Snello Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Witam wszyscy skupiają się na metodach rozmnażania, już po odcięciu fragmentu rośliny. A to podcinanie końcówek pod kątem, zwiększanie wilgotności itp. Mnie zainteresowało przygotowanie rośliny do rozmnożenia właśnie przez odcięcie jej fragmentu. Chodzi mi konkretnie o to że jeśli i tak zwiększamy wilgotność czy to liścia czy pędu to zanim odetniemy fragment rośliny to może lepiej całej roślinie zwiększyć wilgotność bo w tedy roślina mniej czerpie wody z korzeni i mniej wody odparowywuje z liści i pędu. Wydaje mi się że taki fragment rośliny będzie miał większe szanse a niż taki który będzie musiał przestawić się na inne otoczenie czyli zwiększy się mu wilgotności itp. Praktycznie to miało by wyglądać w ten sposób że: np. bierzemy muchołówkę wsadzamy w jakiś pojemnik i po jakimś czasie jak roślina przyzwyczai się do większej wilgotności zaczynamy zabawę z odcinaniem ostrym narzędziem fragment muchołówki i układamy na torfie, wacie czy co tam mamy Co o tym myślicie ? jest coś na rzeczy ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Ja tak robię z capensis i daje to średni efekt, może ciutkę szybciej pojawiają się młode roślinki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Wsadzić muchola w większą wilgotność, by się przyzwyczaił (czego one w sumie nie lubią, zwykła wilgotność pokojowa jest wystarczająco ok), by potem znowu muchola stresować i powracać do warunków normalnych? E-e. Już zdecydowanie lepiej samą sadzonkę liściową traktować większą wilgotnością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Jedno słowo: przesada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 4 Lipca 2014 Autor Share Napisano 4 Lipca 2014 Muchołówka to tylko przykład tak jak kolega wspomniał rosiczka też wpada w ten obieg. Jeśli komuś zależy na ich powieleniu a nie kondycji bo np. ma dużo muchołówek to chyba tak bardzo kolekcja nie ucierpi. Mi bardziej chodzi o skuteczność, bo jeśli szanse są nikłe to szkoda zachodu a jak w miarę to czemu nie. W moim przypadku jest tak że mam sporo muchołówek, jak parę w ten sposób potraktuje że troszkę ucierpią to nic się takiego nie stanie no chyba że ktoś ma jeden okaz czy kilka to rzeczywiście może być troszkę szkoda, zależy od osoby co chce osiągnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Moim skromnym zdaniem coś takiego nie ma większego sensu. Oczywiście jeśli chcesz- próbuj, mi osobiście by się nie chciało. Najlepiej zrób porównanie- roślina, której zwiększyłeś wilgotność i taka, którą zostawiłeś w normalnej. Potem podziel się z nami spostrzeżeniami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 4 Lipca 2014 Autor Share Napisano 4 Lipca 2014 Prawdo podobnie skusze się na paru kultywarach, wszystkie trzymam na zewnątrz na pełnym słońcu. Na razie średnio mam czas na takie zabawy i pilnowania, ale jak trochę się u mnie zluzuje to jak najbardziej tak. Mam zamiar zbudować małą szklarenkę dla moich owadożerów i ap-ropo tego też jakiś temat wystawie z budowy i zasiedlania Dziękuje za odpowiedzi i czekam na następne opinie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Też bym spróbował. Niedawno poucinałem pędy kwiatowe przy samej roślinie. Następnie zanurzając pęd w destylce, w hermetycznym(?) słoiczku, odcinałem po jakieś 5cm. Teraz tam pływa kilkanaście sztuk pędów wczesnych, późnych i tych pomiędzy nimi Dodatkowo (nadal 'pod wodą') Naruszyłem ich tkankę zewnętrzną. Dałem pod lampy w terra Zobaczę czy mi się uda. Jak zobaczysz jakieś efekty to daj znać w tym temacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi