Freedy Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Witajcie! Długi czas przyglądam się forum korzystając z konta brata, lecz dzisiaj postanowiłem w końcu oderwać się od tego No ale to nie miejsce na powitania. Zakupiłem ostatnio Cefalka, dotarł do mnie wczoraj. Wiele czytałem nt tej rośliny, ze musi być nad poziomem doniczki itd. Zanim zacznę kombinować wolę spytać Was - osób które znają się na tej roślinie dużo lepiej Oto moje kilka pytań: 1. Czy mam przesadzać roślinę, ewentualnie dosypać trochę ziemi ? 2. Zauważyłem, że niektóre cefale są takie, że mają wiele liści i kilka dzbanków, niektóre są takie że mają prawie same dzbanki. Od czego to jest zależne ? 3. Ogólnie jak oceniacie stan mojej rośliny ? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc ! doniczka:8,5cm Edytowane 13 Lipca 2014 przez Freedy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 1. Raczej nie 2. No chyba oczywiste - od światła 3. Mało się znam, ale ten Cefalek jest w świetnej kondycji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Jak chcesz przesadzić, to teraz jest jeszcze na to dobry moment. Torf z piaskiem w proporcjach ok 1:2, doniczkę dałbym wyższą (nie wiem jaka jest teraz), tak z 8-9 cm. Poziom wody ok 1-2 cm. Pozostałe punkty jak wyżej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jesteście zdania że lepiej przesadzić? Doniczka ma 7cm wysokości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 U cefalotusów jest chyba większy system korzeniowy, więc jeśli przesadzasz to zrób to b. dobrze lub wcale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Podłoże wygląda jakby to był czysty torf, jeśli jest tak w rzeczywistości to przesadź to mieszanki jak wyżej i do wysokiej doniczki. Cefal musi mieć mocno przepuszczalne podłoże i być wyżej, żeby nie było mu za mokro (ryzyko zgnicia korzeni = cefal nie do uratowania). Podłoże do samej krawędzi doniczki. Przygotuj się na to, że po przesadzeniu część bukłaczków może uschnąć (u mnie zawsze tak było po przesadzeniu) - czas na adaptację do nowych warunków. Piękna roślinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 No właśnie niestety posadzony jest w samym torfie z tego co widzę. Gruboziarnisty piasek kwarcowy nada się ? Zrobić z nim wtedy mieszankę piasek 2:1 torf ? Cefalek może rosnąć na równi z podłożem czy lepiej stożek wzrostu posadzić ciutke wyżej ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 W takim razie ja bym przesadziła. Piasek kwarcowy się nadaje oczywiście, wypłucz go dokładnie przed dodaniem do torfu. Możesz zrobić w doniczce górkę, a na szczycie posadzić cefala (jakby rósł na wzgórzu), ale nie wyciągaj stożka wzrostu zbyt mocno ponad podłoże, posadź "normalnie". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Do jak dużej doniczki w takim bądź razie mam przesadzić ? Obecna ma 8.5cm ... Mogę znaleźć jakąś 8.5 też tylko żeby była wyższa ? Czy lepiej od razu w coś większego ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Lepiej od razu coś większego, będzie na dłużej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Skoro potrzeba wysokich doniczek, to np od storczyka by się nadawały ? Mam jeszcze jedno pytanie tak żeby nie robić offtopa. Zawsze mam problem z podstawkami do roślin. W ogrodniczych ciężko dostać takie w które mogę wlać 2-3cm (jak nie więcej) wody i żeby wyglądały one w miarę estetycznie. Czego Wy używacie jako podstawek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Jak chcesz przesadzić, to teraz jest jeszcze na to dobry moment. Torf z piaskiem w proporcjach ok 1:2, doniczkę dałbym wyższą (nie wiem jaka jest teraz), tak z 8-9 cm. Poziom wody ok 1-2 cm. Pozostałe punkty jak wyżej. Przesadzanie: Cefalotusa nie trzeba często przesadzać, średnio raz na 3 lata. Pamiętajmy o tym, że nie powinno się tego robić latem. Najlepszą porą na taką czynność jest jesień lub wczesna wiosna. Doniczki powinny być plastikowe o wymiarach dostosowanych do wielkości rośliny. Wiec kiedy ? Lato tez sie nada (teraz mamy pozna wiosne, a nawet lato). Jezeli tak, to prosze o uzupelnienie informacji w FAQ - opisy roslin. ps Przepraszam za brak polskich liter - pisze za arabsko-japonsko-ukrainsko-jamajsko-niemieckiej klawiatury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Właśnie zauważyłem to samo co karaluch i jestem trochę zdezorientowany . A co do samego tematu to jak rośnie w samym torfie to ja bym przesadzał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 To jednak przesadzać cz nie ? I mógłby mi ktoś udzielić informacji co do podstawek, których używacie (pisałem o tym w poprzednim poście), no i co do doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Przesadź teraz. Ta doniczka jest niska, i prawdopodobnie korzenie juz sięgają dna. Cephalotus ma dość długie korzenie, a najlepiej jak nie stoją bezpośrednio w wodzie. Poza tym zmień podłoże na mieszankę piasek/torf na dno możesz wysypać warstwę keramzytu. Poszukaj gdzieś wysokiej doniczki byś nie musiał zaraz znowu przesadzać. Co do podstawka, jest wiele możliwości, wystarczy trochę pokombinować. Wysokie są pojemniczki po sosach do pizzy/chińszczyzny. Możesz wejść do sklepu Gospodarstwa domowego i poszukać czegoś ze szkła. Jakiś fajny szeroki kielich, bądź szklana salaterka, możliwości jest wiele, zależy od Ciebie co Ci pasuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi