hddk Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Zważywszy, że to krzyżówka tolerancyjnego górala z nizinnym można domniemywać, że wielkich wymagań nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Zważywszy, że to krzyżówka tolerancyjnego górala z nizinnym można domniemywać, że wielkich wymagań nie ma. No to też zauważyłem, zauważyłem też, że Merilliana jest bardziej nizinna niż ampullaria i ma lepsze dzbanki, a zawsze typowym nizinnym był dla mnie ampullaria... A ze spathulaty to na parapecie ta hybryda także będzie łatwo rosła. A w moim paludarium "zmerrillianuje się" i będzie miała dość ładny system korzeniowy i piękne zwarte liście z prawdopodobnie białymi dzbankami. I jeszcze jedno: zapisałem sobie zdjęcie tej hybrydy z carnisany i podpisało mi "sibuyanensis x Merilliana". Edytowane 18 Czerwca 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Macie może porównanie tych dzbanków - Rebecca Soper i Black Jack - zdjęcia obu w waszej uprawie ? Jeśli ktoś ma oba to było by super. Młode dzbanki u Rebecci też mogą mieć ciapki, zresztą rodzice tej krzyżówki mają. Trzeba by porównać 2 rośliny tych samych rozmiarów, najlepiej rosnących w tym samym podłożu i z tej samej wielkości dzbankami, uprawianych obok siebie, choć wiem, że to było by ciężkie do zrobienia . Nie ma mnie w tej chwili na szklarni i z powodu sesji do 10 lipca nie będzie, więc nie mogę zrobić zdjęć , zostaje mi tylko to ze strony. Nie wiem czy o te ciapki wam chodzi, spójrzcie na prawy dzbanek Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Nwankwo, ja posiadam obie rośliny dokładnie takie o jakie pytasz. Rebecca Soper zakupiona u was, domniemana Sanguinea Black Jack z Heldrosu. Obie kupione ponad pół roku temu, obie trzymane w tych samych terrariowych warunkach i obie w czystym torfie, nie przesadzane po zakupie. Podobnej wielkości i nawet podobna ilość dzbanków W wolnych dniach zrobię foty do porównania. Sam dzisiaj jak przeczytałem post o tym ze Sangiunea z Heldrosu to Rebecca zaczołem dokładniej im sie przyglądać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 Ej, no nie demonizujmy heldrosa... Chociaż podawanie fałszywego gatunku staje się popularne to jakoś nie wierze, że w heldrosie takie coś odwalają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Swego czasu w Heldrosie Ventrata była sprzedawana pod nazwą Alata, ale tu akurat pomyłki występują nagminnie. Pomyłka ludzka rzecz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 Swego czasu w Heldrosie Ventrata była sprzedawana pod nazwą Alata, ale tu akurat pomyłki występują nagminnie. Pomyłka ludzka rzecz Może i, ale jak ja widziałem ich alatę to to na pewno nie była Ventrata , chyba, że chodzi ci o kiedyś, kiedyś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Akurat nie jest to temat do stwierdzenia czy była to alata czy nie? Nie jest to najważniejsze. Pewnie przekonało się o tym więcej osób? Po zdjęciu młodej rośliny z oferty tego nie sprawdzisz. Między innymi po pytaniach odnośnie gatunku rośliny oferta znikła ze sklepu. Więc pewnie sami sprzedawcy nie byli do końca pewni? Teraz mamy nową zagadkę.... czy Snguinea okaże się Rebeccą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Hmm... Moja "sanguinea" wygląda jota w jotę praktycznie jak wyżej pokazana roślina. Niby takie same, ale jednak nieznacznie inne. Niestety google grafika wyrzuca głównie Heldrosa... Ciapki ma bardziej podobne do tych Rebecci niż do po prostu N. Sanguinea. Także teraz i mi klina zabiliście... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Wkońcu znalazłem wolną chwile by porobić foty, może ktoś rozwiąże zagadkę czy Sanguinea z Heldrosu to Rebecca Soper? By nie pomylić zdjęć wrzucę je w dwóch postach. Na początek pójdzie Rebecca Soper z Carnisany: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Teraz czas na domniemana Sanguine z Heldrosu: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Na początku myślałem, że mnie w woła robisz, ale to 2 dzbaneczniki, sądzę, że niestety oba to Rebbeca Soper... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Ten drugi to na pewno nie sanguinea, miałem swego czasu dorosły okaz tego gatunku, i w niczym tego nie przypominał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Moje zdanie również jest takie że to dwie identyczne rośliny, ale poczekajmy na opinię osób o wiele bardziej doświadczonych? .... czyli kolega Wrazik wstępnie rozwiał juz nasze wątpliwości. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Jaca-Dzbanecznik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Moja N. sanguinea ma dużo skośniejszy otwór dzbanka, z tyłu mocno wznosi się do góry. Do tego dzbank są smuklejsze i z wyraźnie zaznaczonym "biodrem", oddzielającym dolną część dzbanka od górnej. Nawet jeśli to "biodro" nie jest tak wyraźne u młodych dzbanków, to i tak otwór dzbanka jest mocno skośny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi