mrDIIL Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Weź większą doniczkę. Mieszanka miała chyba być 2:1 żwirek torf. Ale tak też ujdzie przesadzaj i jak najmniej naruszaj korzenie to Cefal nie odchoruje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Ja najczęściej daję wszystko na oko, u Ciebie wygląda to całkiem "piaszczyście", więc wydaje mi się, że jest ok. Chyba, że masz i możesz dodać jeszcze perlitu lub mchu torfowca, ja mam cefalki w mieszance torf + piasek + perlit. Proporcje składników podłoża podawane są, żeby można było mniej więcej uzmysłowić sobie skład mieszanki. Wiadomo, że nie trzeba się ściśle trzymać zalecanego "matematycznego" składu. Jest to bardzo przystępnie podana propozycja na początek, później każdy miesza trochę po swojemu Doniczkę dobrałabym wyższą niż te 8 cm, poszukaj wysokiej, a nie przesadnie szerokiej (powiedzmy tak do 10 cm.). Pamiętaj, że musi mieć otworki odpływowe. Jak znajdziesz jakieś brzydactwo, a rozmiar będzie Ci odpowiadał, dobierz ładną osłonkę i już. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Wielkie dzięki Kropka za pomoc No używam suchego mchu Sphagnum. Dobra czyli jutro przesadzam do tego co mam Wydaje mi się taka mieszanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi