karaluch Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Proszę bardziej wtajemniczonych hodowców o opisanie swojego sposobu na gorącą stratyfikację. A administratora o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu FAQ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Wkładasz nasiona do kubka zalewasz wrzątkiem i tak się moczą około 24h a później sadzisz .<<<< wersja dla tropikalnych roślin Albo: moczysz w wodzie o temp.40-60st <<<< wersja ogólnie stosowana Edytowane 12 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 No ja się może nie znam, ale wrzątek to chyba zły pomysł. Ciepła woda, termos, bądź jakieś ogrzewanie, ok. Ale wrzątek, serio? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Ja np wrzątku stosuję w przypadku nasion mimozy i kiełkują już po 5 dniach:), stosowałem letnią i gorąca ale efekty był marny 3 kiełkowały na 10 nasion po 4 tygodniach. Nasiona po 5 dniach: Oto nasiona wysiane 1,5 tyg temu To samo tyczy się nasion ZŁOTOKAPU Ogólnie rzecz biorąc jak roślina pochodzi z tropikalnych rejonów to ją wrzątkiem trzeba potraktować Edytowane 12 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Trzeba?Nie wiedziałem. Ja nasiona mimozy marki ''castorama'' wrzuciłem po prostu do ziemi i wyszły wszystkie po 2 dniach ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Ooo, nowa informacja u regii jak by to było? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Ogólnie rzecz biorąc jak roślina pochodzi z tropikalnych rejonów to ją wrzątkiem trzeba potraktować Większość roślin, które hodujemy pochodzi ze strefy tropikalnej, a gorąca stratyfikacja jest stosowana chyba tylko w przypadku Drosophyllum i to jako jedna z paru metod przyśpieszenia kiełkowania (obok mechanicznego uszkadzania nasion i kąpieli w roztworze kwasu giberelinowego). Ta forma stratyfikacji jest stosowana jako symulacja pożarów, często występujących na terenach bytowania danego gatunku, podobnie, jak zwykła stratyfikacja "udaje" mroźny okres w roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Wrzątkiem?serio? Moje mimozy wsadziłem do ziemi(a nawet do kwaśnego torfu bo wtedy nie wiedziałem,że do ziemi się sadzi ) i po dwóch tygodniach miały ok.5cm,a 3 m-ce później zbierałem z nich nasiona. Można wierzyć lub nie Tak się zastanawiam na tą ciepłą stratyfikacją. Jeżeli zalejemy ciepłą lub gorącą wodą(lub wrzątkiem jak kto woli) to ta ciepła stratyfikacja długo nie potrwa bo woda po powoedzmy 20-30min. będzie miała temp.pokojową,a gdzie jeszcze do 24h? Równie dobrze można wysiać na mokry torf,zakryć folią(wiadomo z dziurkami) wystawić na słońce takie jak mamy ostatnimi dniami i już. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) gorąca stratyfikacja jest stosowana chyba tylko w przypadku Drosophyllum Ja wysiewałem rosolistniki bez tego i świetnie kiełkowały. Gorąca startyfikacja, w mojej opinii, wymagana jest u gatunków, które rosną na obszarach, gdzie występują sezonowe pożary, czyli na sawannach, jakiś murawach albo stepach, czy coś w ten deseń. Wiem, że pewne rosiczki bulwiaste wymagają tejże metody(od zawsze o tym słyszałem, ale może to złe info). Kiedyś Moof mi opowiadał jak startyfikował nasiona Drosery erythrorhizy, jeżeli dobrze pamiętam, to zrobił to w dymie płonącego siana, czy czegoś w grillu razem z przykrywą. Potem nasiona wysiał i skiełkowały. Ale też zawsze słyszałem, że jak ciepła stratyfikacja, to gorąca woda i do termosu. Trzeba by jednak zapytać, kogoś kto na prawdę to stosuje, zna metodę i gatunki wymagające. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Ja nasionka w necie zamawiam bo innej możliwości niestety nie mam i właśnie te tylko potraktowane wrzątkiem wschodzą a te potraktowane letnią coś nie chciały:/ być może beznadziejna partia mi się trafia gdy kupuję w necie A podłoże jakie ja stosuję dla mimoz to mieszanka torfu z ziemią ogrodową. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość komp90 Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Ja nasionka w necie zamawiam bo innej możliwości niestety nie mam i właśnie te tylko potraktowane wrzątkiem wschodzą a te potraktowane letnią coś nie chciały:/ być może beznadziejna partia mi się trafia gdy kupuję w necie A podłoże jakie ja stosuję dla mimoz to mieszanka torfu z ziemią ogrodową. Kurcze, panowie to eksperci - ja tutaj nawet nie wiem co znacy startyfikacja. Mam nadzieje ze naucze sie tutaj wielu innych slowek. PS. pierwszy post Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek24 Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Ponieważ wczoraj dotarły do mnie nasionka D. capensis, oraz D. capensis (albino), zamawiane na allegro pozwolę sobie zapytać w tym wątku. Czy powinienem stosować na tych nasionach gorącą stratyfikację? zdania są podzielone, z tego co czytam ktoś pisał wyżej że rośliny które występują na obszarach gdzie pożary są zjawiskiem częstym, tp sawanna, powinno się stratyfikacje taką stosować. Proszę o radę, bo jutro wysiewam i chcę żeby było jak należy. Pozdrawiam,Piotrek Edytowane 3 Lipca 2014 przez Piotrek24 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Witam. Ponieważ wczoraj dotarły do mnie nasionka D. capensis, oraz D. capensis (albino), zamawiane na allegro pozwolę sobie zapytać w tym wątku. Czy powinienem stosować na tych nasionach gorącą stratyfikację? zdania są podzielone, z tego co czytam ktoś pisał wyżej że rośliny które występują na obszarach gdzie pożary są zjawiskiem częstym, tp sawanna, powinno się stratyfikacje taką stosować. Proszę o radę, bo jutro wysiewam i chcę żeby było jak należy. Pozdrawiam,Piotrek Nie, nie musisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Ile powinna trwać ciepła stratyfikacja?Tyle co zimna tj. 6-8 tygodni?Na przykłądzie D.peltata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Tak, tyle w zupełności wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi