mrDIIL Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Witam Jako, że opisów na internecie brak, a mój portfel nieco przytył postanowiłem, że poszerzę swoją listę roślin, dowiadując się od was jakie są warte urozmaicać moją listę. I tu pytanie: jakiego dzbanecznika warto kupić do paludarium, ale niekoniecznie, jesli jest naprawdę super (nie soper ). Wpadła mi w oko krzyżówka Spathulata x Merilliana, będzie równocześnie małym eksperymentem jesli się na nią zdecyduję. Sprawdzę warunki paludariowe, bo roślinka jednak trochę wymagająca. Jakie dzbaneczniki byście mi polecili? Z carnisany, może czplants itp. Ma ktoś Merillianę lub Spathulatę? Najlepiej krzyżówkę. Jako ciekawostka: Krzyżówki dzbaneczników górskich często stają się pośrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 http://www.czplants.com/p2666-Nepenthes-bi...nei-|-8---12-cm O co chodzi?! Bicalcarata nizinny? Chyba wyselekcjonowany nie? http://www.czplants.com/p7663-Nepenthes-si...des-|-8---12-cm Oraz kolejny wybryk natury, czyli górski x górski = nizinny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 1. a N. bicalcarata to niby jaki, jak nie nizinny? 2. wiele krzyżówek jest na tyle tolerancyjnych, że można je uznać za nizinne, czyli w skrócie tolerujące wyższe temperatury i nie wymagające nocnych spadków temperatur. Choć pewnie lepiej by się czuły w warunkach pośrednich niż typowo nizinnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 I własnie takie mogę zapewnić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Zasada jest prosta - bierz, co Ci się podoba, czemu możesz zapewnić dobre warunki, i na co Cię stać Chyba wiadomo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Mam teraz do wyboru: Nepenthes sibuyanensis x talangensis Nepenthes spathulata x merrilliana Edit: jeszcze Nepenthes ventricosa x talangensis Ten pierwszy wygląda bardzo ładnie, jak alternatywny kolor N. Bloody Mary Drugi jakoś taki... hmmm... Rośnie powoli (z Merrilliany), ciasne liście, pokaźny (jak na dzbanecznika) system korzeniowy oraz przypomina ampullarię pod względem ciepłolubności więc warunki byłyby doskonałe. Jeszcze postaram się dowiedzieć co ma po N. Spathulata, ale uniwersalność adaptacji chyba otrzyma. Ma ktoś którąś z tych krzyżówek lub jej rodzica? Byłbym wdzięczny za opisanie warunków w jakich muszą przebywać. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi