ElektrykPL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Ja pierniczę, no niezłe to torfowisko, a namiot jeszcze lepszy jak ja bym zrobił przed balkonem takie coś, to na drugi dzień wszystko zakoszone hehehe. A powiedzcie czy taka miniaturka torfowiska na balkonie, załóżmy w skrzyni pół metra na pół metra i wysokość np 20 cm była by dobrym pomysłem dla rosiczek? Oczywiście balkon od południa. Edytowane 15 Lipca 2014 przez ElektrykPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Ja pierniczę, no niezłe to torfowisko, a namiot jeszcze lepszy jak ja bym zrobił przed balkonem takie coś, to na drugi dzień wszystko zakoszone hehehe. A powiedzcie czy taka miniaturka torfowiska na balkonie, załóżmy w skrzyni pół metra na pół metra i wysokość np 20 cm była by dobrym pomysłem dla rosiczek? Oczywiście balkon od południa. Tutaj jest opis budowli: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Budowa-ka...ych-t17847.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Już to dziś czytam 3 raz, zarąbiste Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 A dziękuję, dziękuję. Dzisiaj montowałem osobiście cztery takie u Carnisany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2014 Już pewnie jedna z ostatnich aktualizacji. Dzięki radzie Cephalotusa, anglica bardzo dobrze się rozrosła. S. purpurea S. X 'Farnhamii' czuje jesień S. rubra HYBRIDE S. X 'Catesbaei' i muchołówka wkopana w doniczce.. na zimę ją wyciągnę Kapturki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Sierpnia 2014 Share Napisano 12 Sierpnia 2014 A ja czekam na pierwsze wschody z Twoich nasion D. anglica, bo niedawno posadziłem po stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Sierpnia 2014 Share Napisano 12 Sierpnia 2014 Łukash ja tak samo ! Chyba w piątek posiałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Sierpnia 2014 Share Napisano 12 Sierpnia 2014 A ja czekam na pierwsze wschody z Twoich nasion D. anglica, bo niedawno posadziłem po stratyfikacji. Że co? Przestratyfikowaliście i posialiście nasiona D. anglica, w sensie nie tropikalnej formy, a takiej zimnolubnej? ... To ja wam niestety dobrze nie wróżę. A raczej waszym siewkom. Normalnie kiełkują one jakoś na koniec maja. Także mają: czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i powiedzmy, że kawalątek października do wegetacji w danym sezonie zanim wejdą w spoczynek. Wasze będą miały: pół sierpnia (w najlepszym wypadku), wrzesień i kawalątek października. Czyli nie specjalnie jest co porównywać. Jeżeli przetrzymacie je w cieple i będziecie doświetlać możecie zaburzyć im wegetację i nie wejdą w spoczynek. Generalnie, sami zobaczycie co Wam z tego wyjdzie. :/ Osobiście nic dobrego nie przewiduję. Dzięki radzie Cephalotusa, anglica bardzo dobrze się rozrosła. Z zasady staram się dawać ludziom dobre rady, oraz o ile to możliwe, dobrze sprawdzone. Natomiast od nich już zależy co z tymi radami zrobią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Ja też czekam na siewki z moich nasion. Zima jest długa. Można przecież przezimować pod koniec. Takie siewki przecież nie będą zimowały przez całą zimę... chyba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Ja też czekam na siewki z moich nasion. Zima jest długa. Można przecież przezimować pod koniec. Takie siewki przecież nie będą zimowały przez całą zimę... chyba. W naturze też nie zimują całej zimy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Uznajmy to za małe wyzwanie, komu przeżyją zimę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 A ja w tym nic złego nie widzę Najwyżej o ile wzejdą przemęczą się jeden sezon a ja starać się będę im w tym pomóc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Przepraszam autora tematu za ciągnięcie tego off-topu. Proponuję stworzyć odrębny temat, gdzie wasze doświadczenie zostanie pokazane i opisane, a przede wszystkim utrwalone. Wyciągnijmy z niego maksymalny pożytek. Dobrze byłoby mieć tego typu przykład dla innych, gdyż zapewne nie jedna osoba chciałby skiełkować nasiona gatunków wymagających stratyfikacji, wcześniej, niż nastąpiłoby to w sposób naturalny. Dobrze byłoby to mieć, żeby można było się tego odnosić jako poradnika albo przestrogi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Jak dla mnie to skiełkowanie nasion, jeśli nastąpi, to później niż naturalnie Ja nasiona po stratyfikacji (D. anglica i rotundifolia) posiałam pod koniec stycznia, jak wykiełkowały był początek marca, teraz siewki mają 1-2cm... Moje zamierzenie było takie, żeby nasiona wykiełkowały, kiedy dni zaczną się już wydłużać, ale żeby nastąpiło to wcześniej niż ten kwiecień czy maj. Ale uważam, że sianie teraz, kiedy niebawem rośliny naturalnie zaczną wchodzić w stan spoczynku, jest trochę ryzykowne. Można się starać, żeby rośliny nie weszły w zimowanie przez trzymanie w domu i doświetlanie, ale ciekawe, jaki wpływ będzie miał brak zimowania. Można zimować, ale nie wiem, czy takie maluchy zniosą nawet lekkie przezimowanie. W ogóle takie siewki mają zdolność wchodzenia w spoczynek typowy dla rosiczek zimnolubnych? Mam na myśli "pączki", w które te gatunki się zwijają na zimę. A jeśli się nie zwiną, to będzie to odebrane jako spoczynek? Sama czekam na już rozwijający się pęd D. intermedia x filiformis, żeby zrobić sadzonki i sama się zastanawiam, co zrobić z tymi sadzonkami na zimę? Zimować, nie zimować? Sadzonki okrągłolistnej robione w sierpniu poprzedniego roku nie przetrwały ostatniej zimy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Jakby ktoś chciał się jeszcze pobawić w w wysiew D. anglica, to mam jeszcze troszkę przestratyfikowanych nasion. Cephalotus, jak najbardziej się zgadzam, choć mi jest to obojętne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi