mieczus Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Witam, Zauważyłem dzisiaj na Tinie niepokojący objaw. Roślinka rośnie razem z innymi tłustoszami w jednej kuwetce i pozostałe całkiem dobrze się mają. Pojemnik znajduje się na zachodnim parapecie (spokojnie - bezpośrednie światło tylko przez max 2 godziny dziennie). Podlewanie: ok. 1cm wody do wyschnięcia; 2 dni przerwy i znowu podlewanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Obawiam się, że została przelana. Chyba jest nie do odratowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Radzę profilaktycznie porobić kilka sadzonek liściowych . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Obejrzałem dokładnie stożek, a może lepiej powiedzieć, to co z niego zostało - zgnił Poodrywałem liście i mam nadzieję, że uda się choć kilka sadzonek uzyskać. Może podłoże było za mało przepuszczalne i odstępy, które prowadziłem były zbyt krótkie? No cóż, mam nadzieję, że nie ma tego złego... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Tiny tak miewają, jedni trzymają w samym torfie i poziomem wody się nie przejmują, a u innych jak się roślina uprze to zgnije mimo przerw w podlewaniu Możesz zastosować podłoże z większą ilością perlitu, keramzytu, żwirku, itp. albo robić dłuższe przerwy... Im torfu mniej, tym podłoże mniej nasiąknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Stosuję podłoże (torf 2 - perlit 1) - żwirek 2-8 mm - 1 : 1. Podlewanie raz w tygodniu, woda która nie wsiąknie po 24 godzinach jest wylewana, okno południowe, ale z boku lub po środku (cień framugi), by miały jednak trochę mniej światła. Rosną dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 To ja chyba moje też przelewam bo średnio co trzeci dzień są podlane a czasami jak mnie rozrzutność złapie to i codziennie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Jak się Tiny "zbackapują" to mocniej spróbuję ograniczyć podlewanie - zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Czy udało się rozmnożyć sałatę i teraz w jakiej mieszańce trzymasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Strasznie często swoją sałatę podlewacie - u mnie średnio jest podlewana 2-3x w miesiącu. Zimowo wygląda kiepskawo, z racji grzejących kaloryferów i małej ilości światła, ale dzieli się cały czas i rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Ale się zrobiło wykopalisko archeologiczne.... Choroba tłustosza opisana w 1 poście to prawdopodobnie tzw. browning heart disease. Prawdopodobnie jest spowodowana uszkadzaniem korzeni przez nicienie glebowe, w wyniku którego dochodzi do infekcji grzybowej. Jest to śmiertelne jeśli dostrzeżone zbyt późno. W początkowej fazie jest szansa na zrobienie sadzonek liściowych z dolnych liści, które ulegają infekcji później. Kiedy widać już zgniliznę to jest mała szansa, że się uda. Pierwszym symptomem choroby jest zahamowany wzrost i brak kropelek na liściach. wiecej informacji Więcej informacji 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Potwierdzam, przelałem i zgniła. Jednak wiedząc, że nie ma nadziei porozkładałem co lepsze listki na podłożu i zrobiłem backupy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 24 Maja 2016 Share Napisano 24 Maja 2016 Ja swoje sałaty trzymam pod "parasolem" cały czas na dworze i w wodzie do 1/4 doniczki. Żaden nie marudzi że mu mokro tylko rosną na potęgę. To znaczy, że coś jest z nimi nie tak ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi