damian.sze Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Mam problem dotyczący podlewania młodych muchołówek wielkości ok. 3-5 cm. Jak utrzymuje stałą wilgotność podłoża, to maluchy dostają czarnych plamek na brzegach liści(przelanie). Jak podlewam z odstępami, tak jak dorosłe, robią się oklapłe(przesuszenie). Całe przedszkole stoi na południowym parapecie. Kombinowałem nawet z mieszankami mniej, czy bardziej przepuszczalnymi... Poddaje się! Możecie napisać, jak Wy podlewacie młode muchołówki? Trzymacie je w domu czy na podwórku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Mam problem dotyczący podlewania młodych muchołówek wielkości ok. 3-5 cm. Jak utrzymuje stałą wilgotność podłoża, to maluchy dostają czarnych plamek na brzegach liści(przelanie). Jak podlewam z odstępami, tak jak dorosłe, robią się oklapłe(przesuszenie). Całe przedszkole stoi na południowym parapecie. Kombinowałem nawet z mieszankami mniej, czy bardziej przepuszczalnymi... Poddaje się! Możecie napisać, jak Wy podlewacie młode muchołówki? Trzymacie je w domu czy na podwórku? Może za bardzo kombinujesz.... Raz tak, raz tak. Moje muchole trzymane w ogrodzie, w domu (terra ), mają zawsze stały poziom wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Spróbuj zraszać od góry gdy nie ma jeszcze słońca rano lub wieczorem tylko z umiarem. Często jest tak że przy mocnych promieniach wierzchni torf wysycha a wewnątrz jest sporo wilgoci. Optycznie wygląda że mają sucho i dolewa się wody. Możesz je ściągnąć na mniejsze słońce na jakiś czas jak są oklapłe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Jak utrzymuje stałą wilgotność podłoża, to maluchy dostają czarnych plamek na brzegach liści(przelanie). Jak podlewam z odstępami, tak jak dorosłe, robią się oklapłe(przesuszenie). Podlewaj z odstępami, ale mniejszymi niż do tej pory. (: Podczas słonecznych dni wody tyle, co podczas potopu, a gdy słońce nieśmiało tylko wygląda zza chmur, rób przerwę np. dwudniową w podlewaniu. Trzeba wyczuć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 4 Lipca 2014 Autor Share Napisano 4 Lipca 2014 Dziękuję wszystkim za rady, będę eksperymentował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Najlepiej jeszcze wstaw zdjęcie jak to wygląda. Ja swoje muchole trzymam nonstop w wodzie tylko robię przerwy jednodniowe gdy jest pochmurnie i mają się rewelacyjnie, więc chyba pierwszy raz słyszę o przelaniu w lato (oczywiście nie mówię o przypadkach gdy ktoś trzyma rośliny w "jeziorze") Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 4 Lipca 2014 Autor Share Napisano 4 Lipca 2014 Najlepiej jeszcze wstaw zdjęcie jak to wygląda. Ja swoje muchole trzymam nonstop w wodzie tylko robię przerwy jednodniowe gdy jest pochmurnie i mają się rewelacyjnie, więc chyba pierwszy raz słyszę o przelaniu w lato (oczywiście nie mówię o przypadkach gdy ktoś trzyma rośliny w "jeziorze") Myślę, że zdjęcia nie są tu potrzebne... chyba każdy z nas widział przelanego liścia muchołówki . Zauważyłem jeszcze, że na przelanie wrażliwe są wiosenne, cieniutkie listki, te które teraz maluchy wypuszczają są wyraźniej grubsze... być może problem ustąpi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi