Skocz do zawartości

Rosiczka Binata

Snello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy Binatę da się rozmnożyć z pędu kwiatowego ? próbował ktoś kiedyś ? (Pytam bo raczej nie pisze się o rozmnażaniu Regi z liścia a jednemu chłopakowi chyba z tego forum się udało)

Widziałem zdjęcia i opisy z rozmnażanie binaty z liści tylko chodzi mi jedno po głowie że nie widziałem odciętych całych liści tuż przy stożku raczej to były ciecia kilka centymetrów poniżej rzęsek z rosą. Jest sens przycinania jak najniżej stożka wzrostu czy raczej nie ? robił ktoś kiedyś jakieś eksperymenty z całym liściem i z tylko górna częścią ?

Jeśli rozmnażać binatę z całego liścia to czy naciąć delikatnie liść żeby przez ranę pił wodę podobnie jak w przypadku rozmnażania muchołówki z pędy, czy raczej nie potrzeba robić tego nacięcia wzdłuż liścia ?

Mam 2 binaty jedna powoli kończy kwitnienie a druga powoli zaczyna i ta która zaczyna chce opiąć czubek kwiatostanu i zostawić resztę żeby roślina czerpała z łodygi pożywienie czy też lepiej cały kwiatostan z ciąć, dodam że jeśli chodzi o dalszy wzrost to już wysokość osiągnęła maksymalną teraz będzie zbierać się do kwitnienia.

Domyślam się że to co napisałem może być troszkę chaotyczne wiec z góry przepraszam.

Odnośnik do odpowiedzi

Raz próbowałem rozmnażania z pędu binaty (dokładnie to z kultywara 'Marston Dragon'), tak mniej więcej z 30% kawałków pędów wyrosły młode rośliny, przy czym nie zapewniłem jakichś super warunków, ot nasypałem torfu do doniczki, położyłem kawałki pędu i zostawiłem to na zachodnim balkonie.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

A czy naciąć liść po długości żeby zwiększyć możliwość roślinie na wchłoniecie przez nią większej ilości wody ? czy raczej sobie to darować ?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będziesz to robił, to rób to w wodzie. Ktoś kiedyś pisał na sb (chyba Krzysztof) o porach, które nie zamykają się pod wodą.

Zwiększy to szanse na nową roślinkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będziesz to robił, to rób to w wodzie. Ktoś kiedyś pisał na sb (chyba Krzysztof) o porach, które nie zamykają się pod wodą.

Zwiększy to szanse na nową roślinkę.

Przepraszam, że się tak podepnę, ale czy ma ktoś doświadczenie w rozmnażaniu przez wodę? (liść w słoik)

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej roślin tym mniejsze są okazy z drugiej strony. Jak na razie zawsze rozmnażałem rosiczki na wacie wodzie destylowanej w przezroczystych pojemnikach i efekty są zaskakująco dobre jak na razie rozmnażałem tylko z pędów kwiatowych, im więcej roślinek na każdym kawałku tym są mniejsze i na odwrót im mniej tym rosną od razu większe, reasumując jak się ma dużo materiału genetycznego ;) to raczej nie ma sensu uzyskiwać dużej ilości malutkich roślinek, ale jak to powiadają kto bogatemu zabroni ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tnę pędy na kawałki krótsze nić 1cm. Wtedy roślinki rosną większe, łatwiej się ukorzeniają, potem szybciej rosną. Na dłuższych pędach (2cm i więcej) rośnie czasami po 5 roślinek, ale są tak małe i wiotkie, że jeszcze nigdy nie udało mi się ich doprowadzić do dorosłości. I ja zawsze kładę pędy na wacie, słoik szczelnie zakrywam przeźroczysta folią spożywczą. A jak wcześniej zagotuję wodę, zaleję wrzątkiem watę w słoiku, to w ogóle przez kilka miesięcy żadnej pleśni ani glonów nie widuję.

Odnośnik do odpowiedzi