comandos21 Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Sam jestem ciekaw:) bd wrzucał foty co jakiś czas. Na wiosne się zobaczy jak to wygląda... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Jak dla mnie, za dużo geometrii. Po za tym OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 To ja jeszcze zasugeruję, aby tą folię schować. Kup jakieś płaskie kamyczki, nieduże, ale stosunkowo ciężkie (chyba że w okolicy takie znajdziesz). Najlepiej coś typu łupek szarogłazowy. Obłożyć dookoła, żeby nie było widać. Na pewno będzie lepiej, jak z ta niebieską folią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 To ja jeszcze zasugeruję, aby tą folię schować. Kup jakieś płaskie kamyczki, nieduże, ale stosunkowo ciężkie (chyba że w okolicy takie znajdziesz). Najlepiej coś typu łupek szarogłazowy. Obłożyć dookoła, żeby nie było widać. Na pewno będzie lepiej, jak z ta niebieską folią. wokół będzie w następnym etapie na tej niebieskiej folii i torfie mech ogrodowy, który muszę pozyskać od sąsiadów hihi:) tak wiec to niebieskie będzie pozakrywane A geometria tak jakoś wyszła... Trzeba będzie poczekać na efekty wizualne aż kępy niebieskiej trawy wyrosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 A geometria tak jakoś wyszła... Trzeba będzie poczekać na efekty wizualne aż kępy niebieskiej trawy wyrosną Wiem, geometria sama się narzuca. Spróbuj złamać ją kamieniami, drewnem i towarzysząca roślinnością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Etap 3 Obłożyłem mchem (niestety nie pozyskałem wystarczającej ilości mchu:/ więc "pożyczyłem" ciutkę mchu ze skał w znajdujących się w położonym nieopodal lasku) ten krąg niebieski i kurcze no jakieś takie małe teraz to miejsce dla kapturnic jest heh:D Nad resztą będę myślał jak deszcz przestanie padać) . . . Przestało padać albo raczej lać ... -fajnie torf nasiąkł deszczem, -nie zrobiło się błotko ze stojącą wodą, -dren odprowadzający nadmiar wody z torfu działa jak należy - oczekuję nasion na żwirek i niebieskiej trawy -mech skalny fajnie napęczniał i zrobiła się taka "poduszeczka" dookoła z niecką torfową po środku(własnie tak to miało wyglądać) oto foty z chwili obecnej: Edytowane 21 Marca 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Witam dziś po 4-godzinnej ulewie i ja skusiłem się na zobaczenie stanu torfowiska.. spijając_nektar dzięki za foty , drenaż zdał egzamin No wiec tak: -Woda nie stoi więc dren działa sprawnie cieszy mnie to bardzo -Torf jest gąbczasty i nie przesączony wodą-nie ma bajorka a tego się obawiałem - kaptury zrobiły się mega sztywne i wypuszczają nowe listki -Rosiczki ładnie wypuściły pułapki Edytowane 30 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 6 Lipca 2014 Autor Share Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Na dzień dzisiejszy rośliny wyglądają tak(sorry za jakość fotek aparat coś mi się psuje:/) kapturnice wypuszczają młode liście pułapki a rotundifolie już co niektóre mają ładne "łapki" A taką miały dziś temperaturę: A tu taka tam kompozycja z kapturnicami w domu Edytowane 11 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Dziś wybrałem się na ogród do rodziców by oczyścić stożki wzrostu kapturnic i dosypać torfu bo troszkę "osiadł".. Oczywiście korzonki ładnie puszczają wszystkie kapturnice więc moje obawy okazały się być zbędne Niebieska trawa na tyle ładnie już wyrosła teraz czekam aż się zakrzewi i porozsadzam.. Dodatkowo okazało się, że s.flava nie była jedną lecz dwoma roślinkami w rozecie, rozdzieliłem i tak to wygląda teraz: >sorry za jakość, robione telefonem < Już wiem co tak niszczyło d.rotundifolie > były to czerwone ślimaki, może podsuniecie mi sprawdzony środek na ślimaczki? Jest pełno tego ale chciałbym coś sprawdzonego bo domowe sposoby nie zdają egzaminu Edytowane 23 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Problem polega na tym, że zanim ten ślimak struje się tym preparatem, to i tak zje Ci D. rotundifolia. Snacol to dobry środek. Ja sobie porobię karmiczni dla ślimaków, bo zjadły mi rośliny ogrodowe cenniejsze jak U. cambelliana wśród pływaczy... :/ Moje pytanie, ile to miejsce ma słońca, bo nie wygląda jakby jakiekolwiek miało. Jeżeli tak jest lub sięga go tam niewiele, będziesz miał nieatrakcyjne kapturnice. Mnie się wydawało, że u mnie jest odpowiednio dużo słońca, a jednak nie i wszystkie kapturnice są zielone. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) A te małe czerwone rozetki to co to ? Widzę, że chyba przesadzałeś kaptury i dosypałeś świeżego torfu ?? Fajne, chociaż na razie pusto i trochę zbyt symetrycznie Na pewno będzie super jak jeszcze mchem zarośnie i coś więcej roślin dojdzie. Ale też nie możesz tak grzebać w tym torfie bo ten mech nigdy nie urośnie Chyba pokusiłabym się na zimę o sypnięcie jak popadnie świeżych nasion rosiczek, no chyba, ze chcesz mieć wszystko poukładane i pod kontrolą A nie widziałam wcześniej - kompozycja doniczkowa z kapturami bardzo mi się podoba Edytowane 23 Lipca 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) A te małe czerwone rozetki to co to ? Widzę, że chyba przesadzałeś kaptury i dosypałeś świeżego torfu ?? Fajne, chociaż na razie pusto i trochę zbyt symetrycznie Na pewno będzie super jak jeszcze mchem zarośnie i coś więcej roślin dojdzie. Ale też nie możesz tak grzebać w tym torfie bo ten mech nigdy nie urośnie Chyba pokusiłabym się na zimę o sypnięcie jak popadnie świeżych nasion rosiczek, no chyba, ze chcesz mieć wszystko poukładane i pod kontrolą A nie widziałam wcześniej - kompozycja doniczkowa z kapturami bardzo mi się podoba Kompozycja już nabiera jakiejś tam formy:) dzięki za komplement Co do torfowiska, no tak jak piszesz... dosypałem i grzebałem heh musiałem pogrzebać ciutkę bo stożki całe były pod torfem przez ulewy je obsypało jakoś tak, rosiczki zabrałem do domu by je odratować bo kurcze ślimaki mi je pożarły a już takie ładne pułapki miały i pędy, teraz nie mam ani pędów ani pułapek ehh same stożki wzrostu są... Zamierzam zrobić na 1 planie 2 osobne mini torfowiska z rosiczkami zimnolubnymi (ale to na przyszły rok jak tylko miejscówka dla kapturnic odżyje). A to czerwone to ROJNIK nabyłem doniczkę uschłą w markecie za 1zł... Szkoda, że nie mieli więcej Edytowane 23 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Moje pytanie, ile to miejsce ma słońca, bo nie wygląda jakby jakiekolwiek miało. Jeżeli tak jest lub sięga go tam niewiele, będziesz miał nieatrakcyjne kapturnice. Mnie się wydawało, że u mnie jest odpowiednio dużo słońca, a jednak nie i wszystkie kapturnice są zielone. :/ Słońce jest tu od 11 do 19 a nawet 20 po prostu dziś mam pochmurne niebo a i komórką robione foto, bd miał lepszy aparat to wam ukażę foty w słoneczny dzień Cefal.. powiem Ci, że młode flavy już mają "żyłki" Ta fota była robiona w słoneczny dzień jakoś koło 16:00 Edytowane 23 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Z racji wiosennych przygotowań do sezonu ogrodowego, zabrałem się za zdewastowane przez psa moje mini torfowisko, niestety cała wizja jak ono bd wyglądało na wiosnę t.j teraz legła w gruzach z powodu (jak wcześniej wspomniałem) psa rodziców :/ Dodałem jeszcze jedną donicę wkopaną w grunt, ponieważ jakoś tak mi się nawinęła;) Dziś mini torfowisko ogarnąłem wizualnie oraz wyciąłem gałąź orzecha, która zasłaniała słońce i sypała liśćmi jesienią ... Dodatkowo dosadziłem parę traw szarych i krzewów o nie wiadomej mi nazwie Wyglada to na chwilę obecną tak: Kilka fotek z rożnych perspektyw.... Cień przy pierwszym kapturowisku jest tylko w godzinach rannych do godz.13:00 później zaś aż do zachodu naświetla miejscówkę No trudno, mało słonka ale cóż ... Edytowane 21 Marca 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Jak zobaczyłem tego rozchodnika z kapturnicą w donicy to się załamałem. Rozchodnik, sukulent, roślina która rośnie w miejscach suchych, piaszczystych, żwirowatych, gorących. Często spotykam je na torach kolejowych. Jakim cudem zawędrowały do doniczki z torfem i Sarracenią, tego nie wiem i zupełnie nie rozumiem. Nie wróżę autorowi tej kompozycji sukcesu hodowlanego, jak będzie tak podchodził do łączenia roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi