thomaas Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Kupiłem jakiś czas temu w w kaufenlandzie d. capensisa i dziś stwierdziłem że ją rozsadze (było 6 kępek w jednej doniczce, wyglądało jak paprotka). Po usunięciu górnej warstwy torfu/ziemi/cokolwiek tam było, moim oczom ukazało się takie coś : Było to praktycznie na całej długości korzeni, odcinkami/kępami. Sądząc po kolorze i twardości (coś pomiędzy stanem stałym a mazią) nie jest to część korzenia. Usunąłem z korzeni, opłukałem destylką i wsadziłem do nowej ziemi, aczkolwiek - co to może być, pytam bo nie wiem czy spodziewać się nawrotu czy samo mechaniczne usunięcie pomoże. Dodam że od momentu kupienia (ok. miesiąc temu) capensis praktycznie nie puścił nowych liści i nie miał kropel łownych bądź były bardzo znikome. W identycznych warunkach (słońce/woda) mam d. aliciae,d. spatulata i d. binata - rozwijają się ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 To martwy mech torfowiec. Nie musiałeś usuwać. Jeśli dobrze rozumiem to, co jest na zdjęciu, urwałeś chyba jeden z korzeni rosiczki. Postaraj się w przyszłości nie naruszać systemu korzeniowego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaas Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Nie nie, starałem się usuwać najdelikatniej jak potrafie. A zdjęcie po prostu takie wyszło, nie urwałem korzenia Na przyszłość będę wiedział żeby nie usuwać. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi