Skocz do zawartości

Zagadka

mieczus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o identyfikację roślinki.

Krótka historia: W widocznym na zdjęciu torfie wysiałem nasionka pływacza. Po pewnym czasie (ok. 2 tygodnie) m.in. w miejscach zaznaczonych na obrazku wyrosły dwa okrągłe (trochę zniekształcone) listki w kolorze ciemno zielonym (ok. RAL6020), na rzucie podłoża zaznaczyłbym te dwa listki jak symbol nieskończoności. Po kolejnych kilku tygodniach nad tymi dwoma listkami wyrosło coś takiego jak widać na zdjęciach i z całą pewnością nie jest pływacz, którego się spodziewałem (u. calycifida).

Zainteresowanych rozwiązaniem zagadki zapraszam do udziału w temacie.

post-6636-1402863450_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie przeszkadza mi to, że coś tam niespodziewanego rośnie. Zawsze to jakaś roślinka i jakaś odmiana, ale obawiam się, że system korzeniowy tego czegoś, lub to coś zacznie mi zarastać pozostałe rośliny i jak będzie większe, to sobie z tym czymś nie poradzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze to jakaś metoda ;)

Z kopaniem nie będzie problemu, a to dlatego, że zaraz pod warstwą mchu jest keramzyt. A tak na marginesie, to w takich warunkach bardzo dobrze rosną mi tłustosze - jedną małą roślinkę widać nawet na zdjęciu z prawej strony (jakaś hybryda).

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci bardzo - traktuję zagadkę jako częściowo rozwiązaną a poniżej przedstawiam potwierdzenie rozwiązania.

W początkowym stadium roślinka wyglądała tak jak na zdjęciu w linku http://pl.wikipedia.org/wiki/Przedro%C5%9Ble

W tej chwili wygląda tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sporofit

Sądzę jednak, że w tej chwili nie da się rozwiązać tej zagadki do końca. Poczekamy zobaczymy - za jakiś czas wrzucę nowe zdjęcie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Czas potwierdził Wasze przypuszczenia i rzeczywiście jest to paprotka. Chyba dość dobrze się komponuje z pozostałymi roślinkami i na razie zostaje.

Mam natomiast zagadkę nr. 2 (na poniższym zdjęciu standardowo zaznaczona czerwonym kółkiem). Poprzednio sądziłem, że to jest posiany przeze mnie pływacz, jednak ani trochę go nie przypomina. Mi nie przypomina żadnej znanej mi rośliny więc proszę o pomoc w identyfikacji gościa. Dodatkowo powiem, że ma strasznie porozrastany system korzeniowy.

Na zdjęciu widać również poprzednio zidentyfikowane paprotki.

post-6636-1406468065_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi