Skocz do zawartości

Problem z podlewaniem młodych muchołówek

damian.sze

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem dotyczący podlewania młodych muchołówek wielkości ok. 3-5 cm. Jak utrzymuje stałą wilgotność podłoża, to maluchy dostają czarnych plamek na brzegach liści(przelanie). Jak podlewam z odstępami, tak jak dorosłe, robią się oklapłe(przesuszenie). Całe przedszkole stoi na południowym parapecie. Kombinowałem nawet z mieszankami mniej, czy bardziej przepuszczalnymi... Poddaje się! wacko

Możecie napisać, jak Wy podlewacie młode muchołówki? Trzymacie je w domu czy na podwórku?

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem dotyczący podlewania młodych muchołówek wielkości ok. 3-5 cm. Jak utrzymuje stałą wilgotność podłoża, to maluchy dostają czarnych plamek na brzegach liści(przelanie). Jak podlewam z odstępami, tak jak dorosłe, robią się oklapłe(przesuszenie). Całe przedszkole stoi na południowym parapecie. Kombinowałem nawet z mieszankami mniej, czy bardziej przepuszczalnymi... Poddaje się! wacko

Możecie napisać, jak Wy podlewacie młode muchołówki? Trzymacie je w domu czy na podwórku?

Może za bardzo kombinujesz.... Raz tak, raz tak. Moje muchole trzymane w ogrodzie, w domu (terra :) ), mają zawsze stały poziom wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zraszać od góry gdy nie ma jeszcze słońca rano lub wieczorem tylko z umiarem.

Często jest tak że przy mocnych promieniach wierzchni torf wysycha a wewnątrz jest sporo wilgoci.

Optycznie wygląda że mają sucho i dolewa się wody.

Możesz je ściągnąć na mniejsze słońce na jakiś czas jak są oklapłe.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak utrzymuje stałą wilgotność podłoża, to maluchy dostają czarnych plamek na brzegach liści(przelanie). Jak podlewam z odstępami, tak jak dorosłe, robią się oklapłe(przesuszenie).

Podlewaj z odstępami, ale mniejszymi niż do tej pory. (: Podczas słonecznych dni wody tyle, co podczas potopu, a gdy słońce nieśmiało tylko wygląda zza chmur, rób przerwę np. dwudniową w podlewaniu. Trzeba wyczuć.

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jeszcze wstaw zdjęcie jak to wygląda. Ja swoje muchole trzymam nonstop w wodzie tylko robię przerwy jednodniowe gdy jest pochmurnie i mają się rewelacyjnie, więc chyba pierwszy raz słyszę o przelaniu w lato (oczywiście nie mówię o przypadkach gdy ktoś trzyma rośliny w "jeziorze")

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jeszcze wstaw zdjęcie jak to wygląda. Ja swoje muchole trzymam nonstop w wodzie tylko robię przerwy jednodniowe gdy jest pochmurnie i mają się rewelacyjnie, więc chyba pierwszy raz słyszę o przelaniu w lato (oczywiście nie mówię o przypadkach gdy ktoś trzyma rośliny w "jeziorze")

Myślę, że zdjęcia nie są tu potrzebne... chyba każdy z nas widział przelanego liścia muchołówki :) . Zauważyłem jeszcze, że na przelanie wrażliwe są wiosenne, cieniutkie listki, te które teraz maluchy wypuszczają są wyraźniej grubsze... być może problem ustąpi. ;)

Odnośnik do odpowiedzi