Skocz do zawartości

Wystawa roślin mięsożernych 19-28 września Łódź

Rekomendowane odpowiedzi

Hehehe.. Toż to hamata! We własnej osobie, toż to kamień milowy, wiśnia na torcie, łyk wody dla spragnionego na pustyni, toż to anielskie chorale dla ucha, tęcza dla oka, miód przelewający się w złote naczynie, balsam na spękane usta, źródlana woda wsiąkająca w piasek. To jak uścisk dłoni samego Michaela Jacksona, jak wygranie pucharu świata, jak wszechwiedza, hamata jak panaceum na wszystkie choroby, jak piękny wiersz, muza, natchnienie, miłość, złoto, diamenty. Hamata - to jak znaleziony po latach ostatni puzzel układanki, którą trzymamy w szafie. To Mekka wszystkich hodowców dzbaneczników. Cudna, wspaniała, piękna, wyjątkowa, nadzwyczajna, rewelacyjna.... ahh <3 Hamata.. pragnę Cię :D

Tradycyjnie wyśmienita, swym wyglądem serce chwyta, to: Nepenthes Hamata! xD

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja właśnie skończyłam sadzenie tłustoszy... Jestem wykończona, ale baaardzo zadowolona :) Wzbogaciłam też zasoby dzbanecznikowe :)

Tak w skrócie: atmosfera rewelacyjna, zwiedzających sporo, przy kiermaszu istny kocioł (chyba każdy wyszedł z palmiarni z roślinką ;)), fantastyczne dzbanki fly guy'a (można podziwiać rośliny na zdjęciach, ale "na żywo" to zupełnie inna bajka). Oj warto było :D

Zdjęcia oczywiście będą, dziś mam siłę tylko na kilka..

Wspomniane cuda fly guy'a:

post-6463-1411331456_thumb.jpg

post-6463-1411331465_thumb.jpg

post-6463-1411331473_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tłuściochy w większości maluszki (z wyjątkiem P. gigantea x moctezumae) i wymęczyłam je nieco przesadzaniem. Jak rozprostują listki to na pewno się pochwalę :) Przy okazji zrobiłam doniczkową mini kompozycję z tłustoszy, które mi się ostały po przesadzaniu.

Nowe dzbanki też na pewno doczekają się uwiecznienia :)

Całkiem zapomniałam, że wyniosłam też z palmiarni parę rosiczek m.in. D. cuneifolia :)

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

Oto kilka fotek z wystawy ode mnie:

Prelegent

post-2402-1411415794_thumb.jpg

Połowa ekipy Carnisany z forumowiczem heliamfan

post-2402-1411415807_thumb.jpg

Ekspozycja:

post-2402-1411415820_thumb.jpg

post-2402-1411415829_thumb.jpg

post-2402-1411415838_thumb.jpg

post-2402-1411415848_thumb.jpg

post-2402-1411415857_thumb.jpg

post-2402-1411415864_thumb.jpg

post-2402-1411415873_thumb.jpg

post-2402-1411415883_thumb.jpg

post-2402-1411415896_thumb.jpg

Część handlowa:

post-2402-1411415907_thumb.jpg

post-2402-1411415914_thumb.jpg

Osobiście nie mnie oceniać czy wystawa była udana czy nie, skoro użyczyłem na nią swoje rośliny (stąd też brak ich zdjęć w moim poście). Natomiast było bardzo sympatycznie, były chwile, kiedy to forumowicze prowadzili część handlową, gdy wystawca udzielał się dla mediów :) Z pewnością każdy obecny na wystawie forumowicz poszerzył swoją wiedzę odnośnie uprawy. Sam dowiedziałem się o kilku ciekawych trikach uprawowych. No i nawet była część integracyjna w wersji mini i w bardzo wąskim gronie, a siatkarze, mimo naszego zmęczenia, pomagali utrzymać dobry nastrój :)

Odnośnik do odpowiedzi