Skocz do zawartości

Drosera camporupestris

Bernardyno

Rekomendowane odpowiedzi

Rosiczka ta rośnie powoli, posiada maksymalnie 3 liście na raz. Lubi wysoką wilgotność powietrza i nocne spadki temperatury. Wymaga bardzo mocnego oświetlenia. Najlepsze podłoże dla niej to torf i piasek w stosunku 1:1. Nie lubi zbyt wysokiego poziomu wody. Ja moje dwie camporupestris trzymam pod 108W oświetleniem w chłodzonym terrarium, podłoże j.w. poziom wody zazwyczaj 0,5-1 cm dla doniczki o wys. 8 cm, wilgotność wynosi 80-100%. Od dwóch czy trzech lat jakoś żyją, ale żeby było słychać jak rosną to bym nie powiedział, zaliczyłbym ją do średnio trudnych w hodowli. To tak w skrócie, jak będę miał pewność co jest dla niej najlepsze to napiszę opis, albo zrobi to ktoś inny, bo może i dałaby radę na parapecie, ale jest to zbyt cenna roślina na takie ryzyko.

Odnośnik do odpowiedzi

I co ja mam z tym tematem zrobić... Dział "Opisy roślin" to nie koncert życzeń. Nie umieszcza się w nim prośby, a gotowe opracowanie i ewentualnie dalszą dyskusję z nim związaną. Przenoszę do odpowiedniego działu.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dwie piękne camporupestris, które kwitły i dość szybko rosły- aktualnie jedna nie żyje a druga wygląda żałośnie. Nic się nie zmieniło od paru lat, nawet stoją w tym samym miejscu... może ich czas po prostu nadszedł?

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro do tej pory rosły bardzo ładnie i w pewnym momencie zaczęły padać, a piszesz, że nic się nie zmieniło, to mam dwie prośby:

1. opis jak je hodujesz, przyda się.

2. zmień podłoże na świeże.

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże zmieniałem conajmniej dwa razy odkąd je mam, co do hodowli to trzymane są tak jak heliamfory- mocne oświetlenie (4x18W), wilgotność 70-100%, temperatury 10-23C (noc/dzień). Obok rosną D. solaris z dzikich nasion, które radzą sobie świetnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne doświadczenia z tym gatunkiem jak Tough. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na wysoką wilgotność która jej służy i żeby był piasek w podłożu.

moof

Odnośnik do odpowiedzi