Skocz do zawartości

kokorniak mandżurski

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

hej tak przeglądałem nasiona i trafiłem na ciekawą roślinę, jest nią KOKORNAK MANDŻURSKI

Ma pułapki przypominające dzbanki dzbanecznika wabi owady ale nie w celu strawienia tylko w celu zapylenia :)

oto link:

kokornak mandżurski

image_183.jpegaristolochia3.jpgkokornak-mandzurski-aristolochia-manshuriensis.jpg

Próbował ktoś to sadzić? fajnie wygląda :) szkoda,że można tylko 5 nasion kupić są drogie i nigdzie nie pisze jak to sadzić czy do wody się daje na 24h czy nie:/

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Nic złego się nie stanie jak do wody dasz nasiona, sęk w tym jakie podłoże preferuje owa roślina. ;)

Ale w linku wszystko masz, więc nie rozumiem czemu masz pytania. ^_^

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona wysiewamy powierzchownie do podłoża o pH 6-7,8. Postawić w ciepłym słonecznym miejscu .Stale utrzymywać temperaturę powyżej 24°C. Małe roślinki przestawiamy do zacienionego miejsca gdy już podrosną możemy przesadzić na miejsce stałe które powinno być w cieniu, na glebie żyznej obok dobrej podpory.

Odnośnik do odpowiedzi

hej tak przeglądałem nasiona i trafiłem na ciekawą roślinę, jest nią KOKORNAK MANDŻURSKI

Ma pułapki przypominające dzbanki dzbanecznika wabi owady ale nie w celu strawienia tylko w celu zapylenia :)

oto link:

kokornak mandżurski

image_183.jpegaristolochia3.jpgkokornak-mandzurski-aristolochia-manshuriensis.jpg

Widziałam kokornak w szklarni Ogrodu Botanicznego UW jakoś w maju. Kwiaty faktycznie są olbrzymie i zupełnie niezwykłe, pąki przypominają ogromne kokony, natomiast mają jedną cechę, o której Twój podlinkowany artykuł nie wspomina - POTWORNIE CUCHNĄ PADLINĄ, bo w ten właśnie sposób wabią owady, zapylające kwiaty. Nie wyobrażam sobie sadzić tego gdziekolwiek w pobliżu miejsca, gdzie mieszkam.

Poniżej zdjęcie wykonane w tym roku - nie pamiętam, który to gatunek, jednak wszystkie śmierdzą bardzo podobnie:

post-6132-1402780583_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć:) no widzisz nigdzie nie wspomnieli o tym, pisze jedynie, że wydzielają zapach wabiący komary głównie. Ciekawe swoją drogą skoro cuchną padliną to bardziej muchy niż komary:)

kokorniak -opis z innej str

cytat:

"Kwiaty mają barwę żółto-brązowo-zieloną, wydzielają lekki zapach i są pułapką dla owadów. "

Może on na zewnątrz aż tak mocno nie śmierdzi... hmm...

Swoją drogą ta Twoja fota mnie troszkę przeraża unsure:P kryje mrok heh jakby ta roślina "mówiła wejdź, zobacz" :) :) hehh

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem gdzie ta roślina rośnie w moim mieście. Każdej zimy obumiera i na wiosnę wybija z korzeni. Akurat ten z mojego miasta nie ma śmierdzących kwiatów, ale od 2 lat nie chce zakwitnąć. Nie każdy kokornak śmierdzi, wszystko zależy od gatunku. Zresztą, o ile dobrze pamiętam, wąchałem w jakimś ogrodzie botanicznym ładnie pachnącego kokornaka.

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą, o ile dobrze pamiętam, wąchałem w jakimś ogrodzie botanicznym ładnie pachnącego kokornaka.

To chyba kwestia odmiany, bo z reguły kokornaki wabią meszki, komary z tego co piszą na necie czyli mogą pachnieć np owocami

Odnośnik do odpowiedzi