Skocz do zawartości

Cephalotus folicullaris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprawa wygląda tak.. myślałem o kapturnicach, no ale z południowym parapetem kiepsko... a doświetlania na razie nie ogarniam...

Wyczytałem że Cephalotus folicullaris odpowiadałby parapet/stanowisko od wschodniej strony.

Mógłby to ktoś potwierdzić..?

Odnośnik do odpowiedzi

Z podanego linku...:

" Światło: słońce lekko rozproszone do pełnego w dużej ilości, minimum 4 godziny dziennie. "

Inny opis:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...aris-t6722.html

I fragment:

" Cefalotus lubi miejsca słonecznie, w których słońce świeci długo... "

i dalej kolejny fragment

" musimy trzymać go na pełnym słońcu "

Jeżeli nie wiesz to nie odsyłaj do opisu... odesłać potrafi każdy...

Odnośnik do odpowiedzi

99% owadożerów jest co do zasady maksymalnie światłolubnych. Cefalotus bez mocnego słońca po prostu gorzej się wybarwi i nie będzie wyglądał tak okazale jak ten z dużą ilością światła. Miałem jakiś czas jednego w terrarium dość daleko od świetlówek i rósł bardzo ładnie, poza tym że był cały zielony :)

Odnośnik do odpowiedzi

Oboje z chłopakiem posiadamy cephalotusa, rośliny są tej samej wielkości, kupione tego samego dnia. Różnica polega jedynie na tym, że u mnie cefal żyje sobie cały czas na południowo-zachodnim parapecie, a u lubego na północno-zachodnim (ma tam mniej więcej tyle światła, ile ja na swoich wschodnich parapetach). Różnią się one wyglądem, mój cefal co chwilę tworzy nowe bukłaczki, ma tylko kilka liści i jest cały mocno wybarwiony, ten drugi zaś odwrotnie, jest zieloniutki, a bukłaczków trzeba szukać pod masą liści.

Ale żyć sobie żyje i wygląda na zdrowego cefala ;)

Odnośnik do odpowiedzi