comandos21 Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Hej wam mam w torfie małe przezroczyste larwy z czarnym dzióbkiem i do tego łazi mi po torfie mała muszka chyba ziemiórka, otóż mam takie preparaty: Czytałem troszkę jak larwy usunąć np tu: usówanie ziemiórki Ale czy roztwór wody utlenionej lub wywar z czosnku nie zaszkodzą owadożernym roślinkom? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Osobiście polecam Nomolt 150SC na ziemiórki Ale jak wyszukasz na forum tematy o nich, to są osoby które używają Karate Zeon i on pomaga ... osobiście nie testowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Stosowałem Karate Zeon i pomógł. Do tego postaw obok doniczki jakiegoś tłustosza albo jakąś rosiczkę i wyłapie dorosłe ziemiórki. Mi osobiście D.regia wyłapała całą gromadę i było po ziemiórkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Osobiście też polecam zrobić ten preparat na ziemiórki - weź jakiś pojemnik, wlej do niego wody, płyn do mycia naczyń i czymś zabarw wodę na żółto np kurkuma czy curry ... postaw tak przy roślinach i wyłapię ładnie. Z tym że to czasochłonna metoda niestety bo u mnie z 2 tygodnie musiało stać :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) u mnie na dorosłe okazy działa pasek lepowy na owady firmy Expel, muszka dotyka go i pada nagle. Wröcę do domu zrobię fotę jak to wygląda. A mi bardziej chodziło o te larwy. Użyłem karate zeon ale nie wien ile tego wkać na 360ml, wlałem 0.2 na podziałce. Wy ile lejecie? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Użyłem karate zeon ale nie wien ile tego wkać na 360ml, wlałem 0.2 na podziałce. Wy ile lejecie? W opakowaniu jest ulotka, a na ulotce są proporcje dla roślin ozdobnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Osobiście też polecam zrobić ten preparat na ziemiórki - weź jakiś pojemnik, wlej do niego wody, płyn do mycia naczyń i czymś zabarw wodę na żółto np kurkuma czy curry A jak płyn jest od razu żółty? I inne pytanie: czy tłustosz Moranensis x Alba o średnicy 3, 5 będzie dobry na ziemiórki? Słyszałem, że jak będzie za mały to go zjedzą, a ja go specjalnie na ziemiórki kupiłem... Edytowane 16 Czerwca 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Ziemiórki mogą wykończyć rośliny o średnicy kilku milimetrów jak mają zbyt suche podłoże, ja doniczki z rosiczkami wręcz 'zaszczepiam' larwami ziemiórek, żeby miały pokarm za friko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Może posadź im jakiegoś pływacza to sobie poje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Może posadź im jakiegoś pływacza to sobie poje Przypadek? Właśnie planuję pływacza, ale tak za kilka tygodni. Choć painkiller ma rację, może pokarm za frajer to dobra rzecz.... I selekcja naturalna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Mi jeszcze nie zaszkodziły ziemiórki, wręcz przeciwnie - dokarmiały siewki już od maleńkości(7-10mm średnicy rozety). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Myślę, że mało co który pływacz jest w stanie pożywić się larwą ziemiórki. Swego czasu bardzo walczyłam z nimi, zawsze podgryzały mi tłustosze, najczęściej w miejscach gdzie liście dotykały podłoża, mimo że utrzymywałam je mocno wilgotne. Dla mnie najlepszym preparatem na larwy z jakimś się spotkałam to ProAgro. Wydaje mi się, że jak pojawiały się u mnie ziemiórki to znikał ten piękny zielony i delikatny mech z podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 Mój sposób na pułapkę to nalanie wody z płynem do mycia naczyń do żółtej nakrętki (np. z mleka w butelkach 2%) - nie muszę kombinować z zabarwieniem wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Na muszki, ziemiórki, osy itd... działa u mnie idealnie taki oto wynalazek(nie jest to lep) firmy Expel zakupiłem go w Carrefourze za chyba 4zł z groszami. Mucha wystarczy, że go dotknie i pada martwa. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Wydaje mi się, że sprzedaż Nomolta jest zakazana, więc ciężko go dostać Ale to chyba najskuteczniejszy środek. Dziwi mnie natomiast porada dot. "zaszczepiania" szkodników w roślinach. Uważam, że nie powinna pojawić się w temacie o ich zwalczaniu, ponieważ może wprowadzać w błąd niedoświadczonych hodowców. W ogóle nie rozumiem jak można na własne życzenie dopuszczać do zainfekowania hodowli jakimś ustrojstwem. Ziemiórek nie jest łatwo się pozbyć, stwarzają zagrożenie dla roślin i są bardzo upierdliwe dla otoczenia - no chyba, że ktoś lubi małe insekty fruwające mu przed nosem, a czasem nawet do niego wlatujące. Są uciążliwe zwłaszcza wtedy, gdy się namnożą w niekontrolowany sposób, czyli prawie zawsze. Mimo wszystko zatem polecam ich zwalczanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi