mrDIIL Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Witam, mam problem z dzbanecznikiem. Otóż jego podłoże zrobiło się twarde i zbite i tu moje pytanie: czy przesadzać? I tu pytanie w pytaniu: jakie podłoże? Czy Torf : włókno kokosowe : suszony lub żywy (mam 2) mech sphagnowy : gruby żwirek w proporcjach 4:2:2:1 zdałoby egzamin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Jaki dzbanecznik? Ventracie wystarczy zwykły czysty torf i rośnie jak głupia, nawet lekkie przesuszenie nie straszne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2014 N. Bloody Mary, tak wiem, tolerancyjny, ale ja mam zamiar hodować go w lekko "balonowych" warunkach. Czy włókna kokosowego nie będzie trzeba zakwasić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 balonowych? tzn? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 No jak najlepsze, paludarium, dokarmianie, doświetlanie i w ogóle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Mija się z celem U mnie B.M. rośnie w czystym torfie wisząc przy południowym oknie i ma się dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 nie ma co go kisić w paludarium, szybko Ci je przerośnie, lepiej od razu wywalić na parapet i niech się aklimatyzuje . Jeśli oczywiście masz w miarę słoneczny parapet. Ja akurat włókna kokosowego nie dodaję do podłoża, więc się nie wypowiem... Ale tak jak już wspomniano - w samym torfie będzie dobrze rósł, jak chcesz być bardzo szczodry to użyj - torf, sphagnum, perlit (np proporcja 1:1:1), możesz też dodać np kawalki gąbki , czy styropianu Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 U mnie te wiszące parapetowe w czystym torfie rosną najlepiej, dodatek perlitu powoduje szybsze wysychanie gleby i listki bywają trochę powykręcane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 No w sumie... I tak go spryskuje więc jakoś sobie poradzi. I jeszcze jeden problem, zasłaniam u siebie paludarium kartką papieru, bo boję się, że je spali, czy to słuszne objawy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi