Skocz do zawartości

Co to jest gorąca stratyfikacja i jak ją wykonać.

Rekomendowane odpowiedzi

Wkładasz nasiona do kubka zalewasz wrzątkiem i tak się moczą około 24h a później sadzisz .<<<< wersja dla tropikalnych roślin

Albo:

moczysz w wodzie o temp.40-60st <<<< wersja ogólnie stosowana

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Ja np wrzątku stosuję w przypadku nasion mimozy i kiełkują już po 5 dniach:), stosowałem letnią i gorąca ale efekty był marny 3 kiełkowały na 10 nasion po 4 tygodniach.

Nasiona po 5 dniach:

P6090005.th.jpg P6090007.th.jpg

Oto nasiona wysiane 1,5 tyg temu

P6090009.th.jpg

To samo tyczy się nasion ZŁOTOKAPU :)

Ogólnie rzecz biorąc jak roślina pochodzi z tropikalnych rejonów to ją wrzątkiem trzeba potraktować;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie rzecz biorąc jak roślina pochodzi z tropikalnych rejonów to ją wrzątkiem trzeba potraktować;)

Większość roślin, które hodujemy pochodzi ze strefy tropikalnej, a gorąca stratyfikacja jest stosowana chyba tylko w przypadku Drosophyllum i to jako jedna z paru metod przyśpieszenia kiełkowania (obok mechanicznego uszkadzania nasion i kąpieli w roztworze kwasu giberelinowego). Ta forma stratyfikacji jest stosowana jako symulacja pożarów, często występujących na terenach bytowania danego gatunku, podobnie, jak zwykła stratyfikacja "udaje" mroźny okres w roku.

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzątkiem?serio? Moje mimozy wsadziłem do ziemi(a nawet do kwaśnego torfu bo wtedy nie wiedziałem,że do ziemi się sadzi :) ) i po dwóch tygodniach miały ok.5cm,a 3 m-ce później zbierałem z nich nasiona. Można wierzyć lub nie :)

Tak się zastanawiam na tą ciepłą stratyfikacją. Jeżeli zalejemy ciepłą lub gorącą wodą(lub wrzątkiem jak kto woli) to ta ciepła stratyfikacja długo nie potrwa bo woda po powoedzmy 20-30min. będzie miała temp.pokojową,a gdzie jeszcze do 24h? Równie dobrze można wysiać na mokry torf,zakryć folią(wiadomo z dziurkami) wystawić na słońce takie jak mamy ostatnimi dniami i już.

Odnośnik do odpowiedzi

gorąca stratyfikacja jest stosowana chyba tylko w przypadku Drosophyllum

Ja wysiewałem rosolistniki bez tego i świetnie kiełkowały. ^_^

Gorąca startyfikacja, w mojej opinii, wymagana jest u gatunków, które rosną na obszarach, gdzie występują sezonowe pożary, czyli na sawannach, jakiś murawach albo stepach, czy coś w ten deseń.

Wiem, że pewne rosiczki bulwiaste wymagają tejże metody(od zawsze o tym słyszałem, ale może to złe info). Kiedyś Moof mi opowiadał jak startyfikował nasiona Drosery erythrorhizy, jeżeli dobrze pamiętam, to zrobił to w dymie płonącego siana, czy czegoś w grillu razem z przykrywą. Potem nasiona wysiał i skiełkowały.

Ale też zawsze słyszałem, że jak ciepła stratyfikacja, to gorąca woda i do termosu. Trzeba by jednak zapytać, kogoś kto na prawdę to stosuje, zna metodę i gatunki wymagające.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Ja nasionka w necie zamawiam bo innej możliwości niestety nie mam i właśnie te tylko potraktowane wrzątkiem wschodzą a te potraktowane letnią coś nie chciały:/ być może beznadziejna partia mi się trafia gdy kupuję w necie :)

A podłoże jakie ja stosuję dla mimoz to mieszanka torfu z ziemią ogrodową.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość komp90
Ja nasionka w necie zamawiam bo innej możliwości niestety nie mam i właśnie te tylko potraktowane wrzątkiem wschodzą a te potraktowane letnią coś nie chciały:/ być może beznadziejna partia mi się trafia gdy kupuję w necie :)

A podłoże jakie ja stosuję dla mimoz to mieszanka torfu z ziemią ogrodową.

Kurcze, panowie to eksperci - ja tutaj nawet nie wiem co znacy startyfikacja. Mam nadzieje ze naucze sie tutaj wielu innych slowek.

PS. pierwszy post :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ponieważ wczoraj dotarły do mnie nasionka D. capensis, oraz D. capensis (albino), zamawiane na allegro pozwolę sobie zapytać w tym wątku.

Czy powinienem stosować na tych nasionach gorącą stratyfikację? zdania są podzielone, z tego co czytam ktoś pisał wyżej że rośliny które występują

na obszarach gdzie pożary są zjawiskiem częstym, tp sawanna, powinno się stratyfikacje taką stosować. Proszę o radę, bo jutro wysiewam i chcę żeby było jak należy.

Pozdrawiam,Piotrek

Edytowane przez Piotrek24
Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ponieważ wczoraj dotarły do mnie nasionka D. capensis, oraz D. capensis (albino), zamawiane na allegro pozwolę sobie zapytać w tym wątku.

Czy powinienem stosować na tych nasionach gorącą stratyfikację? zdania są podzielone, z tego co czytam ktoś pisał wyżej że rośliny które występują

na obszarach gdzie pożary są zjawiskiem częstym, tp sawanna, powinno się stratyfikacje taką stosować. Proszę o radę, bo jutro wysiewam i chcę żeby było jak należy.

Pozdrawiam,Piotrek

Nie, nie musisz.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...