Jaca-Dzbanecznik Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 W tym temacie nie będę wielkim odkrywcą, pewnie wiele osób już z tego rodzaju oświetlenia korzysta bądź korzystało. Temat ma być swoistym poradnikiem dla osób które maja na myśli doświetlanie roślin, a nie posiadają zdolności manualnych by wykonać je samemu w sposób poprawny i wystarczająco estetyczny. Wystarczy zakupić odpowiednie elementy, wszystko dostępne na allegro i poświęcić dosłownie 10 minut by złożyć komplet. Na początek wybór oprawy. W wyszukiwarce allegro wpisujemy "oprawa rastrowa" i ukarze mam sie bardzo wiele modeli na jedna, dwie, cztery świetlówki o mocy 18w lub 36w. Wybieramy odpowiedni model w zależności od naszego gustu, wymiarów jak i mocy z jaką chcemy doświetlać rośliny. Terrarium które ja chciałem doświetlić ma wymiary 80cm długości i 40 cm szerokości. Postanowiłem że potrzebuje oprawy na 4 świetlówki 18w, lecz gotowe takie oprawy mają 60cm szerokości więc oprawa wystawała by mi po 10cm z każdej stron poza terrarium. Niepotrzebna strata energii i światła które ma trafiać do roślin, a nie oświetlać ścianę, podłogę czy stolik. Znalazłem więc oprawy na dwie świetlówki których szerokość to tylko 15cm. Zastosowanie dwóch takich opraw obok siebie to 30cm, idealnie pasujące do mojego 40cm szerokości terrarium. Oprawy nie posiadają kabla zasilającego, ani świetlówek. Zakupiłem również gotowe przewody zasilające z wtyczką i wyłącznikiem. Takie gotowce wyszły taniej z przesyłką niż kupić osobno w markecie budowlanym przewód, wtyczkę i wyłącznik, dziwne ale prawdziwe. Oto firma, która również wystawia aukcje na allegro: http://www.ecw.bielsko.pl/ Świetlówki to również sprawdzony zestaw barwy światła, 8500k i 6500k trójpasmowa. Według wielu hodowców idealny zestaw do doświetlania roślin. Oprawa ma wbudowany odbłyśnik światła więc zawsze jest go trochę więcej. Oprawy są bardzo proste w montażu, wystarczy zdjąć jeden z boków i dokręcić przewód do skrajnych miejsc na kostce łączącej, zdjąć kratki umieścić świetlówki i gotowe. U mnie oprawy leża na szybie terrarium obok siebie. Taką oprawę można również umieścić nad parapetem. W oprawie są otwory gdzie można zamontować łańcuszek i przymocować do karnisza lub zawiesić na kołkach rozporowych. Koszt jednej oprawy to 28zł+10zł koszty przesyłki, aukcja u bezpośredniego importera dla tego najniższe ceny na allegro, użytkownik zipp_warszawa. Dwa kompletne przewody 3,50zł sztuka+5zł przesyłka. Świetlówki Sylvania Grolux 27zł sztuka, Osram Lumilux 11,50zł sztuka. Podsumowując gdybym chciał osobno zakupić wszystkie elementy do skonstruowania samemu tego rodzaju oświetlenia wydał bym o wiele więcej pieniędzy, musiał poświęcić sporo czasu na wykonanie, a cały efekt końcowy mógł by mało zadowalać mnie swą estetyką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Androctonus Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Dla mnie to genialny pomysł w swojej prostocie ale byś pokazał końcowe zdjęcia lampy w świetle dziennym nad terrarium z owadożerami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 O dzięki Ci dobry człowieku, a ja się zawsze zastanawiałam jak zmontować takie oświetlenie skoro nijak się na tym nie znam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 A jak takie oświetlenie miałoby się pod rosice 1 roczne i dzbaneczniki? Nie takie wymagające dzbanki, tylko Ampullarię (nie wymagająca bo nie potrzebuje super oświetlenia) i dzbankowe siewki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) bierdonkaoo7 - Bradzo dziękuję za miłe słowa opis ma właśnie taki cel, ukazać jak proste jest samodzielne skonstruowanie tego typu oświetlenia A jak takie oświetlenie miałoby się pod rosice 1 roczne i dzbaneczniki? Nie takie wymagające dzbanki, tylko Ampullarię (nie wymagająca bo nie potrzebuje super oświetlenia) i dzbankowe siewki? N.ampuliaria jak i N.bicarcarata to gatunki które nie lubią bezpośredniego mocnego światła, ale wydaje mi się że to stwierdzenie dotyczy światła naturalnego. Wiadome jest że oświetlenie sztuczne jest dużo słabsze niż naturalne. Nie słyszałem jeszcze o fakcie by ktoś z osób hodujących N.ampullaria bądź N.bicarcarata jakoś szczególnie chował rośliny w zacienione miejsca. U mnie w terrarium dwie odmiany N.bicarcaraty stoją w centralnym najbardziej oświetlonym miejscu i choć to dopiero młode rośliny widać że mają sie dobrze Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Jaca-Dzbanecznik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 bierdonkaoo7 - Bradzo dziękuję za miłe słowa opis ma właśnie taki cel, ukazać jak proste jest samodzielne skonstruowanie tego typu oświetlenia N.ampuliaria jak i N.bicarcarata to gatunki które nie lubią bezpośredniego mocnego światła, ale wydaje mi się że to stwierdzenie dotyczy światła naturalnego. Wiadome jest że oświetlenie sztuczne jest dużo słabsze niż naturalne. Nie słyszałem jeszcze o fakcie by ktoś z osób hodujących N.ampullaria bądź N.bicarcarata jakoś szczególnie chował rośliny w zacienione miejsca. U mnie w terrarium dwie odmiany N.bicarcaraty stoją w centralnym najbardziej oświetlonym miejscu i choć to dopiero młode rośliny widać że mają sie dobrze Ja usiebie właśnie Bicalcaratę i 2 Ampullarię chowam za karktką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o bicalcaratę, to najlepiej unikać bezpośredniego światła słonecznego. Co do hodowli pod sztucznym światłem, To pięknie rosną i pod mocnymi świetlówkami (jak u mnie 4x24W), pod HPS'ami, HQI i ledami też rosną dobrze, pod warunkiem zachowania odpowiedniej wysokości. Problemem sztucznego oświetlenia może być temperatura. Nie trzeba przy sztucznym świetle osłaniać rośliny kartką. Może spróbuj ją powoli każdego dnia odsłaniać po kawałeczku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Ja usiebie właśnie Bicalcaratę i 2 Ampullarię chowam za karktką. Trochę zaczynamy odbiegać od tematu którym miał być sposób wykonania oświetlenia, a nie uprawy poszczególnych gatunków roślin? Ale z tego co pamiętam mamy rośliny mniej-więcej tej samej wielkości, więc śmiało możemy porównać je za pół roku. Wtedy stwierdzisz czy te przysłanianie miało jakiś konkretny wpływ na rozwój rośliny? Według mnie ograniczanie roślinie dostępu do światła które nie jest bezpośrednim światłem dziennym nie jest pomysłem trafionym Ale to tylko moje zdanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Trochę zaczynamy odbiegać od tematu którym miał być sposób wykonania oświetlenia, a nie uprawy poszczególnych gatunków roślin? Ale z tego co pamiętam mamy rośliny mniej-więcej tej samej wielkości, więc śmiało możemy porównać je za pół roku. Wtedy stwierdzisz czy te przysłanianie miało jakiś konkretny wpływ na rozwój rośliny? Według mnie ograniczanie roślinie dostępu do światła które nie jest bezpośrednim światłem dziennym nie jest pomysłem trafionym Ale to tylko moje zdanie Uwież jest bezpośrednie, moja Leucophylla już kiedyś tego doświadczyła. A za pół roku do od pół roku będę miał świetlówki (wiem, trochę głupie zdanie) W zależności od moich finansów będzie 24W (4100k, 6500k, 10000k) / 24W (6500k, 10000k) Ale cena jest... hmm... Trochę wysoka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Uwież jest bezpośrednie, moja Leucophylla już kiedyś tego doświadczyła. A za pół roku do od pół roku będę miał świetlówki (wiem, trochę głupie zdanie) W zależności od moich finansów będzie 24W (4100k, 6500k, 10000k) / 24W (6500k, 10000k) Ale cena jest... hmm... Trochę wysoka. By nie przeciągać o roślinach, ale zapytam bo słabo rozumiem Twój wpis? Czy Ty hodujesz N.bicarcarate i N.ampullarie na parapecie, bez sztucznego oświetlenia i nawilżania? Bo jeśli tak, to teraz światła jest jeszcze sporo, za dwa miesiące dzień będzie juz krótki a światła nie wystarczająco, no i pewnie zdajesz sobie sprawę że to gatunki które bez stałej duże wilgotności po prostu będą marnieć? Było już kilku którzy próbowali zrobić z N.bicarcaraty parapetowca, ale niestety bez skutecznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 By nie przeciągać o roślinach, ale zapytam bo słabo rozumiem Twój wpis? Czy Ty hodujesz N.bicarcarate i N.ampullarie na parapecie, bez sztucznego oświetlenia i nawilżania? Bo jeśli tak, to teraz światła jest jeszcze sporo, za dwa miesiące dzień będzie juz krótki a światła nie wystarczająco, no i pewnie zdajesz sobie sprawę że to gatunki które bez stałej duże wilgotności po prostu będą marnieć? Było już kilku którzy próbowali zrobić z N.bicarcaraty parapetowca, ale niestety bez skutecznie Coś ty! Szalony nie jestem oba siedzą w paludarium 70%-80% wilgotności, ale Ampullaria mogłaby, ale próbować nie będę, przetrwać na parapecie, bo obie z moich produkują mocne liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi