Skocz do zawartości

Torfowisko ogrodowe Arturr0

Rekomendowane odpowiedzi

... ale ta twoja s.leucophylla x mitchelliana jakaś blada, moje mają czerwone żyłki...

Faktycznie, ze to chyba dwie różne kapturnice. więc albo ktoś z nas dwóch ma źle oznaczoną, albo moja dopiero się prawidłowo wybarwi w przyszłym roku. Swoją kupowałem od pewnego forumowicza, co do prawidłowości oznaczenia mnie zapewnił. Jednak dostałem ją dość mocno sfatygowaną (podziobana przez ptaki) i te białe kielichy, które widać na zdjęciu są z ostatnich 2-3 tygodni, więc już tak raczej wyrosły przy jesiennym słońcu. Zobaczymy w przyszłym roku.

No tak wygląda właśnie profesjonalnie wykonane torfowisko...

Włożyłem w to torfowisko dużo pracy i serca i zrobiłem je najlepiej, jak umiałem wedle posiadanej wiedzy, wziąwszy pod uwagę dobre rady. Suma tych czynników powinna procentować i, jak widać, procentuje :). Torfowisko cieszy oko i to nawet laików (sąsiedzi z działki, rodzina i znajomi), co i mnie bardzo cieszy.

Przy okazji dziekuję Wam wszystkim za miłe słowa, bo to spora satysfakcja i dodatkowo - motywacja. Dzięki okej .

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pięknie rosną ale ta twoja s.leucophylla x mitchelliana jakaś blada, moje mają czerwone żyłki

Patrz na moja:

DSC00130.th.jpg

To ciekawe - moja S. leucophylla x mitchelliana wygląda dokładnie tak jak forumowicza Arturr0 i tak jak na tym zdjęciu:

http://farm4.static.flickr.com/3510/396852...be5fcfbf5_b.jpg

i lepiej się już nie wybarwia - nawet w pełnym słońcu.

Nijak się to ma do tej krzyżówki oferowanej m.in. przez firmę Araflora.

Jak przejrzy się zdjęcia tej krzyżówki, to widać, iż pułapki potrafią być dosyć zróżnicowane (nie wykluczam oczywiście złego oznaczenia roślin).

Myślę, że to może być efekt tego, iż mamy tutaj dwukrotne krzyżowanie [(leucophylla x purpurea) x leucophylla] i może ono iść w obie strony - także [leucophylla x (leucophylla x purpurea)]. Jak wiemy, wyróżniamy kilka ssp S. pururea, a i S. leucophylla potrafią być zróżnicowane kolorystycznie. Jak dodamy do tego fakt, iż każdy może sam sobie takie krzyżówki porobić, to efekt końcowy może rzeczywiście być już bardzo zróżnicowany.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie... w zasadzie, to każde nasionko to odrębna roślina i tak na prawdę przy krzyżowaniu takich roślin jak kapturnice, gdzie coś się krzyżuje z jednym z rodzicem wstecznie, to efekty mogą być bardzo zróżnicowane. Więc o ile wszystkie nasiona będą takiej samej krzyżówki, to fenotypowo mogą się mocno od siebie różnić jedna od drugiej. :) Pod tym względem kapturnice są bajerandzkie. Tam w zasadzie nie ma żadnych barier przed krzyżowaniem. Wszystko ze wszystkim można krzyżować i to wielokrotnie, w nieskończoność. :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Dzisiaj rano tak sie złożyło, że musiałem zajrzeć na działkę. Jako, ze przymroziło, to torfowisko i okolica były jeszcze pokryte warstwą szronu.

Tak to wyglądało już w promykach wstającego słońca:

post-6014-1414607670_thumb.jpg

Szron był na wszystkich roślinach i całym torfowcu. Wszystkie rosiczki już w głębokich turionach, nitki liści filiformisów juz całe sczerniałe, pędy kwiatowe również (nie zdążyły wykształcić nasion). U rotundifolii to samo.

A kaptury w szronie całkiem ładne. Kilka fotek:

S. x Chelsoni:

post-6014-1414607684_thumb.jpg

S. purpurea:

post-6014-1414607720_thumb.jpg

S. x 'Scarlet Belle

post-6014-1414607748_thumb.jpg

Darlingtonia:

post-6014-1414607788_thumb.jpg

I tak się zastanawiam, czy obcinać kapturnicom wysokim liście na zimę, czy nie...

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Nie mam - co prawda - torfowiska, jednak po poprzednim zimowaniu, zciąłem wszystkie kaptury do gołej ziemi i zrobiłem to bardzo wczesną wiosną - po wyciągnięciu ich z piwnicy. Wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem. Więc puki co, zostaw - niech czerpie maksimum ze słońca a w zimie, śnieg nie będzie leżał na samych stożkach wzrostu, tylko może mieć minimalną izolacje starych kapturów - na pewno izolacje przed wiatrem.

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
Napisano (edytowane)

Hmm... co cu aktualizować, rośliny śpią.

Zaglądam do nich dość często i wydaje mi się, że powinno wszystko przeżyć. Były (przez słabą zimę) i nadal są jednak pewne problemy - mianowicie nagminne tej zimy zjawisko "wysadzania roślin". Nawet duże kapturnice mają wyraźnie pouszkadzane systemy korzeniowe poprzez ciągłe "pracowanie" wierzchniej warstwy torfu. Mniejsze kapturnice i częśc muchołówek zostały wręcz całkowicie wysadzone z podłoża (leżały na boku z całym korzeniem na wierzchu) i musiałem je z powrotem wtykać, jak torf rozmarzał. Z pewnością im to nie służy, ale coś nie mam pomysłu, jak wyeliminować to zjawisko.

Na wiosnę będę zmuszony część roślin delikatnie podkopać i powsadzać głębiej. Nie jest mi to na rękę, bo jesienią wysypałem sporo nasion różnych rosiczek w róznych miejscach i pewnie mi dużo przez to wiosenne grzebanie w torfie nie powschodzi, ale nie mam wyjścia... <_<

Zamieszczam kilka fotek z okresu styczeń-luty:

post-6014-1425664289_thumb.jpg

post-6014-1425664316_thumb.jpg

post-6014-1425664338_thumb.jpg

post-6014-1425664359_thumb.jpg

post-6014-1425664385_thumb.jpg

post-6014-1425664409_thumb.jpg

post-6014-1425664425_thumb.jpg

post-6014-1425664529_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...