Skocz do zawartości

Pytanie o D.aliciea, D. communis i D.capensis

LukSad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przepraszam ale jestem dość świeży na tym forum i nawigacja po nim średnio i idzie, dlatego spytam wprost.

Czy wspomniane w temacie rosiczki nadają się do uprawy na zewnątrz (doniczka wieszana na balustradzie balkonu)?

Balkon jest południowy. Podlewanie było by deszczówką + destylowaną wodą i wiadomo że jak przyjdzie ochłodzenie doniczka wędruje do domu.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sam klimat to jak najbardziej się nadadzą. Inna sprawa, że rosiczki jeśli nie są osłonięte, to łapią wszelkie możliwe śmieci z wiatrem. Sam wiatr też może capensisa skutecznie poszarpać a deszcz złachać rosiczki rozetkowe. Rośliny będą żyły bez problemu, ale bez osłony nie spodziewaj się że będą cały czas mieć pięknie zroszone liście :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sam klimat to jak najbardziej się nadadzą. Inna sprawa, że rosiczki jeśli nie są osłonięte, to łapią wszelkie możliwe śmieci z wiatrem. Sam wiatr też może capensisa skutecznie poszarpać a deszcz złachać rosiczki rozetkowe. Rośliny będą żyły bez problemu, ale bez osłony nie spodziewaj się że będą cały czas mieć pięknie zroszone liście :)

Rozważałem nie sypać torfu na równo z krawędzią - choć i tak śmieci nie zgarną bo do parkanu mam od balkonu daleko ;)

Jedynie teraz kwestia deszczu mnie zastanawia bo tak jak dziś faktycznie dość mocno leje... - jakaś osłona z szyby po prostu?

Edytowane przez LukSad
Odnośnik do odpowiedzi

rozważałem nie sypać torfu na równo z krawędzią - choć i tak śmieci nie zgarną bo do parkanu mam od balkonu daleko ;)

jedynie teraz kwestia deszczu mnie zastanawia bo tak jak dziś faktycznie dość mocno leje... - jakaś osłona z szyby po prostu?

Ja to bym butlę 5l przerobił.

Odnośnik do odpowiedzi

rozważałem nie sypać torfu na równo z krawędzią - choć i tak śmieci nie zgarną bo do parkanu mam od balkonu daleko ;)

jedynie teraz kwestia deszczu mnie zastanawia bo tak jak dziś faktycznie dość mocno leje... - jakaś osłona z szyby po prostu?

Jeśli na balkonie nie ma kurzu, kawałków liści, pyłków, nasion innych roślin, itp. to OK. Ja mieszkam na 4 piętrze i syfu na balkonie mam co niemiara. Miałem nieosłonięte capensisy na balkonie jedno lato i stwierdziłem że nigdy więcej :) Do tego doniczka musiałaby mieć z boku odpływ nadmiaru wody, żeby nie potopiło roślin. A jak je przykryjesz szybą to będzie to samo jakby stały na parapecie. Nie możesz ich po prostu postawić w głębi balkonu gdzie dalej jest jasno, a deszcz nie sięga? I po prostu wstawić doniczki do kuwety z wodą?

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo bo balkon jest używany i by przeszkadzała doniczka stojąca na środku.

Ale najwyżej w razie ulewy będę przenosić doniczkę a tak niech stoi.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi generalnie i będę działał :)

(oby tylko nasiona okazały się dobre)

Edytowane przez LukSad
Odnośnik do odpowiedzi

Na parapecie już mam trochę rosiczek które chce w domu mieć wysiane - problem w tym że nie wychodzą a już chyba 3ci tydzień mija, ale cały czas je tam trzymam.

A z drugiej strony tak dużej doniczki (bo nie chce ich przesadzać od razu) nie postawie na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to zrób osłonę przed deszczem, który może wypłukać Ci nasiona i utopić siewki, palącym słońcem, które może spalić siewki i wiatrem. Jednocześnie na tyle otwartą, by nie ugotować nasion. Nie sądzę, żebyś najbliższe kilka miesięcy aż do jesieni podporządkował meteorogramom i pilnowaniu kiedy spadnie deszcz, będzie słońce, czy wichura, żeby na czas zdjąć doniczkę. Jeśli nie akceptujesz rozwiązania najprostszego i najlepszego, to z mojej strony EOT :)

A co do wysianych nasion, to nie muszą wcale wschodzić po 3 tygodniach... może być to równie dobrze 6, jak nasiona starsze. Powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to zrób osłonę przed deszczem, który może wypłukać Ci nasiona i utopić siewki, palącym słońcem, które może spalić siewki i wiatrem. Jednocześnie na tyle otwartą, by nie ugotować nasion. Nie sądzę, żebyś najbliższe kilka miesięcy aż do jesieni podporządkował meteorogramom i pilnowaniu kiedy spadnie deszcz, będzie słońce, czy wichura, żeby na czas zdjąć doniczkę. Jeśli nie akceptujesz rozwiązania najprostszego i najlepszego, to z mojej strony EOT :)

A co do wysianych nasion, to nie muszą wcale wschodzić po 3 tygodniach... może być to równie dobrze 6, jak nasiona starsze. Powodzenia!

Takim zabezpieczeniem wystarczającym będzie V z szyb zrobione moim zdaniem, ale coraz mniejszy sens ma ta doniczka :/

Odnośnik do odpowiedzi