Skocz do zawartości

Chwasty Ioreth

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam dziś dzień dobroci dla roślin.

Po pierwsze, zebrałam się w końcu w sobie i pojechałam po polysect, by wyeksterminować tarczniki, które zalęgły mi się na flavie. Przy okazji spryskałam absolutnie wszystkie rośliny balkonowe, na których zauważyłam mszyce, a reszta dostała chemią z rozpędu, gdybym jednak coś przeoczyła. Tutaj tarcznik widoczny jest przy nerwie, obok suchego miejsca:

post-6132-1407609696_thumb.jpg

Przy okazji zakupów ku swojej radości (a przerażeniu lubego) zauważyłam półkę z przecenami, na której stały dwie doniczki z katurnicami. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać przed uratowaniem jednej z nich :) Nie mam pojęcia, co to za gatunek/mieszaniec, gdyż wszystkie kaptury były uschnięte, a reszta to zielone jak szczypiorek phyllodia. Osobiście stawiam na alatę albo coś podobnego.

Tak wygląda po intensywnym płukaniu torfu i przesadzeniu:

post-6132-1407608924_thumb.jpg

Cefalotus przeszedł gruntowne "prześwietlanie" - wyskubałam z kępki ze 20 uschniętych młodocianych dzbanuszków, które nagromadziły się przez te kilka miesięcy, od kiedy go mam. Kępka wygląda teraz o wiele estetyczniej, powietrze i światło mają dostęp do jej środka, zmniejszyło się więc ryzyko rozwoju pleśni, a nowe dzbanki mają wolną drogę na świat (zauważyłam dużą liczbę ich zawiązków).

post-6132-1407609649_thumb.jpg

Roślinka straciła mocno intensywny kolor, jak domyślam się powodem są wysokie temperatury, a jak czytałam cefale najpiękniej wybarwiają się na chłodzie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Podjęłam męską decyzję i przesadziłam cefalotusa. Dostał bardzo lekką mieszankę piasku z torfem, z maleńką domieszką perlitu i dość drobnego żwirku (na dół doniczki). Torf w którym rósł był mocno zbity, wypłukałam go najdelikatniej, jak mogłam. Mam nadzieję że roślinka przeżyje, choć oczywiście liczę się ze stratami.

post-6132-1411226855_thumb.jpgpost-6132-1411226868_thumb.jpg

Jak widać koledze było już konkretnie ciasno, aż postanowił ewakuować się dołem ;)

Po przesadzeniu roślinka wygląda tak:

post-6132-1411226938_thumb.jpg

Własne doniczki dostały też wcześniej rosnące z muchołówkami rosiczki tropikalne:

post-6132-1411227024_thumb.jpgpost-6132-1411227045_thumb.jpg

Na deser - "sierotka" z Obi za 7 zł, wyjątkowo dobrze zareagowała na zmianę podłoża i warunków, przyrumieniła się i wypuściła kilka pseudo-kapturków.

post-6132-1411227158_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tak polecił mi Cephalotus, ze względu na większą porowatość a tym samym - przepuszczalność powietrza.

:) Fajnie wiedzieć. Muszę znaleźć jakąś, bo mojego tez czeka przesadzenie.

Odnośnik do odpowiedzi