Anzyl Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Mam zaszczyt pochwalić się wam, odkrytym prze zemnie miejscem z naturalnie występującymi tam rosiczkami. Od razu dziękuję w tym miejscu dokkrb, który pomógł mi nakreślić gdzie mogę takowe znaleźć w mojej okolicy ( i trafił skubaniec!). Tego dnia objechałem 15 innych jezior i taka eksploracja to naprawdę wyzwanie, którego się nie spodziewałem. Widziadłem mrówki tak wielkie, że prawie czułem jak ziemia się trzęsła gdy się poruszały. Miałem na sobie każdy rodzaj owada, a w środku lasu napotkałem się na drewniany krzyż (strach dobrze rozgrzewa). Ale do rzeczy. Miejsce wygląda nadzwyczaj niesamowicie, zaraz po przebyciu jakiś 500m czystego bagna ugościł mnie taki widok: a ziemia usłana była cała pięknie wybarwionymi rotudinfoliami: Całkowicie rozumiem dlaczego te rośliny rosną akurat tutaj. Takiej ilości owadów muszek i cokolwiek to było, nie widziałem w życiu, i gdyby nie fakt, że pale papierosy, mógłbym cało z tego nie wyjść. W pewnym momencie używałem papierosów jako jedynie odstraszacza owadów, a nie paliłem. Uwierzcie, było to niesamowicie skuteczne. Nie spotkałem jakiś ewenementów jak rosiczki na piachu, rosły jedynie bardzo blisko wody w gęstym torfowcu, który był tak daleko od brzegu porośnięty, że z każdym ruchem nogi widziałem jak grunt na obszarze 20m się ruszał. Jak to pięknie dokkrb napisał BAGNA WCIĄGAJĄ jako piękne miejsca i dosłownie. ;D Tutaj album zdjęć: https://www.flickr.com/photos/125277806@N06...57644734912738/ Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Cephalotus Poprawiam i zwracam uwagę na pisownię po raz ostatni! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Nawet owady nie chcą wdychać dymu z petów. Mam nadzieję, że niedopałki wziąłeś ze sobą. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Nawet owady nie chcą wdychać dymu z petów. Mam nadzieję, że niedopałki wziąłeś ze sobą. (: Jeżeli tam są jakieś ptaki to dobrze byłoby zostawić peta. Otóż ptaki biorą taką niedopałkę i wsadzają do gniazda odstraszając niechcianych gości. Jednak w tak pięknym miejscu lepiej nie wspomagać ekosystemu :< Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Zawsze widzę w oczach ptaków to błaganie o peta. Krukowate nawet tak kraczą "PEEE-TAAA". Niestety od lat nie palę. Warto też zostawić puszkę z resztką kukurydzy jako pokarm dla żuków gnojowych. Można też pomyśleć o rzuceniu tu i ówdzie kilku pustych butelek; może zamieszkają w nich jakieś owady. No i oczywiście opona. Jej znaczenie dla ekosystemu nie jest jeszcze zbadane, ale Gaja coś wymyśli. Nie doprowadzajmy sprawy do kuriozum, jest chyba oczywiste jak fatalny wpływ na wodę ma wrzucanie do niej petów. Często, chodząc po lesie, zbieram tego rodzaju "wspomaganie ekosystemu" i klnę przy tym straszliwie, że zwierzyna pierzcha, a zdarzyło się i wspomagającego wynieść. (; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Piękne. Ja tego lata też zamierzam się wybrać moim dwukołowym rumakiem na pobliskie bagienko, gdzie występują rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anzyl Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 oo To jeszcze pewna ciekawostka z całej eksploracji. Miejsce gdzie znalazłem te rosiczki, jest jedynym miejscem gdzie nie znalazłem puszki, ani butelki żadnej. Jestem zawsze godny podziwu że ja się przedzieram z niesamowitym wysiłkiem do tych miejsc, a na miejscu zazwyczaj znajduje puszki. Warto wyprowadzić statystyki, a te z moich obserwacji mówią ze żubr to najczęściej spożywane piwo w trudno dostępnych podmokłych terenach ^^. Miejsce gdzie mieszkam, dba niesamowicie o ekosystem, bowiem w lesie przy jeziorze można znaleść nawet Sofę. Pewnie dla wygodnickich saren. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 To właśnie sarny piją te żubry. Na sofach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Haha Bardzo fajnie, że wycieczka zaliczona do udanych i cel osiągnięty. Też muszę kiedyś się wybrać w takie miejsce ale nie mam pojęcia gdzie w mojej okolicy są Bylam wiele razy obok torfowiska w Wołosatem w Bieszczadach gdzie rosiczki są ale nie dość, że zagrodzone to jeszcze pora roku zwykle nie ta i nic tam nie wypatrzyłam z daleka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Jest wejście na to torfowisko wprost z szosy Wołosate - Ustrzyki Górne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 ... No i oczywiście opona. ... W leżącej oponie gromadzi się deszczówka, co natura nie omieszka wykorzystać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 biedronko, koło Dębicy jest ponoć jakies torfowisko, koło Stalowej Woli również, na granicy podk/lubelskie masz rezerwat Imielty ług z kompletem rosiczek i jakimiś pływaczami, po za tym pływacze nawet na zbiorniku Rzeszowskim sie trafiaja:) trzeba szukać. W okresie wakacyjnym można nawet pomyśleć o zebraniu wiekszej grupki maniaków z podk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Czerwca 2014 Share Napisano 13 Czerwca 2014 Ostatnio byłam właśnie w Sandomierzu i znalazlam na szybko ten Imielty ług ale już czasu zabrakło Może do Dębicy się uda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi