karaluch Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Witajcie! ............. doniczka:8,5cm Jak chcesz przesadzić, to teraz jest jeszcze na to dobry moment. Torf z piaskiem w proporcjach ok 1:2, doniczkę dałbym wyższą (nie wiem jaka jest teraz), tak z 8-9 cm. Poziom wody ok 1-2 cm. Pozostałe punkty jak wyżej. Przesadź teraz. Ta doniczka jest niska, i prawdopodobnie korzenie juz sięgają dna. ....... Jak to wszystko czytam, to po prostu...... Czytacie w ogóle posty w tym temacie ?? Freedy Roślina wygląda na zadowoloną. Mój Cephal 2 miesiące rośnie w samym torfie i nic mu nie jest. Podlewam go po tygodniu czasu gdy wypije wodę z podstawka (3cm). Nic nie rób i obserwuj. Jak będzie się coś złego z nim dziać, to wtedy rozluźnij mu podłoże. Tak ja bym zrobił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Po zakupie rośliny i postawieniu jej na podstawce z wodą, woda zrobiła się czarna - co może świadczyć o tym że roślina była przesadzana przed zakupem, stąd trochę moje obawy ... co w przypadku gdy została przesadzona z większej doniczki. A tak po czytaniu wypowiedzi, też mam mętlik w głowie. Sam już nie wiem czy przesadzać, czy nie ... czy jest dobra pora czy nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Napisałem w opisie, że najlepszą porą jest wczesna wiosna, gdyż wtedy roślina startuje ze wzrostem i wszelkie nowe korzenie będą tworzone w nowym podłożu. Jest to najlepsza opcja ze wszystkich. Jesienią natomiast nie ma już wzrostu, ale temperatury są bardziej łaskawe jak latem. Choć ostatnimi czasy, pojęcia wiosny, lata, jesieni i zimy w sensie pogodowym, tracą na jakimkolwiek znaczeniu. Owszem kilka dni temu były w Polsce iście letnie upały po 30*C i więcej, i to właśnie z tego powodu przesadzanie Cephalotusa latem nie jest wskazane. Gdyż przy naruszonym systemie korzeniowym i takich skwarach, mogłoby się to źle skończyć. Szczególnie dla niedoświadczonej osoby. U mnie śmiercią skończyło się przesadzanie roślin (nie Cephalotusa) jedynie w okresie zimowym. Ale pewne bolesne uszczerbki na zdrowiu doznały rośliny, kiedy uczyniłem to latem, a w niedługim czasie przyszły upały. Teraz akurat temperatury zelżały i są bardzo odpowiednie, żeby cokolwiek przesadzić. Będą się utrzymywać jeszcze tak utrzymywać praktycznie do końca czerwca. Dlatego pisząc, że teraz jest jeszcze dobry moment miałem na myśli aktualne TERAZ, a nie obecną porę roku. Podsumowując, Freedy, jeżeli koniecznie chcesz przesadzić swojego Cephalotusa, to możesz i musisz to zrobić w tej chwili, żeby do czasu powrotu upałów, on już się przystosował do nowego podłoża, a to zwykle jakieś tydzień lub dwa. Więc decyduj się szybko. Poradnik jest dla osób początkujących, żeby uniknąć jak największej liczby błędów, ale nie jest idealny. Osoby doświadczone będą miały własne doświadczenia i wnioski, ale udzielając ich początkującym powinni brać to na względzie, że nie wszystko zauważy początkujący jak doświadczony hodowca. Stąd też nie radzę przesadzania latem początkującym, ale zaawansowanemu tak. Jk będzie taka konieczność, ale jednocześnie mu wytłumaczę wszelkie niuanse. W tym temacie, może się trochę nie doprecyzowałem. Karaluch, nie bądź złośliwy z tą wysokością doniczki, bo na podziękowaniach zwykle kończę czytanie, a to 8,5 cm, mi zupełnie umknęło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jesteście zdania że lepiej przesadzić? Doniczka ma 7cm wysokości. [...] doniczkę dałbym wyższą (nie wiem jaka jest teraz), tak z 8-9 cm [...] karaluch z tego co widzę to Freedy w pierwszym poście podał średnicę doniczki, a w kolejnym dopiero wysokość doniczki która ma 7 cm Także tutaj akurat Cephalotus ma rację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Mój błąd ... doniczka średnia 8.5cm wysokość 7cm. - decyduję się na przesadzanie, jaką wysokość mają doniczki o średni 12cm, będą dobre? Czy lepiej poszukać np od storczyka? Proporcję 2:1 (piasek kwarcowey 1-2mm grubość) : torf będą odpowiednie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Z mojej perspektywy, nie widząc tego wymiaru 8,5, ta doniczka miała jakieś 5 cm wysokości. A to w mojej ocenie jest za mało. Doniczka 12 cm, to będzie taka, co starczy Ci na dłuuuugie lata, żeby nie powiedzieć, że na stałe. Przy takiej donicy, możesz poziom wody utrzymywać wyższy nawet ze 4-5 cm, bo on początkowo nie będzie miał nie wiadomo jakiego systemu korzeniowego. Podlewaj go tak, żeby wierzch podłoża nigdy nie był suchy. Myślę, że po roku rośnięcia w tej doniczce, przystosuje się z systemem korzeniowym na tyle, że poziom wody będziesz mógł obniżyć. W zasadzie, profesjonaliści hodują Cephalotusy w wysokich doniczkach, ja takich nie stosuję, bo jednocześnie są wielkie, a wąskich i wysokich nie mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 To może po prostu zostawię obecną doniczkę 8.5 średnia, 7cm wysokości, zmienię jedynie podłożę Bo może faktycznie 12cm to trochę duży kosmos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 A ja nadal upieram się przy swoim! Ta doniczka jest na dłuższą metę za niska!!! Nie przesadzisz teraz, będziesz musiał i tak to zrobić w nie dalekiej przyszłości. Na dodatek Cefal jest poniżej brzegów co dodatkowo obniża wysokość dla rozwoju korzeni. Sam mam swojego Cefala w doniczce o średnicy 8cm, nie mówimy tu o wysokości 8cm dla pełnego zrozumienia i po okresie pół roku korzenie juz wychodzą spodem, a nie chcę już go teraz ruszać bo właśnie ładnie sie dzieli. Przez to musze bardziej uważać by za długo nie stał w wodzie bo często kończy sie to wiadomo czym. Zrobisz jak uważasz, to tylko moje sugestie na bazie własnych doświadczeń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Osobiście kupiłabym właśnie wyższą jak dla storczyków i to w ładną osłonkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Tylko czy dostanę gdzieś doniczkę o średnicy 8.5-10 której wysokość będzie w granicach 9.5cm wacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Proszę bardzo.... http://allegro.pl/doniczki-produkcyjne-9x9...4323434468.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Tylko trzeba pamiętać, że przy 14cm z 4/5cm wody byś musiał trzymać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Ja mam w terrarium cefale posadzone na górce na wysokości ok. 20 cm i wodę mam maksymalnie 2-2,5 cm. Całe "wzgórze" bardzo ładnie podsiąka, cefale rosną od 3 miesięcy bez problemów. Pierwszego swojego cefala miałam w takiej doniczce jak ma Freedy i przy poziomie wody nawet nie 1 centymetra w ciągu 2-3 tygodni odszedł w niebyt. Najzwyczajniej w świecie zgnił, bo zapewne korzenie miały za mokro. Dlatego też przyłączam się do zwolenników przesadzenia do wyższej doniczki i przepuszczalnego podłoża. Będzie po prostu bezpieczniej i spokój z przesadzaniem na kilka-kilkanaście miesięcy. Cefale potrafią zgnić błyskawicznie i nieodwracalnie niestety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Cefalek ma około 6-6,5cm średnicy. Do jakiej więc doniczki polecacie przesadzić ? 10 śr x 8 cm wys, 11 śr x 8,5 cm czy może dostane gdzieś np 9 średnice i 9cm wysokość ? To jeszcze raz ja Czy taka mieszanka bedzie dobra ? Na oko 2:1,5 - torf:piasek kwarcowy gruboziarnisty ... więcej nie miałem żeby zrobić 1:1 Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Freedy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Wydaję mi się że taka mieszanka będzie dobra Ale niech jeszcze się wypowie ktoś znający się na tej roślinie lepiej ode mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi