Skocz do zawartości

Jakiego dzbanecznika polecacie?

mrDIIL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, że opisów na internecie brak, a mój portfel nieco przytył postanowiłem, że poszerzę swoją listę roślin, dowiadując się od was jakie są warte urozmaicać moją listę. I tu pytanie: jakiego dzbanecznika warto kupić do paludarium, ale niekoniecznie, jesli jest naprawdę super (nie soper :D). Wpadła mi w oko krzyżówka Spathulata x Merilliana, będzie równocześnie małym eksperymentem jesli się na nią zdecyduję. Sprawdzę warunki paludariowe, bo roślinka jednak trochę wymagająca. Jakie dzbaneczniki byście mi polecili? Z carnisany, może czplants itp.

Ma ktoś Merillianę lub Spathulatę? Najlepiej krzyżówkę.

Jako ciekawostka: Krzyżówki dzbaneczników górskich często stają się pośrednie.

Odnośnik do odpowiedzi

1. a N. bicalcarata to niby jaki, jak nie nizinny?

2. wiele krzyżówek jest na tyle tolerancyjnych, że można je uznać za nizinne, czyli w skrócie tolerujące wyższe temperatury i nie wymagające nocnych spadków temperatur. Choć pewnie lepiej by się czuły w warunkach pośrednich niż typowo nizinnych.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz do wyboru:

Nepenthes sibuyanensis x talangensis

Nepenthes spathulata x merrilliana

Edit: jeszcze

Nepenthes ventricosa x talangensis

Ten pierwszy wygląda bardzo ładnie, jak alternatywny kolor N. Bloody Mary

Drugi jakoś taki... hmmm... Rośnie powoli (z Merrilliany), ciasne liście, pokaźny (jak na dzbanecznika) system korzeniowy oraz przypomina ampullarię pod względem ciepłolubności więc warunki byłyby doskonałe. Jeszcze postaram się dowiedzieć co ma po N. Spathulata, ale uniwersalność adaptacji chyba otrzyma.

Ma ktoś którąś z tych krzyżówek lub jej rodzica? Byłbym wdzięczny za opisanie warunków w jakich muszą przebywać.

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi