium i problem przędziorków chyba jest już zażegnany Miałam zamiar pozbyć się wszystkich muchołówek, ale tych 20 niedobitków nikt nie chciał Również trafiły do jednej niewielkiej doniczki. Raczej na balkonie nie mam odpowiednich warunków na zimowanie, więc tę zimę spędzą pod żarówką przy lekko obniżonej temperaturze. A teraz nieowadożerne - fiołki afrykańskie: Rob's Flim Flam i Rob's Squeeze Toy - semiminiatury rosnące w doniczkach 5,5cm Willodene LE-Młoda Wiosna Edytowane 13 Listopada 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi