sphagnum Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Ładnie rozkrzewiona ta Rebecca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 5 Sierpnia 2014 Share Napisano 5 Sierpnia 2014 Wygląda nieziemsko, mimo że nie mogłem jeszcze głosować, właśnie Twoja roślina dostałaby mój głos Idealna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Miałam dziś dzień dobroci dla roślin. Po pierwsze, zebrałam się w końcu w sobie i pojechałam po polysect, by wyeksterminować tarczniki, które zalęgły mi się na flavie. Przy okazji spryskałam absolutnie wszystkie rośliny balkonowe, na których zauważyłam mszyce, a reszta dostała chemią z rozpędu, gdybym jednak coś przeoczyła. Tutaj tarcznik widoczny jest przy nerwie, obok suchego miejsca: Przy okazji zakupów ku swojej radości (a przerażeniu lubego) zauważyłam półkę z przecenami, na której stały dwie doniczki z katurnicami. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać przed uratowaniem jednej z nich Nie mam pojęcia, co to za gatunek/mieszaniec, gdyż wszystkie kaptury były uschnięte, a reszta to zielone jak szczypiorek phyllodia. Osobiście stawiam na alatę albo coś podobnego. Tak wygląda po intensywnym płukaniu torfu i przesadzeniu: Cefalotus przeszedł gruntowne "prześwietlanie" - wyskubałam z kępki ze 20 uschniętych młodocianych dzbanuszków, które nagromadziły się przez te kilka miesięcy, od kiedy go mam. Kępka wygląda teraz o wiele estetyczniej, powietrze i światło mają dostęp do jej środka, zmniejszyło się więc ryzyko rozwoju pleśni, a nowe dzbanki mają wolną drogę na świat (zauważyłam dużą liczbę ich zawiązków). Roślinka straciła mocno intensywny kolor, jak domyślam się powodem są wysokie temperatury, a jak czytałam cefale najpiękniej wybarwiają się na chłodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Podjęłam męską decyzję i przesadziłam cefalotusa. Dostał bardzo lekką mieszankę piasku z torfem, z maleńką domieszką perlitu i dość drobnego żwirku (na dół doniczki). Torf w którym rósł był mocno zbity, wypłukałam go najdelikatniej, jak mogłam. Mam nadzieję że roślinka przeżyje, choć oczywiście liczę się ze stratami. Jak widać koledze było już konkretnie ciasno, aż postanowił ewakuować się dołem Po przesadzeniu roślinka wygląda tak: Własne doniczki dostały też wcześniej rosnące z muchołówkami rosiczki tropikalne: Na deser - "sierotka" z Obi za 7 zł, wyjątkowo dobrze zareagowała na zmianę podłoża i warunków, przyrumieniła się i wypuściła kilka pseudo-kapturków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Pięknie się cefal prezentuje w nowym domu Focha zapewne strzeli, co wyrazi zamykaniem wieczek i uschnięciem części bukłaków, ale na pewno przeżyje. Wytłumacz mu, że to dla jego dobra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Cefal mieszka w glinianej doniczce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Cefal mieszka w glinianej doniczce ? Tak polecił mi Cephalotus, ze względu na większą porowatość a tym samym - przepuszczalność powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Myślę, że nie przesadzę (ale żarcik... ty to już zrobiłaś ) jak powiem, że z tym zdjęciem wygrałabyś konkurs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Tak polecił mi Cephalotus, ze względu na większą porowatość a tym samym - przepuszczalność powietrza. Fajnie wiedzieć. Muszę znaleźć jakąś, bo mojego tez czeka przesadzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi