Skocz do zawartości

Dzbanecznik nie rośnie.

natalia.t

Rekomendowane odpowiedzi

Dzbanecznik 'Miranda' kaprysi. Całą zimę wypuszczała nowe liście i dzbankowała, na wiosnę przestała wytwarzać dzbanki. Teraz wypuszcza nowe liście, aktualnie ma dwa zawiązki dzbanków, ale liście są coraz mniejsze. W ogóle nie rośnie w rozmiar. Rośnie w doniczce, w torfie ze styropianem, podlewana odpowiednią wodą, tuż obok Ventraty, której takie same warunki odpowiadają (chociaż też jeszcze nie dzbankuje). Nie chcę mieć małej Mirandy, ja chcę potwora!

Podobny problem ze wzrostem mam u tłustosza 'Tina', który chyba też nie chce być duży (wcześniej zakładałam osobny temat). Obie rośliny (tłuszcza i dzbanka) mam od tej samej osoby. Co to może być? Czyżby to były rośliny owadożerne, którym szkodzi nadmiar słońca? Czy dzbanecznika powinnam tak jak tłustosza schować przed słońcem? Zaznaczam, że usunięcie tłustosza w cień dużych roślin nie pomogło, stał się jedynie bardziej zielony, ale dalej jest mały.

post-5944-1405347766_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Obie te rośliny z tego co wiem mogą się dużo łatwiej przypalić na słońcu więc preferują rozproszone światło. Nie bój się oba twoje dzbanki to popularne krzyżówki, czyli będą łatwo i miarę szybko rosły.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ją dostałam wypuszczała liście 8cm, teraz najnowszy ma jakieś 5cm. Trochę mnie to niepokoi, bo niby ten dzbanecznik dość szybko osiąga duże rozmiary, u mnie maleje.

Mam ją od czerwca poprzedniego roku.

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi

natalia.t napisał:
Jak ją dostałam wypuszczała liście 8cm, teraz najnowszy ma jakieś 5cm. Trochę mnie to niepokoi, bo niby ten dzbanecznik dość szybko osiąga duże rozmiary, u mnie maleje.

Mam ją od czerwca poprzedniego roku.

Liście po rozłożeniu jeszcze jakiś czas rosną, tak jak dzbanki.

Odnośnik do odpowiedzi