Skocz do zawartości

Torfowisko ogrodowe Arturr0

Rekomendowane odpowiedzi

Małe podsumowanie pozimowe.

Generalnie rośliny samą zimę zniosły bardzo dobrze, największe straty odnotowałem dopiero wczesną wiosną, która w tym roku rozkręcała się bardzo długo (mokro i częste przymrozki => wysadzanie roślin"), co w zestawieniu ze skomasowanym atakiem wygłodniałych po zimie turkuci na korzenie rosiczek, bulwy muchołówek i młode pąki kapturnic przyniosło w sumie sporo strat.

Najgorzej zniosły S. x chelsoni - padły wszystkie 3 sztuki, jakie miałem, ponadto obumarły S. pssitacina (miałem tylko jedną), S. x barbapapa (jedna z dwóch), S. purpurea (jedna z trzech) i Juthatip Soper (miałem pojedyńczą). Z muchołówek wykruszyło się jakieś 30%, wypadło też kilka D. rotundifolii i D. filiformis, ale tutaj 100% sprawcą były wspomnane turkucie.

Średnio dały sobie radę S. leucophylla, S. minor, S. x Scarlet Belle, S. purpurea i Darlingtonia (bardzo wolno odbijają, nawet dzisiaj - w końcu czerwca - wyglądają bardzo słabo).

Zdecydowanie najlepiej przezimowały wszystkie S. flavy i obie S. oreophille oraz pozostałe mieszańce kapturnic, jakie mam, a takze młode kapturnice, które w ubiegłym roku były siewkami z nasion.

W sumie pojawiło się 7 pędów kwiatowych kapturnic (1x oreophilla, 1x purpurea, 1x minor, reszta to flavy).

Kilka fotek - stan na koniec kwietnia (pąki kwiatowe S. flavy i budząca się D. rotundifolia):

post-6014-1435355466_thumb.jpg

post-6014-1435355489_thumb.jpg

post-6014-1435355505_thumb.jpg

Stan na I-szy tydzień maja (widok ogólny i budząca się D. filiformis):

post-6014-1435355666_thumb.jpg

post-6014-1435355798_thumb.jpg

Stan na ostatni tydzień maja (widok ogólny, przebudzona D. filiformis, hybryda S. purpurei i S. flava):

post-6014-1435355943_thumb.jpg

post-6014-1435355965_thumb.jpg

post-6014-1435356021_thumb.jpg

post-6014-1435356069_thumb.jpg

Do walki z turkuciami zastosowałem 1x Dursban lany z konewki bezpośrednio na torfowisko. Po zaaplikowaniu widziałem 5-6 sztuk dużych (4-6 cm) martwych turkuci na powierzchni torfu:

post-6014-1435356095_thumb.jpg

A ile ich padło bez wychodzenia na powierzchnię oraz sztuk małych, to nie wiem. Teraz znowu widzę, że zaczęły kopać (wlazły nowe z otaczającego torfowisko trawnika), ale jeszcze muszę trochę odczekać, gdyż po tym Dursbanie zaczął mi miejscami brzydko brązowieć torfowiec i jeszcze nie wszędzie się zregenerował. Co ciekawe, na rośliny owadożerne nie zauważyłem żadnego wpływu tego środka.

Za niedługo zapodam aktualniejsze fotki z czerwca :) .

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pomimo strat, torfowisko na prawdę pięknie wygląda, wszystko już ładnie zarosło :) Szkoda, że aż tyle roślin straciłeś :( Na przedłużające się przedwiośnie nie ma wpływu, ale te ataki turkuci chyba spędzałyby mi sen z powiek ;) One przechodzą górą, czy przegryzły folię i przychodzą gruntem ? Jak jeszcze można z tym walczyć ? Szczerze mówiąc zanim trafiłam na to forum, turkuć podjadek wydawał mi się jakimś egzotycznym tworem, o którym nigdy nie usłyszę ani nie zobaczę ;)

Mimo wszystko całość super się prezentuje :) Będziesz jeszcze coś nowego dosadzał ?

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Biedronellą! Wszystko pięknie wygląda, szczególnie spodobał mi się zielony, dość duży dywanik. :)

Szkoda strat, one najbardziej bolą kiedy z nadzieją wypatrujemy budzących się roślin. A turkuciów to i ja nie widziałem. Z początku myślałem, że to pożyteczne stworzonka a zupełnie pomyliłem go z innym. Na szczęście efekty aplikowania preparatu w torfowisko widać gołym okiem! Brawo! okej

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak patrzę na te wszystkie torfowiska to sam się nie zastanawiam czy nie zrobić własnego. Takie rośliny na dworze fajnie się prezentują z tego co widzę. Martwi mnie tylko nieprzewidywalność pogody o i jak w przypadku Arturr0 szkodniki. O ile z szkodnikami można walczyć to na pogodę nic nie poradzisz :(.

Odnośnik do odpowiedzi

...ale te ataki turkuci chyba spędzałyby mi sen z powiek ;) One przechodzą górą, czy przegryzły folię i przychodzą gruntem ? Jak jeszcze można z tym walczyć ?...Będziesz jeszcze coś nowego dosadzał ?

Folii nie przegryzły, bo torfowisko trzyma wodę, więc przechodzą górą. Walka z nimi to trochę taka walka z wiatrakami u nas na ogródkach działkowych. Nawet jak wytępisz u siebie, to za 2 miesiące masz to samo, bo migrują z działek sąsiednich.

Nowe dosady roślin na pewno będą, kombinuję coś, aby nowe nasadzenia kapturnic robić w koszyszkach-doniczkach z metalowej siateczki, bo ręcę już czasami opadają... Problem polega na tym, że - aby było to skuteczne, to musi górny rant koszyczków trochę wystawać z torfu, co mi się niespecjalnie podoba. Więc, póki co dosadziłem kilka rosiczek w torfowiec w środkowej części torfowiska i myślę, co robić dalej.

Kilka fotek z I-szej połowy czerwca:

post-6014-1435439225_thumb.jpg

Kwiat S. oreophilla.

post-6014-1435439265_thumb.jpg

Kwiat S. flava

post-6014-1435439310_thumb.jpgpost-6014-1435439324_thumb.jpg

Kwiat S. purpurea hybride i cała roślina

post-6014-1435439388_thumb.jpgpost-6014-1435439411_thumb.jpg

I na koniec ciekawa mutacja - "podwójny kielich" S. oreophilla.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Aż nie chce mi się wierzyć, że nic nie pisałem w tym topiku od ponad roku - cóż, czasu brakuje na siedzenie przy komputerze <_< .

Torfowisko cały czas żyje własnym życiem i ma się nieźle :P .

Muszę powstawiać kilka fotek z ubiegłego roku, bo trochę ich jest, a póki co - trzy ujęcia z dzisiaj:

post-6014-1469908125_thumb.jpg

post-6014-1469908139_thumb.jpg

post-6014-1469908150_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi