mieczus Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Witam, Proszę o identyfikację roślinki. Krótka historia: W widocznym na zdjęciu torfie wysiałem nasionka pływacza. Po pewnym czasie (ok. 2 tygodnie) m.in. w miejscach zaznaczonych na obrazku wyrosły dwa okrągłe (trochę zniekształcone) listki w kolorze ciemno zielonym (ok. RAL6020), na rzucie podłoża zaznaczyłbym te dwa listki jak symbol nieskończoności. Po kolejnych kilku tygodniach nad tymi dwoma listkami wyrosło coś takiego jak widać na zdjęciach i z całą pewnością nie jest pływacz, którego się spodziewałem (u. calycifida). Zainteresowanych rozwiązaniem zagadki zapraszam do udziału w temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Strzelam, że jeśli o nie chwast to być może genlisea, są podobne do pływaczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Mi to na paprotkę trochę wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 W sumie nie przeszkadza mi to, że coś tam niespodziewanego rośnie. Zawsze to jakaś roślinka i jakaś odmiana, ale obawiam się, że system korzeniowy tego czegoś, lub to coś zacznie mi zarastać pozostałe rośliny i jak będzie większe, to sobie z tym czymś nie poradzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Poczekaj jak podrośnie, wtedy wykopiesz i przeniesiesz do osobnej doniczki i do tej pory podrośnie na tyle, że będzie wiadomo co to Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Zawsze to jakaś metoda Z kopaniem nie będzie problemu, a to dlatego, że zaraz pod warstwą mchu jest keramzyt. A tak na marginesie, to w takich warunkach bardzo dobrze rosną mi tłustosze - jedną małą roślinkę widać nawet na zdjęciu z prawej strony (jakaś hybryda). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Młoda paproć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Jak dla mnie to chwast Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Dziękuję Ci bardzo - traktuję zagadkę jako częściowo rozwiązaną a poniżej przedstawiam potwierdzenie rozwiązania. W początkowym stadium roślinka wyglądała tak jak na zdjęciu w linku http://pl.wikipedia.org/wiki/Przedro%C5%9Ble W tej chwili wygląda tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sporofit Sądzę jednak, że w tej chwili nie da się rozwiązać tej zagadki do końca. Poczekamy zobaczymy - za jakiś czas wrzucę nowe zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 No jak tam uważasz. Dla mnie jest sprawa jasna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Lipca 2014 Autor Share Napisano 27 Lipca 2014 Czas potwierdził Wasze przypuszczenia i rzeczywiście jest to paprotka. Chyba dość dobrze się komponuje z pozostałymi roślinkami i na razie zostaje. Mam natomiast zagadkę nr. 2 (na poniższym zdjęciu standardowo zaznaczona czerwonym kółkiem). Poprzednio sądziłem, że to jest posiany przeze mnie pływacz, jednak ani trochę go nie przypomina. Mi nie przypomina żadnej znanej mi rośliny więc proszę o pomoc w identyfikacji gościa. Dodatkowo powiem, że ma strasznie porozrastany system korzeniowy. Na zdjęciu widać również poprzednio zidentyfikowane paprotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Paprotka a i owszem a co do roślinki w kółku to jest chwastus pospolitus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Lipca 2014 Autor Share Napisano 27 Lipca 2014 allgreen: też stawiam na ten gatunek , ale może jeszcze ktoś coś wymyśli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi