comandos21 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Wlewkę od wody można ukryć w wydrążonym pniaku np. Pomyśl o tym. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Cephalotus Proszę stosować wielką literę na początku zdania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 Wlewkę wody mam ukrytą wśród kamieni i akurat w pobliżu jedynego konarka Wczoraj przystąpiłem do modernizacji torfowiska. Krótko mówiąc modyfikacje magazynu wody (powiększanie otworów, opatulanie ścierkami i montaż odpowietrzników). Jutro ciąg dalszy prac, jeśli pogoda pozwoli. Generalnie za bardzo nie ma co opisywać - wszystko widać na poniższych fotkach (kolejność nieprzypadkowa): Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Będziesz na chwilę obecną miał prawdopodobnie najbardziej profesjonalnie wykonane torfowisko w Polsce. Robię się zazdrosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Cephalotus to łopata w dłoń i dzieła Fajnie, że jednak odkopałeś. Pracy sporo, ale lepiej teraz niż później Czekam niecierpliwie na efekt końcowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Arturr0 , super pomysł , z niecierpliwością czekam na efekt końcowy , gdy będą już rośliny . Podziwiam za pracę włożoną w wykonanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Prace przy poprawianiu konstrukcji torfowiska dobiegły wreszcie końca (i dobrze, bo trawnik wokół muszę wreszcie zasiać ). Pozostało tylko poukrywać końcówki wężyków odprowadzających. Kilka kolejnych etapów prac: Jak widać w środku jest utworzone bagniste zagłębienie - docelowo jest to miejsce przeznaczone na rosiczki, które będą rosły w żywym torfowcu. Mech torfowiec ma porastać środek oraz całe obrzeże przy kamieniach i nachodzić na zbocza górek torfowych. Na górkach będą posadzone kapturnice, na zboczach głównie muchołówki, kapturnice rozetowe i rosiczki, natomiast przy krawędzi i w środku głównie rosiczki. Za bardzo nie mam jeszcze wizji, gdzie umieścić darlingtonię i cefalki. Tłustoszów na razie nie posiadam, ale może coś tam też zakupię. Dzisiaj powoli zacząłem nasadzenia, na pierwszy ogień poszły kapturnice - większe okazy (większość zimowałem). Mam jeszcze kilkanaście małych sadzonek z nasion skiełkowanych w ubiegłym roku (głównie bliżej nieokreślone hybrydy od Marroma) - zimowały jako siewki. Skład gatunkowy podam, jak skończę. Na razie wyglada to tak: Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Daj tam dużo kapturnic, będzie pięknie wyglądało jak się ubarwią i rozrosną) >>Dobra robota!!!<< A tak w ogóle ile ciebie wyniósł koszt całej roboty? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Koszta specjalnie jakieś wielkie nie były. Najbardziej kosztowne są same rośliny, ale gromadziłem je systematycznie od ubiegłego roku (wiekszość kupiłem, ale spora część to nagrody z forumowych konkursów foto), więc nie odczułem wydatku. Kosztorys wydatków poniesionych bezpośrednio przed budową: - folia do oczek wodnych 5m x 2,5m - 90,00 zł - wężyk fi 8mm x 25m - 35,00 zł - ścierka podłogowa szara 60x80 cm x 25 szt - 30,00 zł - rura drenarska 10 m - 15,00 zł - torf sphagniowy firmy Hollas 250L x 5 - 200,00 zł - torf ogrodniczy firmy Athena 80L x 7 - 98,00 zł - torf włóknisty 50L x 2 - 40,00 zł - perlit 125L - 55,00 zł - nóż plastikowy jednorazowy 100 szt. (używam ich jako etykiet ) - 3,00 zł TOTAL: ~570,00 zł Ponadto trzebaby doliczyć rzeczy zgromadzone wcześniej, którymi dysponowałem, a które normalnie trzebaby kupić: - pojemniki na wodę (wiadra, donice, baniaczki itp.) - podkład pod folię (ja miałem starą wykładzinę PCV) - piasek lub żwirek - sznurek do obiązywania pojemników szmatami - kamienie polne do obłożenia oczka lub inna aranżacja - krzewy/krzewinki do obsadzenia między kamieniami - mech torfowiec - no i same rośliny Ponadto jeszcze jedna rzecz. Już po wypełnieniu dołu torfem stwierdziłem, że w nocy jakieś zwierzęta rozgrzebują mi częściowo torf. Podejrzewam borsuki (są u nas na działkach i często wchodzą w szkody - łatwo rozpoznać, że to one kopały po szerokich i wyraźnych śladach pazurów), ale możliwe są też lisy i koty. Ponieważ raczej chciałbym uniknąć sytuacji, że coś mogłoby zmasakrować mi już posadzone rośliny, zdecydowałem się na zakup ultradźwiekowego odstraszacza zwierząt. Ma niewielkie rozmiary, zasięg do 25m i szeroki kąt działania, jest wyposażony w czujnik ruchu i jak na razie spełnia swoje zadanie (powierzchnia torfu nienaruszona). Zamontowałem go 2-go czerwca. Taki odstraszacz to wydatek 112,00 zł (razem z przesyłką). Jest zamontowany w sąsiadującym z torfowiskiem krzaczku pięciornika, aby mocno nie rzucał się w oczy: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Świetna robota, jestem pełen podziwu. Tak duże i prof. zrobione torfowisko w tak niskiej cenie>>BOMBA< Daj znać jak sprawdza się odstraszacz borsuków i oczywiście wrzucaj foty abyśmy mogli śledzić rozrost tego cuda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 No brawo Jestem pod ogromnym wrażeniem. Świetna robota. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Zaczyna to nabierać coraz lepszego kształtu. Koszta może nie wielkie, ale też jakieś symboliczne nie były. Gdyby jeszcze wliczać wartość roślin, to się robi całkiem cenna konstrukcyja. ;-) Genialny pomysł z tym urządzeniem ultradźwiękowym. Muszę nad tym pomyśleć! Czy koty to też odstrasza? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Cephalotus Tak takie urządzonko odstrasza wszystkie zwierzaki koty, psy, kuny, itd A koszta też nie złe jak mówisz, ja osobiście bym się nie skusił wydać tyle kasy na torfowisko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Odstraszacz załącza się na wszystko, co jest stałocieplne i większe od sroki - większe ptaki też płoszy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 (edytowane) Minął miesiąc od pierwszych nasadzeń, czas szybko leci... W upały dolewam codziennie 1-2 wiadra (12-to litrowe) deszczówki. Mam problem z turkuciami, których jest dość sporo (plaga u mnie na działkach) i ciągle rozkopują mi siewki rosiczek. Ponadto ptaki czasem grzebią i rozrzucają trochę torfowców, miałem taż jeden przypadek rozdziobania kielicha purpurei oraz zamkniętej pułapki muchołówki. Sprawcą były prawdopodobnie drozdy, bo przylatują na wiśnie, która stoi nieopodal i akurat owocuje. Obecny skład gatunkowy torfowiska: Drosera filiformis - na razie 2,5-miesięczne siewki Drosera rotundifolia - j.w. plus kilka dorosłych okazów Muchołówek jest w sumie dwadzieścia-kilka sztuk z odmian: Dionaea muscipula 'G14 Rosetted' Dionaea muscipula 'Red Dragon' Dionaea muscipula 'Red Green' Dionaea muscipula 'Typical' Dionaea muscipula 'Dingley Giant' Dionaea muscipula 'Sawtooth' Dionaea muscipula 'Dentate clon' Dionaea muscipula 'Dentante' Dionaea muscipula 'UK SAWTOOTH 2' Dionaea muscipula 'PURPLE GIANT' Dionaea muscipula 'Cup Trap' Dionaea muscipula 'BRISTLE TOOTH' Sarracenia x 'Scarlett Belle' Sarracenia x 'Chelsonii' - 4 szt. Sarracenia x 'Barbapapa' - 2 szt. Sarracenia x 'Farnhami' Sarracenia x 'Evendine' - młode 3 szt. Sarracenia x 'Smoorie' Sarracenia x 'Swaniana' - 2 szt. Sarracenia x 'Juthatip Soper' Sarracenia flava - wyrośnięte 3 szt. Sarracenia leucophylla Sarracenia leucophylla "White Red' Sarracenia leucophylla x mithelliana - 3 szt. Sarracenia oreophila - 2 szt. Sarracenia purpurea Sarracenia purpurea ssp. Venosa Sarracenia purpurea hybride Sarracenia rubra - młode 3 szt. Sarracenia rubra x flava sarracenia x hybride - kilkanaście młodych z nasion wysianych w ubiegłym roku Cephalotus follicularis Darlingtonia californica W tym sezonie jeszcze dojdą: Drosera binata - już mam sporo siewek, ale zbyt małe na przesadzanie. Drosera anglica Drosera intermedia Sarracenia psitacina I aktualny widok torfowiska, fotki dzisiejsze: Edytowane 16 Lipca 2014 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Już na samym początku istnienia wspaniale to wygląda! Jak rośliny porządnie zarosną bagienko będzie rewelacja Jestem pod wrażeniem. Cephala i darlingtonię wyjmiesz na zimę, czy ryzykujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi