comandos21 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) hej tak przeglądałem nasiona i trafiłem na ciekawą roślinę, jest nią KOKORNAK MANDŻURSKI Ma pułapki przypominające dzbanki dzbanecznika wabi owady ale nie w celu strawienia tylko w celu zapylenia oto link: kokornak mandżurski Próbował ktoś to sadzić? fajnie wygląda szkoda,że można tylko 5 nasion kupić są drogie i nigdzie nie pisze jak to sadzić czy do wody się daje na 24h czy nie:/ Edytowane 14 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Nic złego się nie stanie jak do wody dasz nasiona, sęk w tym jakie podłoże preferuje owa roślina. Ale w linku wszystko masz, więc nie rozumiem czemu masz pytania. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Tak jak z aturi:) w jednym linku jest niby wszystko a żadne z nasion nie wzeszło:) Pytam przy okazji, bardziej chodziło mi o samą ciekawostkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Nasiona wysiewamy powierzchownie do podłoża o pH 6-7,8. Postawić w ciepłym słonecznym miejscu .Stale utrzymywać temperaturę powyżej 24°C. Małe roślinki przestawiamy do zacienionego miejsca gdy już podrosną możemy przesadzić na miejsce stałe które powinno być w cieniu, na glebie żyznej obok dobrej podpory. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Tyle to wiem:)) zadając pytanie nie chodziło mi o cytowanie z neta tylko o opinię wysiewu kogoś kto już to pnącze sadził Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 hej tak przeglądałem nasiona i trafiłem na ciekawą roślinę, jest nią KOKORNAK MANDŻURSKI Ma pułapki przypominające dzbanki dzbanecznika wabi owady ale nie w celu strawienia tylko w celu zapylenia oto link: kokornak mandżurski Widziałam kokornak w szklarni Ogrodu Botanicznego UW jakoś w maju. Kwiaty faktycznie są olbrzymie i zupełnie niezwykłe, pąki przypominają ogromne kokony, natomiast mają jedną cechę, o której Twój podlinkowany artykuł nie wspomina - POTWORNIE CUCHNĄ PADLINĄ, bo w ten właśnie sposób wabią owady, zapylające kwiaty. Nie wyobrażam sobie sadzić tego gdziekolwiek w pobliżu miejsca, gdzie mieszkam. Poniżej zdjęcie wykonane w tym roku - nie pamiętam, który to gatunek, jednak wszystkie śmierdzą bardzo podobnie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Dobrze wiedzieć no widzisz nigdzie nie wspomnieli o tym, pisze jedynie, że wydzielają zapach wabiący komary głównie. Ciekawe swoją drogą skoro cuchną padliną to bardziej muchy niż komary:) kokorniak -opis z innej str cytat: "Kwiaty mają barwę żółto-brązowo-zieloną, wydzielają lekki zapach i są pułapką dla owadów. " Może on na zewnątrz aż tak mocno nie śmierdzi... hmm... Swoją drogą ta Twoja fota mnie troszkę przeraża kryje mrok heh jakby ta roślina "mówiła wejdź, zobacz" :) hehh Edytowane 14 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Wiem gdzie ta roślina rośnie w moim mieście. Każdej zimy obumiera i na wiosnę wybija z korzeni. Akurat ten z mojego miasta nie ma śmierdzących kwiatów, ale od 2 lat nie chce zakwitnąć. Nie każdy kokornak śmierdzi, wszystko zależy od gatunku. Zresztą, o ile dobrze pamiętam, wąchałem w jakimś ogrodzie botanicznym ładnie pachnącego kokornaka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Zresztą, o ile dobrze pamiętam, wąchałem w jakimś ogrodzie botanicznym ładnie pachnącego kokornaka. To chyba kwestia odmiany, bo z reguły kokornaki wabią meszki, komary z tego co piszą na necie czyli mogą pachnieć np owocami Edytowane 19 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi