Masiol Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Cześć. Czy ktoś z Was słyszał lub samemu doświadczył negatywnego wpływu seramisu na kondycję Waszych roślin? Pytam z zupełnej ciekawości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Dodawałem go do tłustoszy, aczkolwiek jako jeden z wielu składników. Fly Guy chyba też go stosuje Rośliny żyją Mieszanki typu pół na pół z torfem nie praktykowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 Dzięki za opinie. Ktoś jeszcze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Tak teraz zobaczyłem w google co to ten seramis i przypomniał mi się taki brązowy żwirek dla kotów jaki kiedyś widziałem, nie wiem czy jeszcze jest gdzieś dostępny . W dotyku jak taki gładki pokruszony keramzyt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Jedyne miejsce gdzie spotkałem się z seramisem, było w jakimś hotelu, gdzie wielkie palmy, albo były w nim posadzone, albo była bardzo gruba warstwa seramisu wysypana na wierzch podłoża. Wówczas jako dostawca pizzy nie zwracałem na niego uwagi, jednak czekając przy kwietniku na klienta, pomajtałem sobie z nudów po tym podłożu. było szorstkie, wilgotne i wydawało dźwięk jak woreczek ze szklanymi kulkami. Tyle z mojej pamięci wstecz. Natomiast z tego co wyczytałem o nim, ma podobne właściwości co keramzyt, jednak może stanowić bezpośrednie podłoże dla np. storczyków, monstery i innych "palmowatych". Nasiąka mocno wodą i stopniowo ją oddaje, zapobiegając gniciu korzeni, oraz je dobrze napowietrzając. Nie testowałem ale mogę snuć podejrzenia, że świetnie by pasował jako dodatek do tłustoszy i dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Masiol - nie zauważyłem. Stosuję jako mieszanka do tłustoszy (bo frakcja jest dużo mniejsza niż keramzytu) oraz jako dodatek do nieorganicznego mixu dla dzbaneczników. W Niemczech jest dużo bardziej popularny niż u Nas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi