Skocz do zawartości

Pół żartem - pół serio

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

Może wyda Wam się, że same Katowice nie mają się czym pochwalić w świecie roślin owadożernych. Zawsze w cieniu Palmiarni gliwickiej, Ogrodu botanicznego w Krakowie, egzotarium sosnowieckiego itd.

Lecz oto przed Państwem, urzekająca bogactwem i różnorodnością, katowicka kompozycja stała w ZOO parku śląskiego w Katowicach:

post-6601-1405204860_thumb.jpg

A tu jakiś głąb próbował ukraść "szczepkę" jednego z dzbaneczników !!

post-6601-1405204868_thumb.jpg

... Żartowałem. To ja i nic nie ukradłem choć kusiło :)

W temacie napisałem "pół żartem - pół serio", dlatego, że cały ten mały pawilonik został ukończony tej wiosny i teraz lata sobie w środku wolno kilka rodzajów papug, a wszystko jest zrobione na kształt "mini, mini palmiarni".

Warunki w środku są iście tropikalne i w zasadzie... Przeszedł mi przez głowę pomysł by się nimi zaopiekować. Lub by stacjonująca nieopodal Carnisana przejęła pałeczkę jak w Gliwickiej Palmiarni i pod swoim szyldem spróbowała znów swoich sił w budowie małej ekspozycji.

Jest tam 7 doniczek z dzbanecznikami: ventraty, jedna alata, miranda, oraz jeden nie zidentyfikowany.

Warunki są idealne i sprzyjałyby przepięknym dzbanecznikom nizinnym.

Jeśli kiedykolwiek powstawałby tam kącik z roślinami owadożernymi (a mam nadzieję że to dopiero początek), chciałbym w tym uczestniczyć i chyba w tej sprawie postaram się pomówić z dyrekcją ZOO.

Nie mniej jednak, skoro to ekspozycja stała a koś z okolicy chciałby pooglądać "garść" dzbanków, to zapraszam do ZOO i przy okazji małe wspólne piwo lub sok :P

Odnośnik do odpowiedzi