mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Witam Chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat hodowli tych pięknych dzbaneczników, m. in. Albomarginata Red, Longifolia i Sanguinea Black Jack. Są one tolerancyjne? Lubią wilgoć (Albomarginata podobno lubi dobre przewiewy ) pytam, bo planuje dodać te 2 ostanie, pierwszy już mam Temat być może przyda się dla potomności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Miranda w słońcu też wybarwia liśćie, Rebecca soper już w ogóle ma ciemnoczerwone. A są bardzo proste w uprawie - mi rebecca lepiej jak ventrata rośnie nawet. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 Wiem, ale obecnie kupuje w jednym sklepie (heldros) i mają tylko sanguineę, potem z Czech bodajże Longifolię sprowadzę. Fakt Rebbeca Soper to ładny i tolerancyjny dzbanecznik, ale nie lubi być w paludarium. Chociaż jego też zaplanuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Napisz jeszcze jakie to paludarium jest, górskie, nizinne czy pośrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 Paludarium pośrednie, często je spryskuje i w miarę często wietrze więc pomiędzy pośrednim a nizinnym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Posiadam N. Sanguinea 'Black Jack', stoi na komodzie, pod świetlówkami (łącznie 2x21W + 1x13W 6500K każda) i trzyma się dobrze. Co prawda liście wolniej się wybarwiają, pewnie niedosyt tego światła, ale dzbankować dzbankuje (mam od jakiegoś miesiąca pi razy oko), jednego już w pełni napompował, dwa się pompują, trzeci z liścia świeżo rozwiniętego również leci powolutku. Rośnie sobie, ma się wspaniale. Jak na mój gust został posadzony w czystym torfie, jest dość mocno zbity, na wierzchu nie widać żeby pod spodem było inne podłoże. Także nie wydaje się być bardzo wymagającym dzbanecznikiem. Spryskuję go co prawda kilka razy dziennie i dbam, aby podstawka z keramzytem była wypełniona wodą, ponadto stoi wokół innych roślin, także wilgotność utrzymuje się na poziomie 60-70%, na pewno wyższa niż zwykła pokojowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 No, to co do Black Jacka jestem przekonany. Teraz niech wypowie się ktoś kto ma Longifolię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Miranda w słońcu też wybarwia liśćie Cześć, mam pytanie co do wybarwiania tych liści mirandy bo mojej mirandzie przez te upały też mocno się wyczerwieniły tak że tylko główny nerw jest zielony i nie które miejsca są jakby zamarłe. załączam zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 Chyba przypalone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 czyli wsiąść ją z słońca bardziej do cienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Też kupiłem N. Sanguinea 'Black Jack' w Heldrosie ale z innych źródeł (inny sklep) dowiedziałem się że jest to po prostu Rebecca Soper sprzedawana pod taką nazwą, u mnie Rebecca Soper rośnie bardzo dobrze i w szklarni i w paludarium z którego musiałem ją już wyciąć bo za szybko i za duża rosła. U mnie przy mocnym świetle na czerwono wybarwia się cały N. ramispina (w końcu jego krzyżówką jest Rebecca Soper), także Nepenthes sibuyanensis (Sibuyan, Philippines) natomiast więcej nic mimo takich samych warunków świetlnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 czyli wsiąść ją z słońca bardziej do cienia. Ja swoje dzbaneczniki trzymam na zachodnim oknie i zasłaniam białą kartką. Prawie nigdy nie mają bezpośredniego słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Dokkrb, może masz rację, ale jakoś inne dzbanki są u tego z heldrosa i u carnisany (niby black jack i Rebbeca), poza tym mi to za bardzo nie przeszkadza jak dzbanecznik wyrasta z paludarium Teraz rozważam jednak Spathulata x Merilliana, który w paludarium rośnie mniejszy niezła opcja nie? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Faktycznie że jak się przyjrzeć samym dzbankom to Back Jack jest w ciapki - nie wiadomo komu wierzyć, może ktoś ma lepszą wiedzę na ten temat, może mam jeden gatunek więcej a ostatnio go skasowałem z listy Chodziło mi i tak o coś innego, bo pisałeś wyżej że Rebecca nie lubi być w paludarium, co u mnie zupełnie się nie sprawdza, bo bardzo lubi, mnie też nie przeszkadzało że tak dobrze rośnie, ale niestety zaczęła zarastać wszystkie inne dzbanki w paludarium, musiałem jedną poświęcić aby rosło pozostałych 8. A Rebecca jest teraz w postaci 10 małych roślin. Co do Spathulata x Merilliana zupełnie nie mam doświadczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 Pocieszę Cię, nikt nie wie jakie warunki musi mieć i jak rośnie Spathulata x Merilliana oprócz chłopaków z carnisany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi