Skocz do zawartości

dzbankowanie dzbanecznika górskiego

Agamka123

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku prosiłbym by nikt nie dosyłał mnie do opcji ''szukaj'', przejżałem forum i nie znalazłem tego co chciałem. Więc proszę Was hodowców co Wy robicie żeby obniżyć temperaturę w nocy tak by dzbanecznik dzbankował?

Odnośnik do odpowiedzi

Zabierając się za dzbaneczniki górskie trzeba dysponować chłodnym pomieszczeniem (np. piwnica) lub posiadać system chłodzenia terrarium, który jest albo dość kosztowny, albo zajmuje dużo miejsca (samoróbki z zamrażarek), albo (najczęściej :P ) jedno i drugie.

Mając do dyspozycji samo terrarium można próbować je uprawiać z nienagrzewającym się oświetleniem (ledy lub silne świetlówki ponad górną szybą terrarium z radiatorami).

Co do Twojego pytania, to na krótką metę można obniżać temperaturę wkładaniem do terrarium zamrożonych butelek (petów) lub wkładów do lodówek turystycznych ale zapewniam, ze znudzi Ci się po kilku dniach/tygodniach.

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten zabieg trzeba robić co dziennie czy tylko co jakiś czas, kiedy chcemy nowe dzbanki? I jak trudne są dzbaneczniki góreskie, nie mam jeszcze dzbanków(zamieżam kupić sobie Hookeriana, i bloody mary/Ventrata) ale jak nabiore trochę doświatczenia to kupie sobie jakiegoś górskiego.

A mam pytanie czy bloody mary rośnie szybko i osiąga rozmiary ventrata?(żeby nie zakładać nowego tematu :D )

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie? Ja tylko udzieliłem odpowiedzi. :) Warunki mają być nazwijmy to stabilne, a nie, że jednej nocy chłodniej (przez nasze działanie, bądź jakiegoś urządzenia), a drugiej prawie tak tak samo jak w dzień. Jak ma się roślina do tego przyzwyczaić i dzbankować? I wsio, tyle ode mnie.

A spadek w nocy na pewno masz. Ciężko byś nie miał :P

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi