comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Hej, ostatnio znajomy podsunął mi pomysł abym urządził torfowisko na ogrodzie w starej wannie, co myślicie o tym pomyśle? Jeśli ktoś już zrobił takie torfowisko to niech się podzieli informacjami co z odpływem czy ma zostać zatkany czy też nie i czym wyłożyć by kapturnice(bo akurat te zamierzam tam trzymać) spokojnie tam sobie w zimę rosły. Na YouTubie znalazłem filmik: Edytowane 21 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Tu jest fajny timelaps: a tak poważnie, to wanne wystarczy wkopać w ziemie i problem rozwiązany. Żadnych folii, wykładzin, jest odpływ nadmiaru wody w bardzo dobrym miejscu.. Bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie. Oczywiście jeśli system nawadniania byłby tak dobry jak u Arturr0 to byłoby to perfekcyjne rozwiązanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 Dziś zrobiłem swoje 1 torfowisko w kaście budowlanej 65L:) okrągłej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Takie torfowisko ma być praktyczne i miłe dla oka, natomiast mi ten pomysł z wanną w ogóle nie przypadł do gustu :/ Wygląda to moim zdaniem źle ... dużo lepiej by było gdyby wanna została wkopana, to jestem jak najbardziej na tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Dla tego piszę by wannę wkopać w ziemię. Dzięki temu zwiększa się szansę na przeżycie roślin po zimowaniu. a i wrażenia estetyczne są o niebo lepsze. duża kastra nawet ta 65 litrowa może przysporzyć Ci problemów. Podczas zimowania, cała będziesz musiał wnieść do miejsca w którym przezimujesz rośliny. Im głębiej w grunt, tym pewniejsza "przeżywalność" roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) No tak ale ja ta kastę na zimę zasypię stertą liści z drzew a pod nimi dam plandekę lub geowłókninę, co tak tez nie przezimują kapturnic?Sama kasta ma grube ścianki i jakby nie patrzeć jest jakieś 45cm w gruncie Edytowane 22 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 [off top] Powinny przeżyć . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) I ja tak myślę, na dobrą sprawę mróz -15st już jest dla nich groźny. No własnie ciekawe jak w takiej wannie stojącej luzem rośliny przetrwają zimę przecież to na maxa marznie. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi