Quettlu Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Witam. Sprawa wygląda tak.. myślałem o kapturnicach, no ale z południowym parapetem kiepsko... a doświetlania na razie nie ogarniam... Wyczytałem że Cephalotus folicullaris odpowiadałby parapet/stanowisko od wschodniej strony. Mógłby to ktoś potwierdzić..? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Kolega nauczy się szukać po forum lub google. Nie trudne, a nie ma kolejnych postów o czymś, co było nie raz. http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ce...ollicularis.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quettlu Napisano 6 Lipca 2014 Autor Share Napisano 6 Lipca 2014 Z podanego linku...: " Światło: słońce lekko rozproszone do pełnego w dużej ilości, minimum 4 godziny dziennie. " Inny opis: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...aris-t6722.html I fragment: " Cefalotus lubi miejsca słonecznie, w których słońce świeci długo... " i dalej kolejny fragment " musimy trzymać go na pełnym słońcu " Jeżeli nie wiesz to nie odsyłaj do opisu... odesłać potrafi każdy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 99% owadożerów jest co do zasady maksymalnie światłolubnych. Cefalotus bez mocnego słońca po prostu gorzej się wybarwi i nie będzie wyglądał tak okazale jak ten z dużą ilością światła. Miałem jakiś czas jednego w terrarium dość daleko od świetlówek i rósł bardzo ładnie, poza tym że był cały zielony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quettlu Napisano 6 Lipca 2014 Autor Share Napisano 6 Lipca 2014 Wygląda na to że na wschodnim wszystko urośnie... ale nie wybarwi się tak jak powinno + może rosnąć wolniej...:-/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunnystar Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Oboje z chłopakiem posiadamy cephalotusa, rośliny są tej samej wielkości, kupione tego samego dnia. Różnica polega jedynie na tym, że u mnie cefal żyje sobie cały czas na południowo-zachodnim parapecie, a u lubego na północno-zachodnim (ma tam mniej więcej tyle światła, ile ja na swoich wschodnich parapetach). Różnią się one wyglądem, mój cefal co chwilę tworzy nowe bukłaczki, ma tylko kilka liści i jest cały mocno wybarwiony, ten drugi zaś odwrotnie, jest zieloniutki, a bukłaczków trzeba szukać pod masą liści. Ale żyć sobie żyje i wygląda na zdrowego cefala Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Cefale gdy mają mniej słońca wypuszczają więcej listków niż pułapek niestety:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Ale są za to większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi