Skocz do zawartości

torfowisko z wanny>opinie /porady/foto

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, ostatnio znajomy podsunął mi pomysł abym urządził torfowisko na ogrodzie w starej wannie, co myślicie o tym pomyśle?

Jeśli ktoś już zrobił takie torfowisko to niech się podzieli informacjami co z odpływem czy ma zostać zatkany czy też nie i czym wyłożyć by kapturnice(bo akurat te zamierzam tam trzymać) spokojnie tam sobie w zimę rosły.

Na YouTubie znalazłem filmik:

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest fajny timelaps:

a tak poważnie, to wanne wystarczy wkopać w ziemie i problem rozwiązany. Żadnych folii, wykładzin, jest odpływ nadmiaru wody w bardzo dobrym miejscu.. Bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie. Oczywiście jeśli system nawadniania byłby tak dobry jak u Arturr0 to byłoby to perfekcyjne rozwiązanie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego piszę by wannę wkopać w ziemię. Dzięki temu zwiększa się szansę na przeżycie roślin po zimowaniu. a i wrażenia estetyczne są o niebo lepsze. duża kastra nawet ta 65 litrowa może przysporzyć Ci problemów. Podczas zimowania, cała będziesz musiał wnieść do miejsca w którym przezimujesz rośliny. Im głębiej w grunt, tym pewniejsza "przeżywalność" roślin

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale ja ta kastę na zimę zasypię stertą liści z drzew a pod nimi dam plandekę lub geowłókninę, co tak tez nie przezimują kapturnic?Sama kasta ma grube ścianki i jakby nie patrzeć jest jakieś 45cm w gruncie

Odnośnik do odpowiedzi

I ja tak myślę, na dobrą sprawę mróz -15st już jest dla nich groźny.

No własnie ciekawe jak w takiej wannie stojącej luzem rośliny przetrwają zimę przecież to na maxa marznie.

Odnośnik do odpowiedzi