comandos21 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Hej, od miesiąca jestem posiadaczem małej sadzonki cephalotusa, na początku uschły mu pułapki i tak zaczęło się... Podejrzewam, że torf firmy Wokas był nie odpowiedni ponieważ wszystkie młode roślinki mi poschły a resztę poprzesadzałem do innego torfu, oczywiście cefalka tez, zrobiłem mu mieszankę torf kwaśny sphagnum wysoki+ żwir kwarcowy, na razie jakby stanął w miejscu i nic się z nim nie dzieje, nie trzymam go ciągle w wodzie bo jak miał ciągle 1cm w podstawce to szybko żółkł. teraz dopiero jak wodę wyżłopie to dolewam do podstawki. To samo jak zrobiłem mu mieszankę z piaskiem średnio-ziarnistym przyspieszył nagle proces przesychania a piasek był wygotowany. Trzymam go w rogu okna żeby słońce nie prażyło bezpośrednio na niego, troch boje eis że go przypali:/ Oto parę fotek(nie zmieniałem zbytnio rozmiaru bo tak więcej widać) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 Dziś patrzę na Cefalka a tu zaskoczenie, wypościł jakby łodyżkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Witam podepnę się do tematu ostatnio w Chorzowie na wystawie zakupiłem sobie cefalka a raczej kupkę cefalków. Widzę że chyba puszcza nowe bukłaczki ale pytam się bardziej doświadczonych hodowców jakie kolejne czynności mam z nim wykonywać. fotka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Witam podepnę się do tematu ostatnio w Chorzowie na wystawie zakupiłem sobie cefalka a raczej kupkę cefalków. Widzę że chyba puszcza nowe bukłaczki ale pytam się bardziej doświadczonych hodowców jakie kolejne czynności mam z nim wykonywać. fotka Na pewno powinieneś przesadzić do dobrze przepuszczalnego podłoża (torf z piaskiem/żwirkiem/perlitem/wermikulitem) w wysokiej doniczce. Podlewaj z rozwagą (nie za dużo) i powoli przyzwyczajaj do słońca. Jest cały zieloniutki, więc nie możesz wystawić do od razu na bezpośrednie słońce, tylko stopniowo. Poczytaj opis hodowli cefala m.in. na forum, możesz też prześledzić dzisiejszą dyskusję na Shoutboxie od strony bodaj 8. Temat opieki nad cefalem był dzisiaj mocno wałkowany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki za podpowiedź ale jak widać jest to kupka cefali i boje się je rozdzielać czy będzie im lepiej razem. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez jakub Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Przesadź delikatnie "kupkę", postaraj się wyczyścić korzonki z torfu, w którym są zapewne oblepione. Korzenie u cefala muszą być dotlenione, inaczej zgniją. Żeby ich nie uszkodzić, możesz nalać do miski wody destylowanej, złapać cefala ostrożnie za czuprynę i zamaczając bryłę korzeniową, spłukać torf. Pamiętaj - jako podłoże daj porządny torf (wcześniej dokładnie namoczony) ze żwirkiem lub perlitem (1:1, nawet 1:2). Bardzo ważne jest, żeby doniczka była wysoka (wtedy podłoże wokół korzeni będzie wilgotne, a nie mokre). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Dobrze, dzięki postaram się ale nie wiem czas pokaże, ale dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Już wiem wszystko ale jeszcze jedną pytanie mnie gnębi a mianowicie czy doniczką do cefalka mogłaby być doniczka do storczyków jest wysoka w miarę szeroka powinna być dobra, ale wolę się pytać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Jak najbardziej będzie odpowiednia, jeśli tylko ma dziurki w dnie (zapewne storczykowa takowe posiada). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Już wiem wszystko ale jeszcze jedną pytanie mnie gnębi a mianowicie czy doniczką do cefalka mogłaby być doniczka do storczyków jest wysoka w miarę szeroka powinna być dobra, ale wolę się pytać. Jeśli chodzi Ci o samą doniczkę storczykową, taką plastikową przezroczystą, to o wiele lepszy był by zwykły plastikowy kubek do piwa Myślę że taki 400ml był by idealny nie za duży, a wysoki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Dobrze, dziękować bardzo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Kupiłem tę doniczkę a teraz która bardziej ta większa czy mniejsza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Pakowałbym do większej, starczy na dłużej . Pytanko - Ile za niego dałeś? Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Kupiłem go tydzień temu na wystawię w chorzowie i dałem 40 zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi