Skocz do zawartości

Sarracenia leucophylla hybride

Quettlu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój pierwszy post wiec witam jeszcze bardziej serdecznie...

Wyczytałem gdzieś że kapturnice powinny stać na południowych parapetach..

A co jeżeli blok jest ustawiony w taki sposób że na południe żadnego okna nie mam ?

Jedyna możliwość to parapet od wschodniej strony + wystawianie na balkon ( też na wschód )

Wolałbym się dowiedzieć zanim kupię roślinę...

P.s.

To samo pytanie odnośnie Sarracenia flava var. ornata

P.s.2

Rosiczki i muchołówka na tym parapecie rosną + nasionka kiełkują... ale kapturnica to nie to samo...

Z góry dziękuje za odpowiedzi...

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będą takie dorodne jak te co byłyby na południowym. Trzymaj je cały czas na balkonie - będzie więcej bezpośredniego światła oraz więcej złapanych owadów. Ewentualnie możesz zakupić odpowiednią świetlówkę i doświetlać w domu na twoim parapecie. Ja mam zachodni parapet i po prostu wszystkie stoją i są doświetlane 18 watową świetlówką barwy 4000k i mają się dobrze. Akurat ja mam same prostsze rośliny - rosiczki capensis, spatulata oraz tłustosze "weser" które w ogóle nie wymagają doświetlania a nawet nie lubią dużej ilości słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mój pierwszy post wiec witam jeszcze bardziej serdecznie...

Wyczytałem gdzieś że kapturnice powinny stać na południowych parapetach..

A co jeżeli blok jest ustawiony w taki sposób że na południe żadnego okna nie mam ?

Jedyna możliwość to parapet od wschodniej strony + wystawianie na balkon ( też na wschód )

Wolałbym się dowiedzieć zanim kupię roślinę...

P.s.

To samo pytanie odnośnie Sarracenia flava var. ornata

P.s.2

Rosiczki i muchołówka na tym parapecie rosną + nasionka kiełkują... ale kapturnica to nie to samo...

Z góry dziękuje za odpowiedzi...

Cześć, kapturnica da sobie radę na parapecie, nie koniecznie południowym, ale myślę że nie będzie tak wybarwiona jak np.; trzymana na południowym, albo na zewnątrz.

Nie wiem czy czytałeś, ale tutaj jest trochę info konkretnego tzn.. krótko i na temat http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kapturnic...awy-t16173.html

Pozdrawiam, Piotrek

Edytowane przez Piotrek24
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Co do owadów to problemu raczej nie mam.

Hoduje kameleona więc mam różne owady w " hodowli " więc nawet i dokarmiać mogę.

Jedynie chodzi o ten wschód...

Ostatecznie postawie na półce przy wschodnim parapecie + doświetlanie... Wolę zainwestować niż wykończyć roślinę albo żeby miała " przeciętne " warunki..

Tak czytałem. Zanim będę ją miał to poczytam jeszcze co się da... Ale akurat informacji z pierwszego posta nigdzie sprecyzowanej nie widziałem..:P

Edytowane przez Quettlu
Odnośnik do odpowiedzi