Skocz do zawartości

Komputer i podzespoły wymiana części.

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem że na forum na pewno znajdzie się paru znawców, więc kieruję do Was pytanie/ prośbę :) Mam zamiar kupić nowy procesor do swojej skrzynki. Od jakiegoś czasu dziadka modernizuję więc podam moje aktualne parametry:

Procesor AMD Athlon II x4 640 3,00Ghz (64bit)

Płyta główna Gigabyte GA-M68MT-S2P Am3 na ddr3

pamięć 2x4 GB GOODRAM DDR3 1333Mhz CL9

Grafika Msi Geforce Gtx 660 Gaming Oc 2Gb Ddr5 192 Bit nowa

Zasilacz firmy Ocz 500 W jakiś modularny stosunkowo nowy

całość na win8

Zależy mi na nowym mocniejszym procesorze. Procek ma spełniać wymagania podstawowe, bo komputer można powiedzieć, że wykorzystuje multimedialnie czyli wiadomo: muzyka, filmy do stron www jak nasze forum :) no i czasem jakieś lepsze gierki oraz podstawowa obróbka zdjęć czyli tak naprawdę nic super wymagającego. Niestety obecny procesor czuję że jest za słaby. Wszędzie piszą że intel o wiele wydajniejszy do takich codziennych rzeczy, niestety jest droższy a ja chciałbym się zmieścić z płytą główną i prockiem do 1000 zł. Na początku ze względu na budżet szukałem coś w Fx-ach czyli procki od AMD Fx-4 lub Fx-6 np Fx 6350.

W sklepie poradzili moi coś z i5 więc pomyślałem nad takim najtańszym http://www.komputronik.pl/product/165065/S..._generacji.html

I teraz pytanie czy taki i5 faktycznie będzie dużo lepszy od podanych FX-ów od AMD? Czy ten intel jest w dobrej cenie bo szczerze mówiąc mało się znam na procesorach, no i załóżmy że faktycznie intel to wtedy jaką płytę główną polecilibyście mi do tego procesora. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki :)

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam podobne podzespoły do Twoich :) Nie narzekam (chodź czasem obrabia 10GB przez dobę). I też się zastanawiam pod zmianą procka (zostaję pod AMD). Odezwij się jutro w tym temacie, to zobaczę co Ci z komputronika chcą Tobie wcisnąć.

Swoją drogą. Jeżeli masz system 64 bitowy, to dużo mocy możesz uzyskać z RAMu ;)

Do gier ma być?

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Swoją drogą. Jeżeli masz system 64 bitowy, to dużo mocy możesz uzyskać z RAMu winkp.gif

Do gier ma być?

Procka mogę kupić też 32 bity bo Windowsa ma Box więc wsio ryba jaki to będzie 32 czy 64.

A byłoby fajnie pograć w jakieś bardziej wymagające tytuły, więc i do gier. Podobno te i5 to taki ekonomiczne procesory od intela, które już do gier ładnie chodzą, ale niestety nie mam porównania zawsze miałem AMD

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu jakiś temat, w którym jestem obeznany ^_^. Ja osobiście mogę polecić ten procesor: http://www.ceneo.pl/19686538 . Od kiedy go używam( lekko ponad rok ) nawet najnowsze tytuły AAA działają na nim stabilnie w granicach ok. 65-70 FPSów a dodatkowo stosunek ceny do jakości jest naprawdę aktrakcyjny. Widzę także, że twoja grafika jest podobna wydajnościowo do mojej a więc osiągi powinny być niemalże identyczne. Jeżeli jednak wciąż wahasz się pomiędzy wyborem odpowiedniego CPU to polecam tę stronę: http://www.jaki-procesor.pl/

Edytowane przez Patrykf17
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Stronka na pewno przydatna a ten procesor wezmę pod uwagę. Ale od ilości rdzeni wolę mocniejsze taktowanie jak w tym fx 6350 tyle, że właśnie wszyscy mi mówią że u amd jest to nico inaczej i one są raczej do jakich zaawansowanych kalkulacji graficznych i w tym się lepiej sprawdzają a intela niby do domowych zastosowań. Na razie mam czas w poniedziałek się przejdę i zobaczę co w innym sklepie mi zaoferują. A takie pytanie jaką płytę masz do tego procesora?

Odnośnik do odpowiedzi

Taka oto płyta: MSI 970A-G46 - koszt ok. 270-280 zł.

P.S. Jeśli zdecydujesz się na jakiegokolwiek AMDka to trzeba liczyć się z dodatkowym kosztem lepszego chłodzenia ( Intel oczywiście też będzie potrzebował czegoś więcej niż box, ale ma fabrycznie niższe temperatury od AMD. Ja np. mam chodzenie polskiej firmy SilentiumPC model FERA 2 i temperatury w ostatnich upalnych dniach sięgnęły max. 54oC przy odpalonym Battlefieldzie 4 na ustawieniach ultra.)

Odnośnik do odpowiedzi

Nom taka płytka cenowo by stykła u mnie po 250 zł w sklepach w mieście, tak więc było by ok tak 750 na procesor ;). Co do chłodzenia to się zobaczy po fakcie jakie będą temperaturki, bo mam dobrą chłodzącą obudowę do komputera i ma dobry przepływ powietrza oraz dodatkowe chłodzenie przez co komputer się tak nie grzeje nawet na stokowych chłodzeniach a ta obudowa jak już piszę to takie cuś

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 8GB RAMu, także system i tak 64 bit musi być, co za tym idzie najlepiej i tak procka z architekturą 64bit. Intel i5 ma dokładnie taką architekturę. Owszem, można wyciągnąć sporo z pamięci RAM, jednak dane szybciej przepływają w komunikacji cache CPU -> CPU niż RAM -> CPU, dlatego warto zainwestować w dobrego procka, który nie tylko sam z siebie ma dużą moc przerobową, ale napakuje dużo danych w cache. Tak samo jak z kartą graficzną - ludzie patrzą jedynie na pamięć, czasem taktowanie zegara, pamięci etc., a nie zwracają uwagi na szerokość szyny, która może być wąskim gardłem całego układu.

Teoretycznie AMD FX-6350 jest zbliżony do i5, nieco niższe osiągi ma na benchmarkach, parametry podobne. Taniej wyjdzie załadowanie go do socketa obecnej płyty, bo powinien obsłużyć (zawsze mi się mylą kompatybilności wsteczne socketów, a jest późno i nie chce mi się sprawdzać w internetach, także nie bijcie jak chrzanię głupoty :<) ale jak wspomniał poprzednik - grzanie będzie ładne. W Samym PCcie nie będzie to może tak odczuwalne jak w lapkach, ale AMDki są dużo bardziej ciepłodajne niż intele.

Odnośnik do odpowiedzi

@allgreen

Obudowa z dobrym przepływem i chłodzeniem owszem obniży lekko temperatury ale sama nie da rady. Wiem z własnego doświadczenia ( sam mam bardzo podobną: Gladius M40 ) że box nawet z taką obudową nigdy nie będzie chłodził tak jak customowy cooler. Dodatkowo jeżeli decydujesz się na Intela to wg. mnie każdy CPU poniżej Core i5 3570K lub tych z 4 generacji jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto jako, że możesz kupić wydajniejszego a zarazem tańszego AMDka.

Edytowane przez Patrykf17
Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast drogiego komputronika przejdź się po sklepach. Z pewnością taniej wyjdzie - wiem, bo jak sam składałem kompa ( za ok 10 tyś) to różnica wyszła ładnych kilkaset złotych i takiemu sprzedawcy ze sklepu łatwiej załatwić coś w hurtowni byle mieć klienta. A komputronik tylko nabija marżę.

Odnośnik do odpowiedzi

RadoCMG napisał:
Zamiast drogiego komputronika przejdź się po sklepach. Z pewnością taniej wyjdzie - wiem, bo jak sam składałem kompa ( za ok 10 tyś) to różnica wyszła ładnych kilkaset złotych i takiemu sprzedawcy ze sklepu łatwiej załatwić coś w hurtowni byle mieć klienta. A komputronik tylko nabija marżę.

Problem jest taki, że taki że w moim mieście komputronik to najtańszy sklep komputerowy. Samych takich sklepów z komputerami gdzie mogę kupić podzespoły, mogę policzyć na palcach jednej ręki- to są uroki małych miasteczek.

@karaluch co do płyty to chyba w moim przypadku za drogo- za wysoka półka. Myślę że do 320 zł płyta główna wystarczy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Chciałem jeszcze raz podziękować za wszystkie rady :) Coby podsumować temat a zainteresowani tematem mogli sobie poczytać powiem tak. Zdecydowałem się jednak na Intela drogą eliminacji, przecen i dostępności. Padło na I5 4670 3,4 Ghz na haswell'u . Wybrałem intela ze względu na to , że nigdy nie miałem procesora od tej firmy a chciałem się przekonać czy faktycznie warto i jak na razie nie żałuję. W niektórych czynnościach czuć różnicę, choć ciekawi mnie jeszcze jak poradzi sobie z obróbką zdjęć w stosunku do poprzednika. Jedno co mi się podoba to niskie jak dobrze piszę TDP czyli chodzi o to zużycie prądu i stosunkowo niskie temperatury na stockowym chłodzeniu, bo procesora w największym obciążeniu 100% dochodził (w gorące dni 28*C w pokoju :)wacko ) do 58*C max, ale jeszcze muszę przetestować procka :) myślę że to temperatury są w normie.

Co do płyty to wybór padł na MSI H87 G43 Bardzo prosty i w j. polskim bios, łatwa obsługa i ciekawe funkcje tak więc jestem zadowolony. Jak ktoś ma z czymś problem w temacie komputerowym to myślę że śmiało możemy się tu wymienić opiniami i sugestiami bo ja już na tym zjadłem zęby :)

A i mam dla was ciekawostkę, którą odkryłem a mało kto o tym wie. Jako że jestem entuzjastą szybko działającego sprzętu znalazłem ciekawy trick na szybciej włączający się komputer u mnie różnica z minuty może więcej na kilkanaście sekund tak na ok 3x szybsze włączenie całego systemu (w moim przypadku) od wciśnięcia przycisku power :) Działa to na Win8 Win7 i Windows vista (podobno :P) A więc trick polega na.. może lepiej pokażę oryginał http://pclive.pl/porady-komputerowe/window...uchamiania.html

PS. teraz przymierzam się do zakupu dysku SSD ^_^ ale o tym kiedy indziej.

Odnośnik do odpowiedzi

allgreen napisał:
Chciałem jeszcze raz podziękować za wszystkie rady :) Coby podsumować temat a zainteresowani tematem mogli sobie poczytać powiem tak. Zdecydowałem się jednak na Intela drogą eliminacji, przecen i dostępności. Padło na I5 4670 3,4 Ghz na haswell'u . Wybrałem intela ze względu na to , że nigdy nie miałem procesora od tej firmy a chciałem się przekonać czy faktycznie warto i jak na razie nie żałuję. W niektórych czynnościach czuć różnicę, choć ciekawi mnie jeszcze jak poradzi sobie z obróbką zdjęć w stosunku do poprzednika. Jedno co mi się podoba to niskie jak dobrze piszę TDP czyli chodzi o to zużycie prądu i stosunkowo niskie temperatury na stockowym chłodzeniu, bo procesora w największym obciążeniu 100% dochodził (w gorące dni 28*C w pokoju :)wacko ) do 58*C max, ale jeszcze muszę przetestować procka :) myślę że to temperatury są w normie.

Co do płyty to wybór padł na MSI H87 G43 Bardzo prosty i w j. polskim bios, łatwa obsługa i ciekawe funkcje tak więc jestem zadowolony. Jak ktoś ma z czymś problem w temacie komputerowym to myślę że śmiało możemy się tu wymienić opiniami i sugestiami bo ja już na tym zjadłem zęby :)

A i mam dla was ciekawostkę, którą odkryłem a mało kto o tym wie. Jako że jestem entuzjastą szybko działającego sprzętu znalazłem ciekawy trick na szybciej włączający się komputer u mnie różnica z minuty może więcej na kilkanaście sekund tak na ok 3x szybsze włączenie całego systemu (w moim przypadku) od wciśnięcia przycisku power :) Działa to na Win8 Win7 i Windows vista (podobno :P) A więc trick polega na.. może lepiej pokażę oryginał http://pclive.pl/porady-komputerowe/window...uchamiania.html

PS. teraz przymierzam się do zakupu dysku SSD ^_^ ale o tym kiedy indziej.

Gratuluję nowego komputera.

Nie jestem wielkim specem w dziedzinie ale jakbym nawet był to bym nie krytykował wyboru Twoich komponentów.

Masz dobry procesor i płytę , można by powiedzieć że mogło być lepiej lub gorzej bo zwolennicy AMD krytykują Intela i na odwrót ale wybór nie jest prosty przez ograniczenia typu finanse , możliwości , wiedzę , czas i.t.d

Sam mam 3750 K na płycie MSI , karta GTX 770 , 8 G RAM i zastanawiałem się przed złożeniem około miesiąc co wybrać.

Gdybym wcześniej miał kasę wybrał bym 2500K z którego też byłbym zadowolony do tej pory.

Powyższy intel miał tą zaletę że był solidniej wykonany niż ich następcy co skutkować może dłuższą żywotnością , osiągami przy kręceniu jak i niższymi temperaturami.

Bo niestety w moim jak i Twoim procku zastosowano oszczędnościową pastę termiczną zamiast lutów w obudowie.

Jak składałem to mogłem wybrać nowego już haswella ale one jeszcze bardziej się grzały niż moja seria i przetestowanych płyt było jeszcze mało.

Dlatego wybrałem starszy sprawdzony układ z dobrą płytą.

Czy zrobiłem dobrze lub źle , nie wiem komputer spełnia na razie moje oczekiwania w 100%.

A wrogiem komputerów jest temperatura i wilgoć.

Te nasze pasty zbyt szybko stracą swoje właściwości co może doprowadzic do spalenia jednostki.

A zastosowana ekologiczna cyna bez ołowiu szybko też się utlenia i powoduje padanie płyt lub przegrzewanych kart.

Nie wyobrażam sobie mojego podkręconego powyżej 4 G bez dobrego chłodzenia które na styk zmieściło się do obudowy.

Podczas największych upałów trochę go pomęczyłem i wynik 70 pod 80 stopni max jest w miarę o.k.

Twoja seria w tych samych warunkach miała by wyższe temp a na boxowym chłodzeniu by się szybko spaliła.

Musisz 4670 dobrze przetestować na temperatury mocnymi programami lub wymagajacymi grami.

U mnie przy przeglądaniu neta , zdjęciach , zwykłych filmach 3 wentylatory w GTX 770 kręcą sie na jałowych obrotach lub nawet stoją.

Dopiero jak wrzucę n.p odpowiednia grę to ruszaja z kopyta i słychać szum jak z mikro odrzutowca a temp leci szybko w górę.

A komputer odpala w sekundach bez żadnych trików , tylko co z tego jak muszę czekać na magiczne pudełko z UPC które dużo dłużej włącza internet.

Koniecznie kup SSD to zobaczysz różnicę.

Życzę długiego i bezawaryjnego użytkowania sprzętu.

P.S

Mój poprzedni komputer to Pentium 4 i jeszcze działa.

I to był przeskok technologiczny :D

Odnośnik do odpowiedzi