Skocz do zawartości

Torfowisko ogrodowe Arturr0

Rekomendowane odpowiedzi

Dość dawno nic nie pisałem, jakos czasu mało :huh:

Z izolacją od inwazji turkuci dałem sobie spokój - polałem konewką całe torfowisko roztworem Karate Zeon raz i drugi, w odstępie 2 tygodni i podziałało. Obecnie od ok. 2 tygodni nie odnotowałem zauważalych szkód.

Rośliny w torfowisku rosną i mają się dobrze. Torfowiec ładnie zarósł środek torfowiska i obrzeża tak, jak miałem początkowo w zamyśle. Rośnie w nim sporo D. rotundifolii i filiformisów. Ogólny widok:

post-6014-1409344924_thumb.jpg

Od jakiegoś czasu zamieszkała sobie w torfowisku żaba trawna. Najczęściej ukrywa się miedzy konarami na obrzeżu torfowiska, ale ostatnio odsłoniłem wlewkę, aby dolać wody, a tu :P :

post-6014-1409344943_thumb.jpg

No i kilka fotek różnych roslin z torfowiska, na ile pozwoli pojemność posta <_< :

post-6014-1409344979_thumb.jpgpost-6014-1409344999_thumb.jpg

post-6014-1409345018_thumb.jpgpost-6014-1409345030_thumb.jpg

post-6014-1409345045_thumb.jpgpost-6014-1409345068_thumb.jpg

post-6014-1409345081_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jakim cudem ją wyciągnąłeś z tej rurki? Mam nadzieje że nie przedmuchałeś wszystkich, i nie podziwiała Twojego pięknego torfowiska z lotu ptaka?

Piękne rośliny i zieleniutki mech torfowiec. Jednak najbardziej podoba mi się darlingtonia. Rzadko kiedy widzę ją taką ładną w torfowisku. Podejrzewam, że służyć jej wybarwieniu będą większe spadki temperatur, pod koniec sezonu. Nie mniej piękna jest love .

Odnośnik do odpowiedzi

Żaby nie wyciągałem, zwyczajnie wlałem wodę, jak zwykle do rury. Żaba się trochę "powierciła", ale nie wyszła. Głębiej nie może wleźć, bo na rurę jest naciągnięta pończocha, która pełni funkcję właśnie taką, aby nic mi nie zapchało tejże wlewki (przewidziałem, że coś tam moze wpaść lub wejść i, co gorsza, zaklinować sie i zdechnąć).

Darlingtonia mi się też podoba i mam dylemat, czy ją wyciągać na zimę, czy zostawić.

Z ciekawszych obserwacji, to mam dwie S. oreophille (co prawda z róznych źródeł) i jedna z nich puszcza zwyczajne kielichy (ta na fotce trzy posty wyżej), a druga nie wykształca już od +/- połowy lipca kielichów, tylko takie nieowadożerne liście. Zrobię zdjęcie, to pokażę różnice.

Za niedłucgo wrzucę kilka fotek rosiczek i mucholi z tego torfowiska.

Odnośnik do odpowiedzi

Darlingtonia spokojnie u kuzynki na torfowisku wytrzymała, jednak była posadzona w mchu torfowcu, u Ciebie nie wiem jak jest, ale wygląda, że ma mieszankę torfową. Temperatury tej zimy nie było powalające, ale trochę mrozów też było.

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne torfowisko, darlingtonia wygląda okazale. Mam tylko jedną sugestię : Nie myślałeś nad tym, aby usunąć etykiety? Troszkę to psuję efekt, a bez tego wyglądało by to jak jakiś naturalny owadożerny raj :D. Lecz tak czy inaczej patrząc na zdjęcia słyszę głos w mojej głowie "Jak bym chciał mieć coś takiego.." :D.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Widok ogólny torfowiska w połowie września:

post-6014-1410777134_thumb.jpgpost-6014-1410777190_thumb.jpg

Ostanie nowe nabytki z Carnisany to:

• Sarracenia minor (na fotce poniżej)
  • Sarracenia pssitacina (na fotce poniżej)
  • Drosera binata dorosła
  • Drosera intermedia

post-6014-1410777232_thumb.jpg post-6014-1410777405_thumb.jpg

Co ciekawe, pod koniec sezonu zaczęły mi kwitnąć hurtem D. rotundifolia (chociaż niektóre osobniki już mają turiony) i D. filiformis, którą wysiewałem w tym roku na wisonę i widać rośliny już wydoroślały (kępki mają ponad 15 cm wysokości). Może pogoda będzie sprzyjać i nasionka zdążą dojrzeć. Na razie pędy kwiatowe są na takim etapie:

post-6014-1410777536_thumb.jpgpost-6014-1410777563_thumb.jpg

No i jeszcze kilka fotek innych kapturnic:

S. leucophylla x mithelliana:

post-6014-1410777780_thumb.jpg

S. x 'Barbapapa'

post-6014-1410777828_thumb.jpg

S. x 'Swaniana'

post-6014-1410777859_thumb.jpg

S. oreophylla:

post-6014-1410777895_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi