Quettlu Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 Witam. Mój pierwszy post wiec witam jeszcze bardziej serdecznie... Wyczytałem gdzieś że kapturnice powinny stać na południowych parapetach.. A co jeżeli blok jest ustawiony w taki sposób że na południe żadnego okna nie mam ? Jedyna możliwość to parapet od wschodniej strony + wystawianie na balkon ( też na wschód ) Wolałbym się dowiedzieć zanim kupię roślinę... P.s. To samo pytanie odnośnie Sarracenia flava var. ornata P.s.2 Rosiczki i muchołówka na tym parapecie rosną + nasionka kiełkują... ale kapturnica to nie to samo... Z góry dziękuje za odpowiedzi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 Nie będą takie dorodne jak te co byłyby na południowym. Trzymaj je cały czas na balkonie - będzie więcej bezpośredniego światła oraz więcej złapanych owadów. Ewentualnie możesz zakupić odpowiednią świetlówkę i doświetlać w domu na twoim parapecie. Ja mam zachodni parapet i po prostu wszystkie stoją i są doświetlane 18 watową świetlówką barwy 4000k i mają się dobrze. Akurat ja mam same prostsze rośliny - rosiczki capensis, spatulata oraz tłustosze "weser" które w ogóle nie wymagają doświetlania a nawet nie lubią dużej ilości słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek24 Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Mój pierwszy post wiec witam jeszcze bardziej serdecznie... Wyczytałem gdzieś że kapturnice powinny stać na południowych parapetach.. A co jeżeli blok jest ustawiony w taki sposób że na południe żadnego okna nie mam ? Jedyna możliwość to parapet od wschodniej strony + wystawianie na balkon ( też na wschód ) Wolałbym się dowiedzieć zanim kupię roślinę... P.s. To samo pytanie odnośnie Sarracenia flava var. ornata P.s.2 Rosiczki i muchołówka na tym parapecie rosną + nasionka kiełkują... ale kapturnica to nie to samo... Z góry dziękuje za odpowiedzi... Cześć, kapturnica da sobie radę na parapecie, nie koniecznie południowym, ale myślę że nie będzie tak wybarwiona jak np.; trzymana na południowym, albo na zewnątrz. Nie wiem czy czytałeś, ale tutaj jest trochę info konkretnego tzn.. krótko i na temat http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kapturnic...awy-t16173.html Pozdrawiam, Piotrek Edytowane 5 Lipca 2014 przez Piotrek24 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quettlu Napisano 5 Lipca 2014 Autor Share Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Co do owadów to problemu raczej nie mam. Hoduje kameleona więc mam różne owady w " hodowli " więc nawet i dokarmiać mogę. Jedynie chodzi o ten wschód... Ostatecznie postawie na półce przy wschodnim parapecie + doświetlanie... Wolę zainwestować niż wykończyć roślinę albo żeby miała " przeciętne " warunki.. Tak czytałem. Zanim będę ją miał to poczytam jeszcze co się da... Ale akurat informacji z pierwszego posta nigdzie sprecyzowanej nie widziałem.. Edytowane 5 Lipca 2014 przez Quettlu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 Jak masz balkon to postaw tam i niech stoi do jesieni. Przynajmniej będzie mieć słońce niefiltrowane przez szyby. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Lipca 2014 Share Napisano 5 Lipca 2014 Opis hodowli Kapturnicy, który dużo wyjaśni, KLIKNIJ TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi