Skocz do zawartości

Chwasty Ioreth

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłam zrobić porządek w zdjęciach i kilkunastoma się z Wami podzielić. Od kilku tygodni mieszkam w końcu w miejscu, gdzie rośliny mają przyzwoite warunki i nie muszą walczyć o każdy foton.

Tajemniczy tłustosz nadal nie ma ochoty zdradzić swojej tożsamości i jak na złość przestał rosnąć "górą"...

post-6132-1402831041_thumb.jpg

...robi natomiast bokami :P

post-6132-1402831053_thumb.jpg

U. bisquamata przyjechała do mnie razem z S. flava var. ornata.

post-6132-1402831067_thumb.jpg

Podobnie jak inny, rosnący po sąsiedzku gapowicz, D. capensis 'albino'.

post-6132-1402831079_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A na koniec - muchołówkowe stado :)

Przedszkole. Naliczyłam na razie 11 siewek, więcej już raczej nie będzie. Myślę, że 11 siewek z 14 nasion to przyzwoity wynik.

post-6132-1402832212_thumb.jpg

'Low Giant'

post-6132-1402832260_thumb.jpg

'Red-green'

post-6132-1402832297_thumb.jpg

'Heterophylla'

10414438_10204270079417725_2449148916734168180_n.jpg

'Typical'

10373736_10204270079297722_3547546094644002603_n.jpg

10365883_10204270079377724_1257164663545374309_n.jpg

Edytowane przez Ioreth
Odnośnik do odpowiedzi

Cefalek rzeczywiście piękny jest. W jakich warunkach go trzymałeś w okresie zimowym?

Tłustoszowi może ph nie odpowiada, i dlatego się zatrzymał.

Cefal jest nowy (kupiony miesiąc temu z Carnisany), więc jego zdrowy wygląd niespecjalnie jest moją zasługą, aczkolwiek był mniej wybarwiony. Na razie nie myślałam jeszcze o jego zimowaniu.

Co do tłustosza, to ma mocno przepuszczalną mieszankę kwaśnego torfu i perlitu. Zeszły rok był dla niego koszmarny, bo właściwie nie miał światła, ponadto ciągle molestowały go koty. Miałam jednak nadzieję, że cosik ruszy po przestawieniu w nowe miejsce, ale na razie tylko wypuszcza "odnóżki".

Odnośnik do odpowiedzi

ruszy na pewno, trzeba tylko cierpliwości blush. Ile zapłaciłaś za cefala? ja szukałem jakiś czas temu w okolicznych marketach, i nic nie znalazłem, a w tym roku chcę kupić jeszcze kilka roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

ruszy na pewno, trzeba tylko cierpliwości blush. Ile zapłaciłaś za cefala? ja szukałem jakiś czas temu w okolicznych marketach, i nic nie znalazłem, a w tym roku chcę kupić jeszcze kilka roślin.

Cefala w markecie jeszcze nigdy nie uświadczyłam - kupiłam go od Carnisany, jeżeli dobrze pamiętam, to kosztował 40 zł czy coś w tych granicach.

Tak wyglądał, kiedy do mnie przyjechał. Poza kolorem niewiele się zmieniło, może trochę urosły nowe dzbanuszki.

post-6132-1402836905_thumb.jpg

Edytowane przez Ioreth
Odnośnik do odpowiedzi

sporo urosły nowe dzbanuszki, ja dopiero zaczynam z roślinami owadożernymi, na dniach spodziewam się muchołówki i rosiczki. Rękę do roślin trzeba mieć, tak mówią niektórzy, czy mam.. nie wiem, ale rośliny typu kaktus, czy aloes dobrze się mają u mnie ;).

Edytowane przez Piotrek24
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mała aktualizacja z okazji zwycięstwa w konkursie "Roślina lipca". Ogromnie dziękuję za wyróżnienie, to wspaniałe uczucie znaleźć taki prezent świeżo po powrocie z urlopu :)

Tak oto wygląda aktualnie "laureatka":

post-6132-1407238207_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

sporo urosły nowe dzbanuszki, ja dopiero zaczynam z roślinami owadożernymi, na dniach spodziewam się muchołówki i rosiczki. Rękę do roślin trzeba mieć, tak mówią niektórzy, czy mam.. nie wiem, ale rośliny typu kaktus, czy aloes dobrze się mają u mnie ;).

U mnie wszystko spoko, ale występują anomalie:

1. Przypaliłem kapturnicę od słońca :crazy:

2. Ususzyłem kaktusa

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja z okazji zwycięstwa w konkursie "Roślina lipca". Ogromnie dziękuję za wyróżnienie, to wspaniałe uczucie znaleźć taki prezent świeżo po powrocie z urlopu :)

Tak oto wygląda aktualnie "laureatka":

post-6132-1407238207_thumb.jpg

Dosłownie Super!!! Gratulacje!!!

Odnośnik do odpowiedzi