Ioreth Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Postanowiłam zrobić porządek w zdjęciach i kilkunastoma się z Wami podzielić. Od kilku tygodni mieszkam w końcu w miejscu, gdzie rośliny mają przyzwoite warunki i nie muszą walczyć o każdy foton. Tajemniczy tłustosz nadal nie ma ochoty zdradzić swojej tożsamości i jak na złość przestał rosnąć "górą"... ...robi natomiast bokami U. bisquamata przyjechała do mnie razem z S. flava var. ornata. Podobnie jak inny, rosnący po sąsiedzku gapowicz, D. capensis 'albino'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 c.d. Cefalotus, wystawiony na słoneczko i wiaterek rumieni się z każdym dniem coraz bardziej. Podobnie, jak pompująca kolejny dzbanek 'Rebecca Soper' No i S. flava. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) A na koniec - muchołówkowe stado Przedszkole. Naliczyłam na razie 11 siewek, więcej już raczej nie będzie. Myślę, że 11 siewek z 14 nasion to przyzwoity wynik. 'Low Giant' 'Red-green' 'Heterophylla' 'Typical' Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Kurde, jak widzę takie piękne Cefalki to aż chce mi się takiego kupić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek24 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Cefalek rzeczywiście piękny jest. W jakich warunkach go trzymałeś w okresie zimowym? Tłustoszowi może ph nie odpowiada, i dlatego się zatrzymał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Cefalek rzeczywiście piękny jest. W jakich warunkach go trzymałeś w okresie zimowym? Tłustoszowi może ph nie odpowiada, i dlatego się zatrzymał. Cefal jest nowy (kupiony miesiąc temu z Carnisany), więc jego zdrowy wygląd niespecjalnie jest moją zasługą, aczkolwiek był mniej wybarwiony. Na razie nie myślałam jeszcze o jego zimowaniu. Co do tłustosza, to ma mocno przepuszczalną mieszankę kwaśnego torfu i perlitu. Zeszły rok był dla niego koszmarny, bo właściwie nie miał światła, ponadto ciągle molestowały go koty. Miałam jednak nadzieję, że cosik ruszy po przestawieniu w nowe miejsce, ale na razie tylko wypuszcza "odnóżki". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Ładny ten tłustosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek24 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 ruszy na pewno, trzeba tylko cierpliwości . Ile zapłaciłaś za cefala? ja szukałem jakiś czas temu w okolicznych marketach, i nic nie znalazłem, a w tym roku chcę kupić jeszcze kilka roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Ładny ten tłustosz No niebrzydki, tylko czemuż, ach czemuż nie chce jeść i udaje rozchodnika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) ruszy na pewno, trzeba tylko cierpliwości . Ile zapłaciłaś za cefala? ja szukałem jakiś czas temu w okolicznych marketach, i nic nie znalazłem, a w tym roku chcę kupić jeszcze kilka roślin. Cefala w markecie jeszcze nigdy nie uświadczyłam - kupiłam go od Carnisany, jeżeli dobrze pamiętam, to kosztował 40 zł czy coś w tych granicach. Tak wyglądał, kiedy do mnie przyjechał. Poza kolorem niewiele się zmieniło, może trochę urosły nowe dzbanuszki. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek24 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) sporo urosły nowe dzbanuszki, ja dopiero zaczynam z roślinami owadożernymi, na dniach spodziewam się muchołówki i rosiczki. Rękę do roślin trzeba mieć, tak mówią niektórzy, czy mam.. nie wiem, ale rośliny typu kaktus, czy aloes dobrze się mają u mnie . Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Piotrek24 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Mała aktualizacja z okazji zwycięstwa w konkursie "Roślina lipca". Ogromnie dziękuję za wyróżnienie, to wspaniałe uczucie znaleźć taki prezent świeżo po powrocie z urlopu Tak oto wygląda aktualnie "laureatka": Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 sporo urosły nowe dzbanuszki, ja dopiero zaczynam z roślinami owadożernymi, na dniach spodziewam się muchołówki i rosiczki. Rękę do roślin trzeba mieć, tak mówią niektórzy, czy mam.. nie wiem, ale rośliny typu kaktus, czy aloes dobrze się mają u mnie . U mnie wszystko spoko, ale występują anomalie: 1. Przypaliłem kapturnicę od słońca 2. Ususzyłem kaktusa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Mała aktualizacja z okazji zwycięstwa w konkursie "Roślina lipca". Ogromnie dziękuję za wyróżnienie, to wspaniałe uczucie znaleźć taki prezent świeżo po powrocie z urlopu Tak oto wygląda aktualnie "laureatka": Dosłownie Super!!! Gratulacje!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 No, no! Ładny chwaścik! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi